YERELGÜÇ/BURCU TUNÇ

Böylece engellilerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki görünürlüğünü sağlamak, daha rahat bir yaşam sürmeleri için çözüm üretmek, sahip oldukları haklara dair farkındalığı artırmak, yaşadıkları zorluklara son vermek hedefleniyor. Ve bu anlamda dünyanın her yerinde engellilerin istihdamı, eğitimi, sosyal ve kültürel hayata katılımı için farkındalık yaratılmaya çalışılıyor.

BRAİLLE ALFABESİNİ ÖĞRENMEK VE PİYANO ÇALMAK İSTİYORUM

Ödemiş’in bağlı Birgi Mahallesinde yaşayan doğuştan görme engeli, Birgi Kazımpaşa Ortaokulu öğrencisi 12 yaşındaki Balım Gökçe Körpe Yerel Güç mikrofonlarına yaptığı açıklamada, “Görme engelli bir çocuğum. Hayalimde bir dünya yarattım. Ağaçlık, güzel bir dünya. Hayata pozitif bakan bir çocuk olmaya çalışıyorum. Bu konuda ailem bana çok destek oluyor. Her zaman yanımdalar. Bende hayata pozitif bakabilmek için elimden geleni yapıyorum. Görme yeteneğim yok ama hafızam ve ezberim çok kuvvetli. Ayrıca müzik dinlemeyi çok seviyorum. Piyano veya bağlama çalmak istiyorum. Braille alfabesini öğrenmeye ihtiyacım var ancak okulda böyle bir öğretmenim yok. Bundan dolayı çok üzülüyorum. Ayrıca insanlar bizi hiç düşünmüyor. Kaldırımlar işgal altında. Normal bir bireyin yürümesi bile imkânsız. Lütfen bizleri de düşünsünler” dedi.

Balım’ın annesi Seçil Körpe ise, “Gündelik hayatında Balım’a eşlik ediyoruz. Her yer araç, eşya ve çukur. Yanında aileden birisi olmazsa yürüyemez. Evde ise tüm ihtiyaçlarını kendi giderir. Ancak evde bir eşyanın yeri değişirse kendisini bilgilendiririz. Geçen yıl İzmir’de Braille alfabesi ile eğitim veren bir okula gönderdik ancak orda tek başına başaramadı tekrar Birgi’ye getirdik. Sağlıklı insanların engelli insanlara karşı daha hassas davranmasını rica ediyorum. Engelli kişilerin yerine kendimizi koyalım. Tekerlekli sandalyeyle yürümeyi deneyelim. Gözlerimizi bağlayıp yürümeyi deneyelim. Ancak o zaman onları daha iyi anlayabiliriz” dedi.

KUTLAMALARDAN ZİYADE SORUNLARIMZA ÇÖZÜM BULUMASINI İSTİYORUZ

Ödemiş Engelsiz Yaşam Derneği’nin sekreterliğini yapan ve 11 yıldır yürüme engelli olan 31 yaşındaki Arif Taş ise Yerel Güç mikrofonlarına yaptığı açıklamada, “2018 yılında Ödemiş Engelsiz Yaşam Derneğimizi kurduk  ve derneğin sekreterlik görevini yapıyorum. 3 Aralık Dünya Engelliler gününde kutlamalardan ziyade isteğimiz sorunlarımıza çözüm bulunması. Özellikle yol ve kaldırımlar bizim için çok büyük bir sorun. Örneğin Cumhuriyet Mahallesinde ciddi sorunlar var. Özellikle Kurtuluş caddesi, Eski Hastane caddesi, Vergi dairesinin bulunduğu cadde,Genev yolu, Bankalar caddesi büyük sıkıntı teşkil ediyor. Bu anlamda çok defa şikâyetlerde bulunmama rağmen kimse çözüm üretmedi. ATM ve banka girişlerine ulaşamıyoruz. Sadece bedensel değil görme, işitme vs engelli tüm vatandaşlarımızın sorunları nerdeyse aynı. Derneğimize yardım için başvuran çok sayıda engelli vatandaşımız var. Biz hepsini maalesef karşılayamıyoruz. Vatandaşlarımız derneğimize maddi manevi yardımda bulunabilirler. Sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilecekleri gibi Ödemiş eski otogarı önünde bulunan derneğimize de gelebilirler. Daha eşit ve yaşanılabilir bir dünya hayalim var. Akülü sandalye ile şehrimizde hatta ülkemizde başka şehirlerde de bir yerden bir yere ulaşmak çok zor. Örneğin bu konuda Tokyo şehrinin çok iyi bir yerlerde olduğunu biliyorum. İnşanlar eğer empati kurarlarsa bizim yaşadıklarımızı daha iyi anlayabilirler” dedi.

Editör: Haber Merkezi