Ödemiş İlçesi Bozdağ'da açılmak istenen altın ve gümüş madeni için 7 Temmuz 2015'te yapılacağı açıklanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısının iptal edildiği duyuruldu.

Bozdağlarda yapılacak olan altın madeni araması için Ecofrim firması adına Abdullah Şentürk’ün 7 Temmuz’da Efe Konut Salonunda yapılacak olan 3. Halkı bilgilendirme toplantısının iptal edildiği açıklandı.

Ancak, Küçük Menderes Havza Platformu adı altında birleşen çevrecilerin tepkisi ve Efe Toplu Konut Kooperatifi yönetiminin, toplantının yapılacağı salonu vermeyeceğini açıklaması üzerine etkinliğin iptal edildiği duyuruldu.

Küçük Menderes Havza Platformu üyeleri Ödemiş Engelsiz Cafe’de bir toplantı yaparak, konuyu üyeleriyle ve çevrecilere paylaştı.

Platform adına bir açıklama yapan Mehmet Taşlı, “Bugün Ödemişli hemşerilerime sevindirici bir haber vermek için toplandık.  Bozdağlarda açılmak istenen altın ve gümüş madeni için Efe Konut düğün salonunda yapılacak olan ÇED toplantısı çevrecilerin ısrarlı çalışmaları sonucu iptal edilmiştir. Ecofrim firması adına Abdullah Şentürk başvuruda bulunarak 64918 no’lu ruhsat, 2516352 erişim saha no’lu 4. Grup polimetalik kompleks altın, gümüş maden ocağı işletmesi için halkı bilgilendirme toplantısının gerçekleştiremeyeceğini halkımıza sevinçle duyuruyorum. İlk olarak 2011 yılında Hacıhasan Köyü civarında maden ocağı açılması istenmiş, çevreci ve gönüllerin çabası sayesinde iptal edilmiştir. Geçen yılda Oğuzlar Köyünde Koza Madencilik tarafından maden ocağı açılmak istenmiş aynı şekilde tepkiler sonucu başarısızlığa uğramıştır. Abdullah Şentürk’ün 4 maden ocağı ile ilgili ÇED toplantısı, Perşembe Pazarında ve Dolaylar köyünde tüm çevreci gönüller ve belediye olarak engellenmiştir. 3. Halkı bilgilendirme toplantısı 7 Temmuz’da Efe Toplu Konut düğün salonunda saat 14:00’te yapılacağı Çevre Şehircilik Bakanlığının sitesinden öğrenmiştik. Ancak, gerek Küçük Menderes Havza Platformu olarak, gerek çevreciler bu işe itirazda bulunmuşlardı. Bu arada Efe Toplu Konut kooperatif yönetiminde salonu vermeyince, toplantı yapılamayacaktır. Açılmak istenen maden işletmesi yöremizden 300.000 ton toprak kazıyacaktır. Bu toprağın 75.000 tonun başka bir bölgeye işletmek için nakledilecektir. Bu cennet toprakların 1 gramının bile başka bir yerin taşınmasına şiddetle karşıyız. Orta ve Uzun vadede çıkarılacak 3 – 4 milyar toplam altın rezervi, 50 – 100 yıllık bir süreçte çıkarılacaktır. Gerçek altın toprağın altında değil üstündedir. Buralara yapılacak her türlü suni müdahalede bu cennetin güzellikleri mahvolacaktır. Altından elde edilecek hasılatın %2’si devlete vergi olarak dönmekte, bu durum maden şirketlerinin iştahlarını anormal şekilde arttırmaktadır. Böylelikle maden işleticilerinin maden olan bölgelere talepleri artmaktadır. Ayrıca yakın bölgelerde suların, mahsullerin kirlenmesi ve zehirlenmesi gibi tehlikeler mevcuttur. Bu bakımdan yöremizde altın çıkarma çalışmalarına çevreciler olarak karşıyız.”

Editör: Haber Merkezi