Yaşamın devam edebilmesi için sağlıklı olmak zorundayız. Anormal bir kaza ile karşı karşıya kalmadığımız ve sağlıklı olduğumuz sürece hayatı yaşamaya devam edebiliriz.

            Tabi sağlıklıyız diye hiç ölmeyeceğiz diyemeyiz. İnsan ömrünün maksimum bir sınırı var. O sınıra gelindiğinde bir bahaneyle ölüm gelip kapıya dayanır. Ölümden kurtuluş hiçbir canlı için mümkün değildir. Zaten mümkün de olmamıştır.

            Sağlık dediğimiz zaman çok geniş bir yelpazeden bahsetmiş oluyoruz. Beden sağlığı başlı başına bir ana bilim dalı. Bunun yanında ruh sağlığı daha bi önemli ve bu bilim dalının sonu yok. Çünkü insan ruhunun şifresini çözmek bu güne kadar mümkün olmamış gözüküyor. Örneğin rüya tam olarak açıklanamayan bir soyut gerçek olarak insanoğlunun merakını celbetmeye devam etmektedir.

            Sağlık tam olarak ruh ve beden sağlığının birbirine müsavi olması durumunda gerçek anlamına kavuşmaktadır. Ruh sağlığının beden sağlığından çok daha önemli olduğu kanaatindeyim. Çünkü bedenin ruha etkisinin, ruhun bedene olan etkisinden daha az olduğunu düşünüyorum.

            Bedeni sağlıksız olan bir insanın ruhsal dengesinde problemler oluşabilir. Bu problemler önemlidir de. Lakin çözümü konusunda başarı sağlanma oranı yüksektir. Bu konuda yapılabilecek pek çok şey olduğunu biliyorum. Bu konuda ülkemizde çok fazla ruhsal dengesi bozulmuş bedensel hastaya hizmet verilmemesi, bizim sağlık sistemimizin bir eksikliği.

            Bedeni sağlıklı olup ruhunda problem olan bir insanın öyle haller alır ki bazen o ruhun eziyeti altında beden ezilir, hatta yok bile olur. Onun için ruh sağlığımızın önemini kavrayıp, ruhumuzun dengesini bozacak kadar kendimize yüklenmememiz faydamıza olacaktır. Gerçi bu kimi zaman mümkün olamamakta, ama biz yinede ruhumuzun sağlığını bedenimizin sağlığından çok daha fazla önemsesek iyi olur.

            Neden ruh sağlığı bu kadar önemli?

            Neden ruh sağlığı beden sağlığından daha önemli?

            Hepimiz az buçuk biliriz ki, bedensel hastalıkların tümünün iyileşmesinde moralimizin yüksek derecede iyi olmasının faydası ilaçların faydasından önde geliyor. Gazetelerde pek çok makale çıkmakta; kanseri morali sayesinde yenen insanlarla…

            Peki, bedenin sağlığı sayesinde ruhunu iyileştireni hiç duydunuz mu? Şahsen ben hiç duymadım.

            Bir otomobilde nasıl ki direksiyon tekerlekleri yönetiyorsa, ruhumuzda vücudumuzun direksiyonu olduğundan bedenimizi yönettiğini söyleyebiliriz.

            Son yıllarda pek çok çeşidi çıkan kişisel gelişim kitaplarının mutluluk reçetelerine baktığımızda ruhun dinginliğe ve erince ulaşabilmesinin reçeteleriyle dolu olduklarını görürüz.

            Ruhun sağlığı için yapılması gerekenler insandan insana farklılık göstermekle birlikte ortak kuralların olduğunu söyleyebiliriz. Bunun için ruhumuzun negatif enerjiden kurtulup pozitif enerjiyle donatılmasını sağlamamız gerekir.

            Çalışmak…

            Karşılıksız iyilikte bulunmak…

            Dua etmek…

            Sevmek…

            Sabırlı olmak…

            Kavgadan uzak durmak…

            Fedakârlıkta bulunmak…

            Sinirlenmekten kaçınmak…

            Uyku düzenine sahip olmak…

            Az yemek, az konuşmak…

            Aklıma geliveren ruhsal mutluluğun, bir başka deyişle pozitif enerjiyle donanabilmek için yapılması gerekenler.

            Yapabilene aşk olsun…