Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği, ihalesi yapılan maden sahaları ile ilgili açıklama yaptı, “Horzum merkezli 17 bin 850 dekar ve Çobanlar merkezli 8 bin 330 dekar sahanın Maden arama ihalesi yapıldı. Tam bir akıl tutulması bu.
Yaylalarımızı korumaya kararlıyız. Hem bölge halkı hem muhtarlarımız hem de sivil toplum kuruluşları olarak şiddetle karşı çıkıyoruz bu ihalelere.
Mapeg (Maden Petrol işleri genel müdürlüğü)
tarafından yapılan ihale ile ilgili bilgi vermek amacıyla 1 haziran Çarşamba akşamı Horzum mahallesinde bölge halkımızla bir araya geldik” dedi. 

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, Kozader Başkanı Selahattin Bağlı ve Yönetim kurulu üyemiz Muharrem Önder ihale ile ilgili ayrıntılı bilgiler sundular.

Kozader Başkanı Selahattin Bağlı, Maden ocaklarının doğaya bölgeye çevreye ve canlılara vereceği zararları güncel örnekler vererek anlattı ve özellikle böyle güzel doğal tarımsal arazi ve ormanlarla dolu bir havzada yapılmasının bölgeye geri dönüşümü olmayan zararlar vereceğini söyledi.
Ayrıca bölgeye özgü bir çok endemik hayvan ve bitki türü olduğunu vurguladı.

Eğer bu ihalelerle başlayacak maden arama ve ardından madenler kurulursa bölgenin
canlıların yaşanamaz hale geleceğini, bölgede üretilen mahsüllerin çok büyük verim ve kalite kaybına uğrayacağını söyledi.

Bağlı, “Yaklaşık 20 yıldır Küçük Menderes havzasında çevresel çalışmalar yapıyoruz. Küçük Menderes havzası Koza hareketi Derneği (Kozader) olarak bölgemize zarar verecek birçok projeyi ve çalışmayı engellemeyi başardık” dedi. 

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı ihale ile ilgili teknik bilgiler verdi. Mehmet Taşlı, “Denizli merkezli Caymaz madencilik tarafından kazanılan ihaleler 30 Mayıs 2023 günü gerçekleşmiş. İki alanda ihaleye çıkılmış. Birisi Horzum merkezli Ödemişin kuzey batı yaylalarını ve bazı manisa mahallelerini de kapsayan 18 bin 800 dekar alan 3.200.000 TL’ye ihale edilmiş. İkincisi de yine Ödemiş’in kuzey batı yayalarını içine alan 8 bin 600 dekarlık bir alan 650.000 TL’ye ihale edilmiş. Ayrıca Ülke genelinde 478 ihale olmuş bu şekilde. 
Bu iki alanda 4. Grup maden için ihaleye çıkmış. Yani Nükleer maddeler (Uranyum, Tortum, Radyum, Cezyum vb..), Linyit, Taşkömürü, Ağır Metaller (Kurşun, Civa, Gümüş, Bakır, Alüminyum, Kobalt,Demir, Krom, Titan, Antimon) ve İyot, Lityum, Potasyum, Bor gibi endüstriyel maddeler. Yani maden üretiminin çevreye en çok zararı vereceği grup için ihale alınmış. İhaleye usul yönünden itiraz edilemez ancak bölge halkı muhtarlarımız ve duyarlı sivil toplum kuruluşları içerik açısından itiraz edeceğiz. Daha henüz başlangıç aşamasında yapacağımız bu itirazın sonuç getirebileceğini düşünüyorum. Bunun için haziran 12sinde ihale kesinleşme tarihinden bir hafta önce itiraz dilekçelerimizi Ödemiş, Turgutlu, İzmir ve Manisada ilgili resmi makamlara ileteceğiz. Yıllardır bölgemizde verilen çevresel mücadelede hep haklı ve başarılı çıktık.Bu ihaleler konusunda da başarılı olacağımızı düşünüyorum. Küçük Menderes havzası dünyanın en güzel en verimli bölgesinde. Buradaki mükemmel dengeyi ve doğal güzellikleri sonuna kadar korumakta kararlıyız. Yerin üstü altından daha değerli. Havayı suyu toprağı canlıyı korumaya devam edeceğiz” dedi.

Kozader yönetim kurulu üyesi Muharrem Önder ise su sorununa dikkat çekti.
Önder, “4. Grup madenlerde yoğun miktarda su tüketimi olacak. Zaten susuzluk günümüzde en büyük sorunumuz. Yaylalardaki su kıtlığı artacak ve ayrıca drenajla asidik ve toksik maddeler toprağa suya havaya karışacaktır. Sonuçta bölgedeki su kaynakları da kirlenecek ve Turgutlu ve Ödemişe su sağlayan sulama ve içme suyu barajlarını da zehirleyecektir bir süre sonra. Bölgemizdeki Aktaş barajı, Kelebek barajı ve Çıkrıkçı barajı bu durumdan hemen etkilenecektir. Sonuçta hastalıklar maddi zararlar ve yoğun çevresel kayıplar olacaktır” dedi.

Toplantıya katılan bölge muhtarları da burada yapılacak ihalelere ve projelere tamamen karşı olduklarını söylediler. Bunun durdurulması olmaması için ellerinden gelen tüm mücadeleyi yapacaklarını belirterek, bölge halkının da bu konuda tepkili olduğunu ifade ettiler.