Merhabalar, benim orta ikinci sınıfa giden bir oğlum var. En büyük sorunumuz, ödev sorumluluğunun yerine getirmemesidir. Biz zorlamadıkça ne çalışır ne de ödevlerini yapar. Dokunmazsak, ödevleri aklına bile gelmez. Tek çocuk ve üstüne çok düşeriz.  Onu bunaltıyor muyuz diye düşünüyoruz fakat “Ödevim yok” diyor, ben arkadaşından olduğunu öğrendim. Ödevini yapması için ona ısrar ediyoruz, kızıyoruz, sakin davranıyoruz, gönlüne göre bir hediye sözü veriyoruz ve ancak öyle ikna ediyoruz. Ama böyle devam etmemiz de çok zor.

Çocuğumuzun ders sorumluluğunu geliştirmesini istiyoruz. Sizce nasıl davranmalıyız?

Sevgili takipçim

Ödev ve sorumlulukları için çocuğunuzu zorlarsanız; sizin zorlamanızla görevini yapacağından, kendi sorumluluklarını öğrenme deneyimini yaşayamayacaktır.

Oğlumuz öğrencidir ve ödev yapma sorumluluğunu yerine getirmediğinde, öğretmeni ile iletişim kurmalıdır. Öğretmen-öğrenci ilişkisinin içine girmeyin ki çocuğunuz bu sorunla karşılaştığında, sorunun kendi sorunu olduğunu ve bunu çözecek kişinin sadece kendisi olduğunu kavrayabilsin.

Yaklaşımınızdan dolayı, oğlunuz ya siz kızmayasınız diye ya da ödül alma amacı ile ödevlerini yapıyor. Yani sorumluluklarını yerine getirmesi için ceza ve ödülü kullanıyorsunuz. Bundan vazgeçin. Ona arada bir ödevlerini hatırlatmakla yetinin ve yardımcı olabileceğiniz bir şeyin olup olmadığını sorun. Bunun dışında gözlemlemeye devam edin. Öğretmeni ile bu konuyu görüşebilirsiniz. Sakin bir yaklaşımla, sorunu çözmeniz mümkündür.

Bunun dışında çocuğunuzun sorumluluk anlayışının gelişimi ile ilgili olarak, ders dışındaki hayatını da gözden geçirin. Gündelik hayatınızda, sorumluluk duygusunu geliştirecek ders dışı görevler edinmesini sağlayın. Onun yardımına ihtiyaç duyduğunuz birkaç görev belirleyin. Önemli olan bir nokta da okul yaşamının duygusal ve sosyal dinamiklerine bir göz atmanızdır. Okulda yalnız mı, yeterince arkadaşı var mı, okulda mutlu olduğu söylenebilir mi, sevilen ve değer gören bir çocuk mu?

Bazen sorun sadece mutsuz ve yalnız hissetmekten de kaynaklanabilir.

“YALNIZ KADIN”

Merhabalar ben 38 yaşında bir kadınım. Derdim yalnızlık. Kısa süren bir evlilik ve  nişan yaşadım. Arada birkaç başarısız ilişki yaşadım. Hep yanlış insanlara güvendim. Evliliğimde ve yaşadığım diğer ilişkilerde başlangıçta her şey yolunda gidiyordu , sonra sorunlar ortaya çıktı. Eşimde kıskançlık hastalığı vardı. Evden çıkmama, komşuya gitmeme bile izin vermezdi. Tedavi olması için ikna etmeye çalıştım ama olmadı ve ayrılmak zorunda kaldım. Şimdi yalnızım. Annemle beraber yaşıyorum ve çok mutsuzum. Sürekli geçmişi düşünüyorum ve kendimi suçluyorum Bir türlü geleceğe bakamıyorum ve hiçbir plan yapamıyorum. Sizce benim için bir çözüm var mı?

Sevgili takipçim,

Kendinizi sevmeyi bırakmışsınız. Keşkelerle yerinizde sayıyor ve yaşadıklarınız için kendinizi suçluyorsunuz. Bu kendinize verdiğiniz değeri düşüren bir davranıştır. Evet, partner seçimlerinizde hata yapmış olabilirsiniz ama doğru ve zor olan kararı verecek kadar cesurmuşsunuz. Öncelikle, kendinize çok yüklenmeyin ve kendinizi affedin. Bunu yaptığınız an, üzerinizden bir büyük yük kalkmış olacak ve anın güzelliğini, tadını idrak edebileceksiniz. Geçmişteki tercihlerinize neden olan etkenlerle yüzleşebilirsiniz. Yüzleşme size sorunun size ve diğer kişiye düşen payını gösterecektir. Yanlış partner seçmenizin tüm yükü size ait değildir. Karşınıza çıkan kişilerin de bunda payı vardır. İşte bunu görmeniz; geleceğinize yürümeniz açısından çok önemlidir. Hatalar, eğiticidir ama sadece hatalardan kaçınarak doğrulara ulaşılmaz. Kendinize şans verin. Kendinizi sevin ve ödüllendirin. Ne istediğinizi özgürce düşünerek bulun. İyi bir ilişkiyi hak ettiğinizi idrak edin. İlişkilerinizi bitirmek kolay değil zor kararlar olmuş. Herkes bu kadar cesur olamaz. Pek çok insan yanlış ilişkiler içinde benliğini yok edercesine zaman geçirir. Kendinizi sevin ve  saygı duyun.

Yerel Güç gazetesi aracığıyla tarafıma iletilen sorularınız "gizlilik" ilkesi gereğince kişisel bilgileriniz saklı tutularak yayınlanacaktır.

Sizler de kimliğinize dair bilgileri bizimle paylaşmadan sorularınızı bize iletebilirsiniz.

Sorularınızı [email protected] mail adresine veya @klinik_psikolog_dorukantufan İnstagram adresine DM yoluyla iletebilirsiniz.