Cumhuriyet Halk Partisi Ödemiş İlçe Kadın Kolları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı dahilinde Hükümet Meydanı’nda biraraya gelerek, Zübeyde Hanım büstüne yürüdüler. Buraya yürüyerek gelen CHP’li kadınlar, Zübeyde Hanım büstüne çelenk sundular.
Program saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.
Daha sonra konuşan CHP Ödemiş Kadın Kolları Başkanı Mualla Akgün, “8 Mart İnsanlık tarihi açısından hakların kazanılmasında nerelerden başlandığını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması adına güzel bir gün.
20. yüzyılda gün geçmiyor ki, kadınlar boşanmak istedikleri için kocaları tarafından göz kırpmadan öldürülüyorlar. Sevdiği genç kız tarafından sevgisi kabul edilmeyince liseli genç bıçağı çıkarıp saplıyor kızın göğsüne. Mersinli Hatice sevdiğine kaçtı diye abisi tarafından boğazı kesiliyor. Töre cinayetleri aile kararlarıyla yapılıyor. Bir çırpıda sevgisini yaşayamadan kıyıyorlar kızlara. Cenazesine bile sahip çıkılmadan sokakta bırakılıyor. Arzu Yıldırım, Sokak ortasında kocası tarafından kurşunlandı. Ayşe Paşalı kendini döven eşini affetti şiddete uğradı. Boşandığı eşi tarafından öldürüldü. Her geçen gün terörden daha önemli ve yoğun şekilde kadınlar katlediliyor. Şiddet her yerde kol gezer oldu. Aile içi şiddet artıyor, kadına saygı azaldı.
Atatürk’ün çağdaş Türkiye’sinde bu dramlar yaşanıyor. İmam nikahlı kadın diyerek imam nikahını normal bir olay gibi anlatıyorlar televizyonlarda. Kadın erkeği terk ederse, imam nikahlı eşi öldürüveriyor kadını. Bu acı gerçeklerle iç içe yaşamaya başladık. Şiddetten sonra kadın sığınma evleri açarak kadına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Şiddeti önlemek için evlenecek olan gençlere eğitim verilmeli. Evlenebilmek için gençlere izin belgesi, evlenme ehliyeti verilmelidir.
Bütün kadınlarımızın ayrı özellik ve yetenekte ayrı bir kabiliyette olduğuna inanıyoruz. Ana olarak topluma nice evlatlar yetiştirdiklerini biliyoruz. Kadınlar için daha yaşanılabilir bir Türkiye’yi umut ederek, tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.
Akgün’ün konuşmasının ardından tüm kadınlar hep birlikte Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okudu ve tören son buldu.






