2005 yılından beri çiftçinin en büyük güvencesi olan fakat çoğu kesimin varlığından bile haberdar olmadığı Tarsim hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Tarsim kar amacı gütmeyen; içinde devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sigorta şirketleri bulunan bir kuruluştur.
Tarsim’in sigortaladığı ürünler; Bitkisel ürün, Sera, Büyükbaş hayvan, Küçükbaş hayvan, Arıcılık, Su ürünleri ve kümes hayvanları olarak 7 grup altında toplanabilir. Bizim konumuz hayvancılık olduğu için biz büyük baş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları üzerinde duracağız.
Toplumumuzda arabası olmayan aile neredeyse kalmadı 15-20 bin liralık araçlarımıza trafik sigortası kasko derken 1.500, 2.000 TL sigorta ücreti ödemek sıkıntı olmuyor fakat geçimimizi sağladığımız büyük yatırımlar yaptığımız hayvanlarımızı sigorta ile güvence altına almak bizlere zor geliyor. Düşünsenize 10 hayvanınız var ve bu hayvanlarla çocuklarınızı büyütüyor evinizi geçindiriyorsunuz ve bir gün bu hayvanlar zehirleniyor, elektrik çarpıyor veya çalınıyor. Allah kimseye yaşatmasın lakin böyle bir durumda ne yaparsınız yılların birikimi alın teriniz heba oldu gitti. Başka bir işiniz gelir kaynağınız varsa ne ala ama yoksa sıkıntı büyük. Peki, bu sigorta neleri karşılıyor.
. Çeşitli hayvan hastalıkları, gebelik, doğum ve cerrahi müdahaleler.
. Kazalar, yılan ve böcek sokmaları
. Zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler.
. Doğal afetler ve güneş çarpması
. Yangın veya infilak sebebiyle meydana gelen ölüm ve zorunlu kesimler
. Süt sığırları için yavru atma ve yavru ölümleri
. Hırsızlık
Son aylarda bölgemizde hayvan hırsızlığının çoğalması yetiştiricilerimizi çeşitli önlemler almaya sevk etti, artık birçok damda kamera ve alarm sistemleri var lakin bunlar gideni geri getirmiyor ama sigorta kaybınızı telafi edip hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilmeniz için önemli. Tabi ki birçok kişi hemen fiyatını merak etmiştir, emin olun bir ineğin sigortası için ödeyeceğiniz rakam fiyatı 10.000 TL. olan bir aracın zorunlu trafik sigortasından çok daha az. Unutmadan primlerin yarısını devlet karşılıyor. İstediğiniz sigorta acentesinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Tarım sigortanızı yaptırın. Alın teriniz boşa gitmesin!