Tire’ye yeni biyogaz tesisi Tire’ye yeni biyogaz tesisi


 
Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran’ın girişimleri ve İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in büyük destekleriyle; kapsam dışı ihale modeli olarak Türkiye’de ilk defa yerel yönetimler tarafından imzalanan ‘Enerji Performansı Sözleşmesi’yle, yılda 1 milyon 890 bin kilowatt saat enerji üretim kapasitesine sahip santral, süresi sonunda tamamen Tire Belediyesi tarafından işletilerek, üretirken kazanan örnek model olarak Tire’ye kazandırılmıştı.
 
Tire ve İzmir’den katılımın olduğu açılış töreninde Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, protokolü ve katılımcıları selamladıktan sonra şu ifadelere yer verdi:
 
‘’ Her şey, bir şehri çok sevmekle başladı. Göreve geldiğimiz andan itibaren Güneş Enerji Santrali için uygun bir yer arayışına girdik. En uygun yer olarak da Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadımızın çatısını tespit ettik. Yapılacak tesisin projesini, alanında uzman teknik insanlara bedelsiz olarak projeleri çizdirdik. Huzurlarınızda kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sonrasında yapım ihalesine geçtik. Gerekli ekonomik koşulların oluşmaması ve katılımın olmaması gibi nedenlerle imalat aşamasına geçemedik. Sayın Büyük Şehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e konuyu ileterek destek istedik. Sağ olsunlar çok olumlu karşıladılar. Enerji Bakanlığının ortaya koyduğu kapsam dışı ihale modeliyle Tire Belediyesi olarak, çıktığımız yapım ihalesiyle İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin iştiraki, ortağı olan firmanın katılım sağlayıp en ekonomik teklifi vermesi ihalenin uhdesinde kalması ve taahhütünü yerine getirmesiyle şu an bu güzel tesisin açılışını yapıyoruz. Ancak şunu belirtmeden de geçemeyeceğim. Birkaç cümleyle özetlediğimiz bu süreç, yaklaşık 4 yıl sürdü. Çalışma arkadaşlarımın birlikte inançlı ve örnek bir mücadele sergilediklerine inanıyorum. Bu düşüncelerle Cumhuriyetimizin 100. Yılında, bu güzel eserin ilçemize kazandırılmasında bizlere büyük destek veren Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e ve projeye emek veren tüm değerli mesai arkadaşlarıma şahsım ve şehrim adına teşekkürlerimi arz ediyorum iyi ki varlar’’ dedi.
 
Sonrasında selamlama konuşmaları için kürsüye çıkan İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şunları söyledi :
 
“Çok kıymetli bir buluşma bu. Şehrimizin doğayla uyumlu enerji ağına yeni bir kale kazandırdığımız bu açılışta, sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Tire ilçemizde, ulu önderimizin adını taşıyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadı'nda hayata geçirdiğimiz GES projemiz, çok önemli bir dayanışmanın eseri. Bu projeyi, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İZENERJİ, İZGÜNEŞ şirketlerimiz ve Tire Belediyemizin ortaklığıyla hayata geçirdik. Ekonomik krizin tavan yaptığı, maliyetlerin katlanarak arttığı bir dönemde, tek bir kuruş kamu kaynağını israf etmedik. İzmirimize çağdaş, yepyeni, doğayla uyumlu bir enerji tesisi kazandırdık. Tire ilçemize yılda 1 milyon 890 bin kilowatt saat enerji üreten devasa bir santral kazandırdık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Stadyumu'nun çatısında, yaklaşık 6 bin metrekarelik alana yayılan 2 bin 260 panel sayesinde şehrimizin döngüsel ekonomisini büyüttük. Santralimiz, 1300 kilowatt peak (kWp) kurulu gücü ile 15 yıl boyunca İZGÜNEŞ tarafından işletilecek ve bu süre zarfında Tire Belediyemize, yüzde 10 indirimli elektrik hizmeti sunacak. Tire Belediyesi'nin yıllık enerji ihtiyacının yarısından fazlası bu santralden karşılanacak. İşletme dönemi sonunda ise santralimizin mülkiyeti, bedelsiz olarak Tire Belediyesi’ne devredilecek. Son 5 yıldır, enerji alanında ürettiğimiz yenilikçi projelerimizle tüm Türkiye’ye ilham verdik. Dünyadaki değişimin öncü kentlerinden biri olduk. Beş yıldır Belediyemizin tesislerinde güneş enerjisi kullanımına büyük önem verdik. Çatılarımızda kurduğumuz GES alanını büyüttük. Bu santrallerle, enerji üretimimizde yüzde 540'lık rekor bir artış sağladık. Doğamızla uyumlu enerji politikalarını geliştirmek amacıyla özel sektör ve üniversitelerle ortaklıklar kurduk. İzEnerji şirketimizi bu alanda çalışan ihtisaslı bir merkeze dönüştürdük. İZSU, ESHOT ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm iştirak şirketlerine, yenilenebilir enerji kaynak sertifikalı elektrik enerjisi tedarik ettik. Bugün, doğayla uyumlu enerji üretimimizin toplamda 2.5 milyon kilowatt saat seviyesine ulaştığını söylemekle iftihar ediyorum. Bu rakam, yaklaşık 1000 hanenin yıllık enerji ihtiyacına karşılık geliyor. Tüm bu çalışmalarımız çok kısa sürede uluslararası düzeyde fark yarattı. Dilerim bu projeler devam eder. 2030 yılına kadar şehrimizde salınan sera gazını sıfıra indiriyoruz. Bizim derdimiz hiçbir zaman makam, mevki olmadı. Hele hele günü kurtarmak ve sorunu halının altına süpürmek hiç olmadı. Ben bu şehre aşkla bağlıyım. Ne yorgunluk ne moral bozukluğu dinlemedik. Bizim tek bir meselemiz var. O da İzmir'e, 4 buçuk milyon İzmirliye hak ettiği hizmeti sunmaktır. Sizlerin huzurunda bir kez daha söz veriyorum. İzmir'den 40 alıp, 1 veren bu harami düzeni ya değiştireceğiz, ya değiştireceğiz!  Bunun için son nefesime kadar mücadele etmeye devam edeceğim nerede olursam olayım” şeklinde konuştu.
 
29 milyon liralık yatırım
Proje, dünyada ESCO olarak bilinen, Türkiye’de ise “Kamu Enerji Performans Sözleşmesi” olarak düzenlenen mevzuat kapsamındaki ilk uygulama olarak öne çıkıyor. Kamu kaynağı kullanmadan 29 milyon liralık yatırımla stadyumun çatısına inşa edilen GES ile Tire Belediyesi elektrik sarfiyatının yarıdan fazlasını karşılayacak. Yaklaşık 6 bin metrekare alana yerleştirilecek 2 bin 260 panel sayesinde yılda 1 milyon 890 bin kilovatsaat enerji üretilecek. 1.300 kWp kurulu gücü bulunan santral, 15 yıl boyunda İZGÜNEŞ tarafından işletilecek. Bu süre zarfında Tire Belediyesi yüzde 10 indirimli elektrik alırken, dönem sonunda santralin mülkiyeti Tire Belediyesi’ne bedelsiz devredilecek.
 

Editör: Tutku Küpeli