Birlik beraberlik ve yardımlaşma duygularının arttığı özel günlerden olan kurban bayramına sayılı günler kaldı. Birçok evde kurbanlık alma telaşı başladı. Alacak olduğumuz bu kurbanlıklar dini bir vecibeyi yerine getirme aracı olduğu kadar birer canlıdır ve onlara eziyet edilmeden iyi şartlarda bakılması gerekir.
Dinimize göre kurban edilebilecek hayvanlar: Koyun-Keçi 1 yaşını, Sığır-Manda 2 yaşını, Deve 5 yaşını doldurmuş olmalıdır.
Küçük baş hayvanların büyüklüğüne göre yaşı tahmin edilebilmekte olup büyük baş hayvanlarda yaş tayini bir çok insanı düşündüren bir konudur. Halk arasında kapak atma olarak bilinen süt dişlerinin yerine kalıcı dişlerin çıkması yaş tahmininde işimizi kolaylaştıran bir noktadır. Sığırlar 2 yaşını doldurduklarında alt çenenin ön kısmında bulunan 2 süt dişi düşerek yerine diğerlerine göre büyük olan kalıcı dişler çıkmaktadır. Süt dişlerini düşüren (kapak atan) hayvanlar kurban edilebilir.
Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, âzaları tamam, besili olması hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de sağlık kurallarına uygun düşer. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı âzaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz.
Kurbanlık alırken dikkat etmemiz gereken konular.
-Resmi evrakları bulunan (kulak küpesi, pasport, sağklık raporu) -Duruşları normal bakışları canlı olan, hareketli ve harekete duyarlı olan, -Vücut ağırlığını ayaklarına dengeli basan. topallık bulunmayan, -Derisi elastik, tüyleri parlak ve düzgün olan -Burun uçları nemli olan iştahlı ve geviş getiren. Kulak ve kuyruklarının sık sık hareket ettiren hayvanlar satın alınmalıdır. İmkanlar ölçüsünde erkek hayvanlar kurbanlık olarak seçilmelidir.