YERELGÜÇ / BUSE BAĞCI
Sağlık çalışanlarının sorunları ve sektördeki güncel gelişmelerin ele alındığı kahvaltıda, Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık sektöründe çalışanların daha iyi koşullarda çalışabilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.
Kahvaltıya, Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı İsmail Obuz, Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş, Genel Başkan Yardımcısı Recep Temel, İzmir İl Başkanı Pınar Yılmaz, Ödemiş İlçe Başkanı Çağatay Gölcük, Ödemiş İlçe Başkan Yardımcıları Murat Yenigün ve Özgür İçellioğlu, Beydağ İlçe Başkanı Fatmagül Aras, Kiraz İlçe Başkanı Ziyadettin Altun ve çok sayıda sağlık personeli katıldı.
Türkiye’nin en büyük, en kurumsal sendikası olma yolunda mücadelemizi tüm teşkilatımızla birlikte sürdüreceğini söyleyen Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş, “Bugün buradaki arkadaşlarımızla, teşkilatımızla bir araya gelmek kahvaltı programında buluşmak için Ankara’dan geldik. Yeni Sendika ailesi olarak biz Türkiye’de sağlık ve sosyal çalışanlarımızın sorunlarının çözümü noktasında yenilikçi yaklaşımlarla sorun üreten değil çözüm üreten bir anlayışı ortaya koyarak sendikacılık yapmaya gayret eden bir sendikayız. 2022 yılının Eylül Ayında kurulduk. 2023 yılının mart ayında ilk genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Yönetimimizi oluşturduk şu anda yaklaşık 70 ilde teşkilatımızı kurduk. Yüzde 2 diye bir düzenleme gelmişti. Bu düzenlemeyle üye sayısı %2’nin altında olanlara toplu sözleşme ikramiyesi verilmiyor idi bundan dolayı bir durağanlık yaşadık belki ama 2024 yılının Şubat Ayında Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi bozdu ve inşallah bundan sonraki süreçte de sağlık ve sosyal çalışanlarımızın haklarını aranması noktasında doğru zamanda doğru zeminde ve doğru şekilde sendikacılık yaparak sorunlardan nemalanan değil çözüm üreten bir sendikacılığı inşallah koyacağız.
“Yeni Sendika ailesi olarak temel derdimiz sağlık çalışanlarımızın haklarının doğru şekilde aramanın mücadelesini vermek.”
Ülkemizde sağlık alanında son yıllarda özellikle çok ciddi gelişmeler kat edildi. Yeni hastaneler yapıldı. Sağlığa erişim kolaylaştı ancak sağlık çalışanları bu esnada hak ettikleri oranda haklarına sahip olamadılar maalesef. Ben daha önceki dönemdeki sendikacılığım da yıpranma payı, lisans tamamlama 3600 ek gösterge gibi önemli çalışmaların sözünün alınmasına ve gerçekleştirilmesine katkı sunmuş birisiyim. Bu anlamda sendika olarak bizim temel amacımız sağlık çalışanlarımızın, sosyal çalışanlarımızın, adli tıp grubu çalışanlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi, sadece bu özlük hakları da kalmıyor. Şimdi sağlık mesleği 30-40 yıl öncesine baktığımızda meslek olarak çok daha saygınlığı olan bir meslekti. Ama son yıllarda özellikle sağlıkta şiddetin arttığını görüyoruz ve sağlık mesleğinin saygılılığının azaldığını görüyoruz. Yeni Sendika olarak bizim temel amacımız; bir özlük hakları noktasında çalışanlarımızın haklarını aramak. İki sosyal haklar noktasında çalışma ortamlarının iyileştirmesi noktasında çalışmalar yapmak. Bunu yaparken de sadece eleştiren bir sendikal anlayışla değil kurduğumuz enstitümüzle birlikte raporlar hazırlayarak çalıştaylar, sempozyumlar, paneller yaparak sorunlara çözüm bulmak bizim temel çalışma prensibimiz olacak. Bu anlamda özellikle 5510 sayılı kanun biliyorsunuz 2008 yılında çıktı. Bu kanunla birlikte 2008 sonrası memur olan çalışanların emekli maaşlarına çok ciddi anlamda bir düşüş söz konusu yani aylık bağlama oranları yüzde 45’lere düşürüldü. Yine 3600 ek gösterge 2008 sonrası göreve başlayan çalışanlara yansıtmıyor. Biz 5510 sayılı kanunla alakalı bir çalıştay yaparak özellikle çalışanlarımızın geleceğini de garantiye almak adına bu eksiklerin tamamlanması noktasında inşallah adımlar atacağız. Yeni Sendika olarak tabi ücret politikaları noktasına da çok önemli beklentilerimiz çalışmalarımız var. Şu anda sağlık çalışanları kamunun neredeyse en az maaş alan kesimi durumunda sağlıkta teşvik, taban ödeme, sabit ödeme, nöbet ücretleri ve temel maaş gibi beş ayrı kalemde ücret alınıyor. Ama emeklilik boyutuna baktığımız zaman sağlık çalışanlarının 22 bin TL’lik bir ortalama bir emekli maaşı var. Bu anlamda biz diyoruz ki bu beş kalem maaşı tek kalem maaşı haline dönüştürmek ve bunların tamamını emekliliğe yansıyacak şekilde düzenleme yapılmasını için de mücadele ediyoruz. Onun için biz dediğim gibi Yeni Sendika ailesi olarak temel derdimiz sağlık çalışanlarımızın haklarının doğru şekilde aramanın mücadelesini vermek. Popülizm yapmadan tamamen çalışanlarımızın hakları noktasında doğru talepleri doğru zamanda yapan bir anlayış inşallah ortaya koyacağız” dedi.
Yeni Sendika İzmir İl Başkanı Pınar Yılmaz, “Sendikamız 2022 yılının Eylül Ayında kuruldu o günden bu yana il temsilcisi olarak devam ediyorum. Sendikamızı 60 kişiyle kurduk çığ gibi büyüyoruz inşallah Türkiye’nin en büyük sendikası olma yolunda da ilerleyeceğiz. Ödemiş İzmir’in kalbi oldu üye sayımız olarak en fazla olduğu ilçemiz Ödemiş o yüzden böyle bir kahvaltı tertip ettik. Hem arkadaşlarımızla, üyelerimizle tanışalım hem bilgilendirme amaçlı hem de genel merkezimize davet ettik. Kendimizi daha doğru anlatabilmek amaçlı arkadaşlar görsünler bilgilensinler istedik” dedi.