Dilek Ayvalı

Mayıs ayının başında popülasyonu artarak Tire’nin Akarca ovasında görülen çekirgeler Tarım ve Orman Bakanlığından gönderilen ilaçlar ile bin 200 dekarlık mera alanı ilaçlanmıştı.

Tire’de 2017 yılından bu yana var olan çekirgeler Akarca Ovasının ardından popülasyonunu Tire’nin dağlarında da artırdı ve bu kez tarım ürünlerine zarar verdi.

Çiftçilerin şikâyetleri ile çekirgelerin bulunduğu alana giden Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mutlu Tıraş ve müdürlük çalışanları inceleme yaptı. Saha da ürününe çok zarar almış çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığının gönderdiği ilaçlar verilerek çiftçiler tarlalarını ilaçladı.

ÇEKİRGENİN DAHA BÜYÜK ZARAR VERMESİNİ ÖNLEYECEĞİZ

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı Muhabirine konuşan Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mutlu Tıraş, “Şu anda Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Ortaköy Kayalı mevkiindeyiz. Burada çekirge zararı mevcut. Gerek teknik elemanlarımızın çalışması gerekse vatandaşlarımızdan gelen ihbarlar sonucunda sahada çalışmamızı yapıyoruz. Çekirge hasarını ve zarar verdiklerini tespit ettik. Gerekli çalışmalarımızı yaptık. Sokağa çıkma yasağı olduğu bu günde çalışmamız sürüyor. Tespit edilen alanlarda çiftçimize bakanlığımız tarafından gönderilen ilaçların dağıtımını yapıyoruz. Sabah ilaçlanan bölgede çekirgelerin öldüğünü gördük. Çekirgenin daha büyük zarar vermesini önleyeceğiz” dedi.

ÇEKİRGE BAŞKA YERDEN GELİP İSTİLA ETMEDİ

Tire’de görülen çekirgelerin dışarıdan gelen çekirge olmadığına dikkat çeken Müdür Tıraş, “Bu çekirgeler burada mevcut olan yeşilçekirge türüdür. Başka yerden gelip burayı istila etmiş değillerdir. Buradaki mevcut yeşilçekirgenin popülasyon yoğunluğu attığı için otlar da kuruyunca karınlarını doyurmak için ağaçlara zarar vermeye başladılar. Zarar daha da büyümeden tespitini yaptık. Zararın daha da büyümesini önleyeceğiz” dedi.

DAĞ KÖYLERİMİZDE ÇEKİRGE ZARARI VAR

Tire’de ilk olarak çekirgelerin yoğun popülasyonda görüldüğü ve ilaçlamanın yapıldığı Akarca Ovası ile ilgili de bilgiler veren Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mutlu Tıraş, “2 hafta önce Akarca Ovasında hasar oldu. Orada ilaçlamayı yaptık. O bölge çekirgeden tamamen arındı. Bölge takibimizde. Şu anda incir ve ceviz alanlarında dağ köylerimiz olan Çukurköy, Ortaköy ve Başköy’de çekirge zararı var. Bu zararın önüne geçeceğiz ve çiftçimizin zarar görmesini önlemiş olacağız. Tarım Bakanlığının çekirge zararlısı ile ilgili mücadele programında her yıl şubat ve mart ayında sürvey çalışması yapılmaktadır. Bu alan ilk kez zarar gören bir alan. Bu alanı da sürvey alanımız içine aldık” dedi.

ZOR ÜRÜN ALIRIZ BU SENE

Çiftçi Ali Oral, “20 gün önce oğlum 2 defa ilaç attı. Fidanları yedi çekirgeler sonra büyük ağaçlara saldırdı. Bu yenenlerden zor ürün alırız bu sene. 30 sene önce böyle bir saldırı olmuştu. Aynı şekilde ilaçlama yapılmıştı. İlçe tarımdan gelen ilaç 1 günde etkisini gösterdi. Kendimiz ilaç atmasak ilçe tarıma haber versek iyiymiş” dedi.

Çiftçi Hüseyin Oral, “Bu ağaçlardan verim beklemiyoruz. Sürgünlerdeki bu gözlerden doğum yapıyor incir. Bu gözleri yediği için incir alamayız bu ağaçlardan” dedi.

Editör: Haber Merkezi