Büyük beğeni toplayan el emeği göz nuru eserler ile ilgili konuşan Tire’nin tek çini sanatçısı Aylin Çatak, “Her aşamasında emeğin olduğu, her dokunuşuyla teslimiyetin kabul edildiği çini sanatı, kadın eliyle kusurları güzelleştiriyor. Tire’de tek çini sanatçısı benim. Öğrencilerimle birlikte Tire Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde ortaya çıkardığımız her bir ürünle çini sanatını günümüzde de yaşatıyoruz. Çini geleneksel bir el sanatıdır ve 600 yıllık tarihe dayanan motiflerle objeleri sıraltı boyama tekniği ile 900 derecede fırınlanan ürünler diğer taraftan da modern çizgileriyle dikkat çekiyor” diye konuştu.


Sergide 35 kursiyerin hazırladığı 120 eserin beğeniye sunulduğunu belirten Çatak çini kursunun aşamalarını da şöyle anlatıyor, “Modül modül ilerliyoruz. Önce desen tanıma ve kalemle eskiz kâğıda klasik desenleri çiziyoruz. 2. Aşamada fırçaya geçiyoruz bisküvi dediğimiz ham objeye kömür tozu ile deseni aktarıp üzerine fırçayla tahrir yani kontör yapıyoruz. 3. aşamada da çizilen deseni çini boyalarıyla tekniğe uygun boyuyoruz. Son aşamada da ürünler önce sır dediğimiz eriyik camla sırlanıp fırında 900 derecede 12 saat pişiyor. Kademeli olarak soğuyan fırından toplamda 24 saat sonra çıkarıyoruz.”


Çini kursuna her yıl yeni kursiyer kaydettiklerini ve kursun kontenjanla sınırlı olduğunu belirten Çatak, devam etmek isteyen öğrencinin bir üst modül kursa kaydını yaptırarak devam edebileceğini söyledi.

Editör: Tutku İç