YERELGÜÇ/BUSE BAĞCI
Cumhur İttifakı temsilcileri, Ödemiş Belediyesi’nin gündeminde olan taşınmaz satışları konusunu değerlendirmek üzere ilçedeki oda başkanlarıyla bir araya geldi. MHP, AK Parti ve BBP ilçe başkanlarının katıldığı toplantıda, belediyeye ait gelir getirici mülklerin satışı sert ifadelerle eleştirilirken, satışlara karşı hukuki sürecin başlatılacağı açıklandı.
Kahvaltıya, MHP Ödemiş İlçe Başkanı Ceyhun Kınlı, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Murat Öncel, Büyük Birlik Partisi Ödemiş İlçe Başkanı Murat Cansız, Ödemiş Terziler Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Döner, Berberler Ve Kuaförler Odası Başkanı Ömer Sezgin, Bilumum Gıda Maddeleriyle Uğraşanlar Odası Başkanı Hülya Çavuş, Şoförler Ve Otomobilciler Odası Başkanı Tahir Silay, Sarraflar Saatçılar Kuyumcular Ve Bijutericiler Odası Başkanı Şerif Naz, Marangozlar ve Mobilyacılar Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nihat Kahya, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mustafa Köksoy, Madeni İşler Ve Demirciler Odası Ali Bozkan, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, Ticaret Odası Başkanı İbrahim Sürav ve Meclis üyeleri katıldı.
KINLI: “BU MALLAR SATILIRSA ELİMİZDEN UÇUP GİDER”
Toplantının açılış konuşmasını yapan MHP İlçe Başkanı Ceyhun Kınlı, uzun süredir kamuoyunu meşgul eden belediye taşınmazlarının satış süreci hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kınlı, belediyenin en yüksek kira gelirine sahip Migros, Ziraat Bankası ve düğün salonu gibi taşınmazların satışına karşı olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Belediyemizin en büyük ve sürekli kira gelirine sahip taşınmazlarının satışına bugüne kadar karşı çıktık, bundan sonra da karşı çıkacağız. Bu mallar satılırsa adeta elimizden uçup gidecek. Görüştüğümüz tüm geçmiş dönem belediye başkanları, hukukçular ve iş insanları da bu satışın mantıklı olmadığı kanaatinde. Bu nedenle siz değerli oda başkanlarımızla istişare etmek istedik.”
Kınlı, Cumhur İttifakı olarak sürecin başından bu yana yapıcı bir tutum içinde olduklarını belirterek, belediyenin ekonomik darboğazını çözmek için “satış yerine gelir üretici modellerin” hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
CANSIZ: “BU MALLAR GİDERSE GERİ KONULAMAZ”
Toplantıda söz alan BBP İlçe Başkanı Murat Cansız, satışların Ödemiş için geri dönüşü olmayan bir kayıp olacağına dikkat çekti:
“Bu mallar giderse geri konulması mümkün değil. Bunun için ortak akılla bir çalışma yapılması gerekiyor. Cumhur İttifakı olarak biz, bu malların satılması yerine nasıl daha verimli kullanılabileceği konusunda her türlü katkıya hazırız.”
ÖNCEL: “BELEDİYENİN ÖNÜNÜ TIKAMIYORUZ, YAPICI MUHALEFET YAPIYORUZ”
AK Parti İlçe Başkanı Murat Öncel, konuşmasında hem belediyenin mali tablosunu hem de taşınmaz satışlarını detaylı rakamlarla değerlendirdi.
Öncel, “Biz Ödemiş Belediyesi’nin önünü tıkamak için değil, önünü açmak için uğraşıyoruz. Yapıcı bir muhalefet yaptığımıza inanıyoruz.” dedi.
Belediyenin toplamda 3.100 taşınmazı olduğunu, bunların yaklaşık 2.000’inin satışa konu olabileceğini belirten Öncel, satışa açılan taşınmazların aceleyle ve yanlış yöntemlerle gündeme getirildiğini söyledi:
“Migros arsası diye tabir edilen yer, aslında belediye sarayının yapılabileceği bir alan. Kat karşılığı bir proje ile cebimizden tek kuruş çıkmadan belediye binamızı yaptırabiliriz. GES ruhsatlı araziden her ay enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ama hiçbir istişare yapılmadan bu değerli malların satışına gidiliyor.”
Öncel ayrıca belediyenin son 18 ayda ciddi bir borç artışına gittiğini belirtti:
“436 milyon olan borç 18 ayda 1 milyar 152 milyona çıktı. Her ay ortalama 40 milyon TL açık veriliyor. Bu tablo sürdürülebilir değil. Önce bu açık kapatılmalı. Aksi takdirde satılacak her taşınmaz havaya gider. Biz, açıklar kapatıldıktan sonra Ödemiş’in menfaati için elimizi taşın altına koymaya hazırız.”
Öncel, satış kararının onaylanması halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını da açıkladı:
“Meclis kararının onaylanmasının ardından ertesi gün dava açacağız. Gerekli hazırlıklarımız tamam. Bu, siyasi bir mücadele değil; Ödemiş’in hakkını koruma mücadelesidir.”
DAVRAN: “ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞU SATIYORUZ”
Cumhur İttifakı Meclis Grup Başkan Vekili Emin Davran da konuşmasında satışa konu olan taşınmazların ilçenin en değerli mülkleri olduğunu belirterek, satış sürecine hukuki ve ekonomik açıdan tepki gösterdi.
“Bu mallar, Ödemiş’in en gözde, en kıymetli malları. Elinizdeki en değerli mülkleri ilk önce satmak gibi bir akılsızlık olamaz. Migros alanı belediyeye yıllık 5 milyon liranın üzerinde kira getiriyor. Bu gelirden vazgeçmek Ödemiş’in geleceğini ipotek altına almaktır.”
Davran, ayrıca GES alanının “kendisini üç yılda amorti eden bir yatırım” olduğuna dikkat çekerek, “Böyle bir tesisi satmak, altın yumurtlayan tavuğu kesmekle eşdeğerdir” dedi.
Gölcük Oteli ve Birgi Efe Konağı gibi mülklerin de doğru işletme modelleriyle ciddi gelir sağlayabileceğini belirten Davran, belediye yönetimini “plansız ve aceleci davranmakla” eleştirdi:
“Bu kadar kıymetli mülkleri satmak yerine, mevcut potansiyeliyle belediye binası, turizm yatırımı veya enerji üretimi gibi kalıcı projelere dönüştürmek gerekir. Bizim tek gayemiz Ödemiş’in malına sahip çıkmaktır.”
Davran ayrıca satış sürecinde hukuki eksikliklerin bulunduğunu da ifade etti:
“Bazı taşınmazlarda cins tahsisleri yapılmadan satışa çıkarılmak isteniyor. Bu bile tek başına hukuken engel teşkil eder. Biz bu konuda da yasal haklarımızı kullanacağız.”




