YERELGÜÇ/ AYDIN UYSAL

Tarım ve Orman Bakanlığının İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Ödemiş’te yürütülen "Ödemiş'e Bir İyilik Yap” adlı İyi Tarım Uygulaması projesi kapsamında S.S. Yeşil Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında faaliyet gösteren üreticilerin erik bahçelerine dijital böcek tuzağı kurularak gerçekleştirildi.

Projeyle ilgili Yerelgüç’e konuşan   Ödemiş İlçe Tarım Müdürü Ömer Faruk Tutar şunları söyledi, “İlçe Tarım Müdürlüğü olarak Bademli Beldesinde Yeşil Bademli Kooperatifine yapmış olduğumuz İyi Tarım Uygulamaları ile alakalı projede Yeşil Bademli Kooperatifi ortaya 17 tane üreticimizin yaklaşık 40 tane erik bahçesinde İyi Tarım Uygulamaları başlattık. Projeyle alakalı bir çok envanter ve makine sertifikasyon yanında dijital böcek tuzağı olmak üzere 4 adet farklı bölgelere kurulum yapmak şartıyla bu projedeki erik bahçelerindeki meyveye zarar veren zararların tespiti ilaçlama  zamanı ve çevre sağlığını korumak amacıyla değerlendirme yapmak amacıyla dijital böcek tuzağı  bahçelere yerleştirdik. Bu sayede telefona indirilen uygulama ile uzaktan takip etme ilaçlama zamanlarının tespiti sağlıklı bitki, sağlıklı çevre ve ürün elde etme ile alakalı bu cihazlardan yararlanacağız.”

 Projeyle ilgili Yerelgüç’e konuşan Yeşil Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı Gülşen Görken şunları söyledi:
“Yeşil Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak 17 üreticimizle projemizi gerçekleştirdik. İlçe Müdürünün desteği ile bu projeyi gerçekleştirdik. Amacımız üreticiye daha  kaliteli ürünü elde edebilmesi, doğaya karşı daha faydalı olabilmekti. Bu projeyle bu amacı ulaştığımıza düşünüyorum. Bu dijital tuzakların etkili olabileceğini düşündük.”

Cihazla ilgili açıklamalar yapan Yüksek Ziraat Mühendisi Mert Demirel şunları söyledi,
“İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Dijital Feremon ürünümüzü bahçelerimize yerleştirdik. Bu ürünümüz erik üreticilerinin, erik zararlarına karşı ne  zaman ilaçlama  yapması gerektiğini üreticilerin telefonlarına kısa mesaj şeklinde bilgilendirme yapılacak .Doğru zamanda, doğru ilaçlama ile üretici az ilaçlama yapacak zaman ve enerji tasarrufu sağlayacaklar ve iyi tarım uygulamaları gerçekleştirmiş olacaklar. Cihazımız yapışkan yüzeyin ortasına  dişi kokusu kapsül bırakıyoruz. Bu kapsül dişi kokusu yayıyor erkek bireyler çiftleşmek yapay dişi kokusunu izleyip tuzağa düşüyor. Cihazımızın üzerine yerleştirdiğimiz kamerayla günlük bir adet tuzak fotoğrafı topluyoruz. Topladığımız bu fotoğrafları zararın teşhisini yapıyoruz. Cihazımızda bulunan sıcaklık nem sensörlüyleveri de verileri topluyoruz. Hedef zararların ne  zaman ilaçlama  yapılması gerektiğini üreticileri bildiriyoruz. Kesintisiz enerji ile  cihazımız çalışmakta. Sim kart aracıyla da cihaz verileri inerte çıkmaktadır. Cihazımız yerli ve milli geliştirmiş üründür.”

Editör: Tutku İç