Yaz aylarının gelmesiyle birlikte havaların ısınması sonucu hayvanlarımızda sıcaklık stresi nedeniyle ölüme kadar ilerleyebilen verim kayıpları gelişmektedir. Bir ineğin en yüksek süt verimine ulaşabilmesi için genetik, bakım besleme gibi koşulların yanında çevre şartları da oldukça etkilidir. İnekler için en uygun çevre şartları 13-18 °C çevre ısısı, % 60-70 oransal nem ve saatte 5-6 km rüzgar hızı olarak tanımlanmaktadır.
Yaz aylarında artan sıcaklıklar neticesinde hayvanlar üzerindeki etkileri
· Solunum sayısında artış
· Yem tüketiminde azalma
· Süt üretiminde ve süt yağında düşme
· Anöstrüs (kızgınlık göstermeme) ve döl tutma problemleri
· Bağışıklık sisteminin baskılanması
· Tırnak problemleri
· Rumen asidozu
· Mastititis
Sıcaklık stresine karşı ahırlarımıza klima taktırmak en güzel önlem olmakla birlikte hem pahalı hem de uygulaması zor olduğu için biz ekonomik ve uygulanabilir yöntemleri ele alalım. Bu yöntemleri yönetim ve yemleme olarak iki başlık altında toplayabiliriz.
1. Yönetim:
Gölgelikler ve Serinletme: Hayvanların direkt güneş ışınlarından korunması için gölgelikler yapılmalı. Fanlar ve su püskürtme sistemleriyle ortamın serinletilmelisi.
Sağım zamanı: Sağım zamanını havanın daha serin olduğu saatlere kaydırmak
Su Temini: Yaklaşık 2 katına çıkan su tüketimine göre yeterli, taze ve temiz su temini
Ahır temizliği: yüksek sıcaklık ve nem mikroorganizmalar için ideal bir üreme ortamı oluşturur, bağışıklığı baskılanan hayvanlar daha çabuk hastalıklara yakalanır.
2. Yemleme:
Azalan yem tüketimi nedeniyle hayvanın tüketebildiği miktardaki yemle tüm ihtiyaçlarının karşılanabilmesini sağlamalıyız. Bu amaçla kolay sindirebilir kaliteli kaba yem ve enerji açığını kapatabilecek besin maddeleri eklenmelidir. Rasyona maya, vitamin mineral premiksleri, soda, tuz gibi yem katkı maddeleri ilave edilerek; aşırı solunum, terleme ve salya ile atılan maddeler desteklenmelidir.
Sonuç olarak ısı stresi yem tüketimini azaltır, rumende asit baz dengesizliklerine yol açar, bağışıklığı baskılar, döl verimini olumsuz etkiler, süt verimini azaltır. Isı stresini mümkün olduğu kadar azaltarak hayvanlarımızdan daha yüksek verim almak değerli yetiştiricilerimizin elindedir. Sütünüz bol ve bereketli olsun.