YERELGÜÇ/DİLEK AYVALI

İZMİR'E 'SAĞANAK' UYARISI İZMİR'E 'SAĞANAK' UYARISI

Tire’nin Karateke Mahallesindeki kadın üretici Nazmiye Güdür’ün 1 dekarlık alanda Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında yetiştirilen çileklerin hasat programına Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Şahin, Tarım ve Orman Tire İlçe Müdürü Eda Özden, Karateke Mahallesi Muhtarı Erkan Tutkaç, TOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, üreticiler Nazmiye Güdür ve Bahar Dokumacı katıldı.


Çileğim Organik Kadın Üreticilerimiz Artık Daha Aktif adlı proje ile Tire’de 5 Kadın Üretici toplam 5 dekar alanda albion ve rubigen çeşidi organik çilek yetiştiriciliği yaptı. Proje 2023 yılında 3 kadın üretici ile 3 dekar alanda başlamış olup 2024 yılında ise 5 kadın üretici toplam 5 dekar alanda devam etmektedir. Tire Süt Kooperatifi de projenin paydaşlığını yaptı.
Hasat programında konuşan Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Şahin yaptığı açıklamada, “Tire, İzmir’deki en önemli üretim merkezlerimizden bir tanesi. İzmir ilinin geneline bakıldığında aslında bir sanayi şehri gibi düşünülebilir ama bu ülkedeki en önemli tarım merkezlerinden biridir. Bununla beraber ilimizde hem organik tarımda hem de iyi tarımda çok iyi seviyedeyiz. Yaklaşık 1800 üretici ile 149 ayrı çeşit ürün ile 162 bin dekarlık alanda organik tarım yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz alanda çilek bahçemizde geçen yıldan bu yana başlayan kadın üreticilerimize öncelik verdiğimiz 5 kadın üreticimizle kurulmuş olan çilek bahçesi. Bakanlığımızca tescil edilmiş çeşitler buradaki üreticilerimize dağıtıldı. Arkadaşlarımız bölgedeki çilek yetiştiriciliğinin artması için gerekli eğitimleri verdiler. Bu alanda da organik tarımla üretim yapıp insanlarımıza kimyasalı olmadan ya da organik tarımın izin verdiği kimyasalları kullanarak tüketicilerimize sunmaya çalışıyoruz. Bölge İzmir’deki en erkenci bölgelerimizden biri. İnşallah bölgedeki diğer üzümsü çalışmalara da devam edeceğiz. Emeklerinden dolayı üreticilerimize teşekkür ediyorum. Üreticilerimizin talepleri doğrultusunda desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Organik çilek üreticisi Nazmiye Güdür, “ilçe tarımda proje vardı eda hanım yapmak isterseniz size bu projeyi verelim dedik. Kardeşimle düşündük ek gelir olur diye düşündük. 1 dekarlık alana geçen yıl mayıs ayında dikip 15 martta hasada başladık. Biz her şeyi yetiştiriyorduk sebze kavun karpuz. Çileği ilk kez yaptık ve çok memnun kaldık. Ziraat mühendisleri sürekli kontrol ettiler, gübrelerimizi, ilaçlarımızı verdiler, ne zaman sulanacak hepsini öğrettiler” dedi.
Üretici Bahar Dolmacı, “Tarımla ben ilgilenmiyordum babam ve annem yapıyordu. Ablam yapmaya karar verince birlikte başladık. Hep birlikte destek olacağız birbirimize. Çok güzel bir iş kadınlara tavsiye ederim. Toplamak çok zevkli” dedi.
Tire’de ayrıca Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından son yıllarda geliştirilen ve tescil ettirilerek sektörün hizmetine sunulmuş olan Tritikale çeşidi olan Toygar, Yulaf çeşitleri Manas ve Avar, altı sıralı arpa çeşitleri; Atabey, Alhisar, Egebeyi çeşitleri ile Peşrefli Mahallesinde Tire Tarım Orman İlçe Müdürlüğü vasıtası ile Çiftçi Zafer Karaoğlan tarafından kurulan toplam 8 dekarlık demostrasyon parsellerinde yeşil ota biçim tarla günü düzenlendi.

Editör: Gülçin Kargaoğlu