Beydağ Belediyesi’nin girişimi ve desteğiyle kurulan Gelişim Destek Merkezi “Otizm farkındalığı ve eğitimi” konusunda kırsalda farklılığını sürdürüyor.

3 Aralık 2022’de Beydağ İlçe Belediyesi’nin girişimi ve desteğiyle faaliyete başlayan Gelişim Destek Merkezi, kendilerini otizm ve özel eğitim kurs, sertifika ve eğitim programlarıyla zenginleştirmiş eğitim aşığı beden eğitimi öğretmenleri Erdem Çakal ve Özer Çizer rehberliğinde  çocukların ve ailelerin ilgi odağı olmayı kısa zamanda başarmış görünüyor.

ÖĞRENCİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Şimdiden Beydağ’dan 18, Ödemiş’ten 13, Tire’den 5 ve Kiraz’dan 4 öğrenciyle bölgede önemli bir merkez olmayı başarmış merkez daha fazla öğrenci sayısına ulaşma hedefinde. Beydağ’daki merkez, eğitimin fırsat eşitliğini yitirdiği, hele özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların bilinçli, eğitim ve ekonomik düzeyi yüksek ailelere sahip değilse neredeyse tümüyle eğitim dışına itildiği ülkemizde bu bariyerleri aşma konusunda aile ve çocuklara nefes olma özelliği taşıyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi dışında Beydağ’dan başka Türkiye’de örneği olmayan Beydağ Belediyesi Gelişim Destek Merkezi yerel yönetimlere model olma hedefi taşıyor.

ÖĞRETME YOLLARI ÇOK FARKLI VE RENKLİ

“Bir çocuk bizim öğrettiğimiz yoldan öğrenmiyorsa, belki biz de onun öğrendiği yoldan öğretmeliyiz” düsturundan yola çıktıklarını ve buna göre programlar oluşturduklarını söyleyen merkezin eğitmenlerinden Erdem Çakal; “her öğrencinin gelişim düzeyi, bizim onlara erişebilirlik düzeyimiz, yaşları, aile ortamları farklı. Bu çocuklarımızda özellikle hareket ve koordinasyon sıkıntısı en belirgin özellik. Biz de her bir öğrenci ve onun bireysel ihtiyacı için program ve aktivite oluşturuyoruz. Öğrencilerimizin gelişimlerini takip ediyor, gelişim raporlarını psikiyatri uzmanları kontrolünde yazıyor ve aileleriyle paylaşıyoruz. Ayrıca her ders sonrası mutlaka ve mutlaka aileye öğrenci hakkında günlük değerlendirme ve bilgilendirme yapıyoruz” dedi.

ÇİZER:”SPORUN YAŞAMIN FARKLI BOYUTLARINA KATKISI EN ÇOK BURADA GÖZLENİYOR”

Merkezin eğitmenlerinden Özer Çizer ise; “her çocuğumuzun ihtiyacı dikkate alınarak hareket, spor ve koordinasyon eğitimi yapıyoruz. Ancak bunun etkileri en çok onların yaşama katılmasını güçleştiren koşulları düzeltme konusunda kazanım sağlıyor. Çocukların dil gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri gelişiyor. Yani çocuk birey olma özelliklerine adım atabiliyor, aileleriyle iletişimleri güçleniyor, aileler öz bakım becerileri gelişen çocuklarıyla hayatlarının kolaylaştığını dile getiriyorlar” diye konuştu. Öğrencilerin haftada en az iki saat eğitime geldiklerini aktaran Özer Çizer, genellikle ailelerin kendi imkanlarıyla merkeze geldiklerini, ama bu imkanlardan yoksun olan ailelerin belediyeye veya merkeze bilgi verdikleri takdirde en hak eden toplumsal grup olarak pozitif ayrımcılıkla belediye araçları ile eğitime katılabileceklerini dile getirdi.

SOSYAL YAŞAMDA DA BİRLİKTELİK

Hayata geçirilmesinden bu güne yaklaşık bir buçuk yıllık süreçte 3 yaştan 14 yaşa 40 öğrenci ve onların aileleriyle buluşan Gelişim Destek Merkezi 2 Nisan Otizm Farkındalık Gününde aileler ve öğrencilerle buluşma yemeği düzenliyor. Eğitmenler, öğrenciler, aileler ve proje sahibi ve destekçisi belediye yetkililerinin bir araya geldiği yemek gelenekselleştirilecek ve katılım, dayanışma, kaynaşma büyütülecek. Ayrıca Türkiye’de her çocuğun heyecanla beklediği ve katıldığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında herkesi duygusallaştıran, duyarlılığı artıran, gururlandıran ve eğlendiren Gelişim Destek Merkezi öğrencileri bayram gösterileri yapılıyor ve yapılmaya devam edecek.

Editör: Tutku İç