Ödemiş ilçesinde siparişle pijama ve gömlek dikmeye devam eden Ali Zihli, hazır giyime direniyor. Türkiye'nin değişik kentlerinden sadık müşteri kitlesi bulunduğunu belirten Zihli, bu işi yapan son nesil olduklarını savundu.
Türkiye'nin tekstilde 1980'li yıllardan itibaren hızlı bir gelişim içine girmesiyle sayıları hızla azalan dikim atölyeleri yaşam savaşı veriyor. İzmir'de dokuma kültürünün bulunduğu ilçelerden olan Ödemiş'te sipariş üzerine gömlek ve pijama diken Ali Zihli de bu atölyelerden birini ayakta tutmaya çalışıyor.
Zihli, 47 yaşında olduğunu, bu işe çıraklıktan başladığını dile getirerek, ilçede aynı işi yapan iki üç kişi kaldığını, kendisi de dahil hiç kimsenin çırağı bulunmadığını söyledi.
Dikimevlerinin kapandığını, çalışanların ise tekstil ve konfeksiyon fabrikalarında çalışmaya başladığını söyleyen Zihli, şöyle konuştu: ''Haftada 40-50 parça gömlek ve pijama dikebiliyorum. Sadık bir müşteri grubum var. Sadece Ödemiş ve İzmir değil, Türkiye'nin değişik yerlerinden sipariş geliyor. Şu an elimdeki gömlek Nevşehir'e gidecek.
Mağazalarda satılan ucuz gömleklerle rekabet edebilmemize imkan yok. Ancak el işi ve yüksek kaliteli üretim yapmamız nedeniyle markalı satılan gömleklere göre daha ucuzuz. Bunu bilen birçok müşteri bana diktiriyor. Müşteriler, genelde bana danışarak kumaşını alıyor, ölçüsünü alıp dikime başlıyorum.''

Özellikle düğün, bayram gibi özel günler için tercih edildiğini ifade eden Zihli, pijama siparişindeyse Uzakdoğu ülkelerinden yapılan eşofman ithalatı nedeniyle önemli miktarda azalma yaşandığını söyledi.

Pijamanın genelde kış aylarında sipariş edildiğini ve bunun için de beden ölçüsünün alındığını söyleyen Zihli, dikimini yaptığı ürünlerin özellikle sağlam ve uzun süre kullanılır olması nedeniyle tercih edildiğini ifade etti.
Editör: Haber Merkezi