HABER: SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

haber: süleyman güleroğluVeteriner Hekim Levent Cevdet Gerçek, “Küçükmenderes Bölgesinde üretim yapan, tarım ve Hayvancılıkla ile geçimini sağlayan üreticilerimiz zor günler yaşamaktadır. Özellikle dış politikada yapılan hatalar sonucu, dolardaki yükseliş üretici tarafından girdileri direkt etkilemekte bu bağlamda mazot, gübre ve Yem fiyatları durdurulamaz yükselişe geçmiştir. Bu durumdan, Ödemiş bölgesi veteriner hekimleri olarak rahatsızlık duymakta ve Odalarımız, borsalarımız ve sektörle ilgili diğer sivil toplum kuruluşlarını göreve davet etmekteyiz. Devletimizden gümrük vergilerinin tekrar konulmasını istiyoruz. Tarım ülkesi olan Türkiye’nin tarımsal ve hayvansal ürün ithalatının yanlışlığını işaret ediyoruz.

80.yıllarda 1 Kg Süt ile yaklaşık 2 Kg yem alabiliyorken bugün ise iş tam tersine dönmüş durumdadır. Bunlar yetmiyormuş gibi girdi fiyatlarının aşırı yükselişi üreticileri üretimden vazgeçer hale getirmiştir. Biz Vatansever hekimler olarak bölgemize aralıksız hizmet etmekte faka emeklerimizin karşılığını üreticimizde kazanamadığı için almakta sıkıntı yaşamaktayız. Böyle giderse işletmeler yüksek vasıflı damızlık hayvanlarını kestirmek zorunda kalacaklar. Bu durumda ülke ekonomisine onarılması güç darbe vuracaktır. Beklentimiz bu kaos ortamının bir an önce çözülmesi için devletimizin ve kurumlarımızın acil eylem planı geliştirmesidir” dedi.

Ödemişli veteriner hekimlerden Atilla Katırcı “  Son günlerde,  bir takım girdilerin aşırı bir şekilde artması maalesef bölgemizdeki hayvancılık sektörünü de bir hayli etkilemektedir.  Arz ve talebin karşılanamadığı sürece  de bu sıkıntılar da  devam edecektir. Bizler Ödemişli veterinerler olarak ortak hareket ederek bu sorunların çözümü aşamasında gerekli girişimleri yapacağız.” dedi.

Ödemişli veteriner hekimlerden Mustafa Aydın “ Dünya geleceği için, Gıda tarım hayvancılık su kaynaklarını konuşulmaktadır. Ve bu alanlarda savaşlar başlamıştır. Türkiye bu anlamda önemli potansiyellere sahiptir. Tarım ülkesi olarak ne kadar stratejik öneme sahip olduğumuz açık olarak ortadadır. Ancak bu ülke dinamiklerimizi bilinçli bir şekilde geçiremediğimiz sürece bu kaynaklara sahip olmamızın da bir anlamı yoktur. Ekonomik büyüme üretimi artırmakla sağlandığına göre bunu doğru projelerini hayata geçirerek  gerçekleştirebiliriz. Ve üreticilerimiz ancak bu şekilde kazanç sağlayabilirler. Çevre sağlığı, halk sağlığı, hayvan sağlığı, veteriner hekimlerin ve ziraat mühendislerinin seslere kulak verilmeden sağlanamaz. İçtiğimiz sudan, yediğimiz ekmeğe kadar gıdanın her alanında veteriner hekimler söz sahibidir. Türkiye de şu anda 2 Trakya büyüklüğünde, alanda üretimden çıkmış durumdadır. Gübre fiyatlarının yüksek olmasından dolayı almış başını gitmektedir. GDO lu tohumlarda bulaşmış durumdadır. Hayvancılıkta alan olarak Hollanda’nın 15 misli büyüklüğünde bir ülkeyiz. 7 milyar dolar dış ticaret açığımız var.  Hollanda’nın dış ticaret fazlası 60 milyardır. Şapkamızı önümüze alıp artık bu konuda düşünmemiz gerekir ”dedi.

Veteriner Hekimi Mehmet Çelik Kaleli “Çeşitlilik artık yok oldu gibi, Küçükmenderes havzasına baktığınızda sadece mısır silajı bu üretimin içinde kaldı. Mısır silajını üretici tarlasında tonunu 200 liraya satıyor. Samanın 600 liraya satıldığı bir dönemde, mısır silajı 200 liraya satılıyor. İkisinin maliyetini, ikisinin yetişmesindeki faktörlere göz önüne getirirseniz komik bir durum, üretici ne yapacağını şaşırmış durumda,  ülkede bu insanların emeklerini alabilmesi için, hayvancılıkta para kazana bilinmesi için ben iddia ediyorum Ödemişteki bu serbest veteriner hekim kadrosu Türkiye Cumhuriyet’inin hiçbir ilinde üniversiteler de dahil verilmeyen veteriner hekimlik hizmetini veren bir kadro var burada. Ben Türkiye’nin her yerini geziyorum, daha yeni Batman, Diyarbakır, Erzurum,  Erzincan, Kayseri, Niğde, Konya her tarafı gezdim. Buradaki veteriner arkadaşların yaptıklarını orada ki arkadaşlar hayal bile edemiyorlar. Burada böyle bir veteriner hekimlik var. Bizler üreticiye yardım etmek için uğraşıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi