YERELGÜÇ/BUSE BAĞCI
Ödemiş Kaymakamlığı öncülüğünde düzenlenen anma programı, saat 18.20’de Ödemiş Şehir Garı’nda başladı. Gaziler, trenle İlkkurşun İstasyonu’na hareket etti. İstasyona ulaştıklarında protokol üyeleri tarafından karşılanan gaziler, duygu dolu anlar yaşattı. Vatandaşlar, protokol üyeleri ve gaziler, belediye bandosu eşliğinde Türk bayraklarıyla İlkkurşun Tepesi’ne yürüdü. Tören, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy ve Belediye Başkan Vekili Gökhan Kara’nın İlkkurşun Anıtı’na çelenk sunmasıyla devam etti. Ardından İlçe Jandarma Komutanlığı mangası tarafından saygı atışı yapıldı. Kutlamalar kapsamında efe gösterileri, halk oyunları ve öğrencilerin hazırladığı gösteriler izleyicilere Kurtuluş Savaşı’nın ruhunu yeniden yaşattı. Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mehteran takımı büyük alkış alırken, Ayhan Kökmen Fen Lisesi öğrencileri şiir dinletisiyle programa duygu kattı. Programın sonunda, Türk halk müziğinin usta ismi Bedia Akartürk sahne aldı.
Törene; Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Belediye Başkan Vekili Gökhan Kara, Ödemiş Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Coşkun, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Cihan Gültekin, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Murat Öncel’in yanı sıra belediye başkan yardımcıları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ödemiş Belediye Başkan Vekili Gökhan Kara, “Yiğit ordumuz, kahraman efelerimiz işgalci güçlere karşı organize olarak Hacı İlyas köyünde başlattığı ve zafer ile sonuçlanan mücadelenin 106. Yılı kutlu olsun. 106 yıl önce işgalci, emperyalist düşmana direnmeye karar veren atalarımız, silahlarını alarak Kuvayi Milliye’nin ilk vuruşması bu güzel topraklarda yapmıştır. Bu tarihi topraklarda işgale karşı sıkılan ilk kurşun, atalarımızın canları pahasına haksızlığa, hukuksuzluğa ve emperyalizme direnişidir. 31 Mayıs 1919’da gerçekleştirilen hareketle, Ödemişliler işgale boyun eğmeyeceklerini açıkça ortaya koymuşlardır. Ödemiş’in yiğit evlatları, işgal kuvvetlerine karşı ilk kurşunu sıkarak sadece Ödemiş’i değil, tüm Anadolu’yu ayağa kaldırmıştır. Ödemiş’teki direniş, Anadolu’nun bağımsızlığa olan sarsılmaz inancının ilk haykırışıdır. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu eşsiz kahramanlık için 1927 yılında Hacı İlyas köyümüze İlkkurşun adını vermiştir. Vatan sevgisi, sadece sözle değil; gerektiğinde mücadeleyle, birlikle, cesaretle yaşatılır. Bizler ilk kurşunu atan dedelerimizle daima gurur duyuyoruz. Hacı İlyas tepelerinde yazılan destanı, bir manevi şeref madalyası olarak göğsümüzde taşıyoruz. 106.yıl önce 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayıp, 9 Eylül 1922’de İzmir’de sona eren ve dünyadaki ilk bağımsızlık savaşındaki bu başarımızla bir kez daha övünüyoruz. Şanlı Türk tarihimize altın harflerle büyük bir kahramanlık destanı yazdıran Türkiye Cumhuriyeti’ni bizlere emanet ve armağan eden eşsiz komutan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi her zaman olduğu gibi bugünde rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Ödemiş halkının direniş ruhunu, geçmişte olduğu gibi bugün de yaşattığını bilmekten gurur duyuyorum. Ne mutlu ki Ödemiş, tarih yazan bir şehirdir. Ne mutlu ki bizler, o tarihin evlatlarıyız” dedi.
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “Tam 106 yıl önce u tepelerde, Hacı İlyas Tepeleri’nde burada yaşayan insanlar, Ödemişliler, sizlerin ataları, dedeleri büyük bir işe imza attılar ve Kurtuluş Savaşı’mızın, Kuvayı Milliye’nin ilk kıvılcımını ateşlediler. 31 Mayıs’ı 1 Haziran’a bağlayan gece ve 1 Haziran’da burada yaklaşık 350 kişilik bir gönüllü ordusuyla, “Yiğit Ordusu” adıyla, Ali Orhan İlk Kurşun Komutası ve Yüzbaşı Tahir Fethi Bey komutasında Yunan birliklerine, işgal kuvvetlerine karşı “Bu topraklara elinizi, kolunuzu sallayarak giremezsiniz, istediğiniz gibi hareket edemezsiniz” diyerek büyük bir ders verdiler. İlkurşun Direnişi’nin önemi, her şeyden önce Anadolu’da işgal kuvvetlerine karşı topluca ve örgütlü şekilde verilen ilk direniş olmasıdır. Bu yönüyle Anadolu’nun diğer bölgelerine, özellikle Nazilli, Alaşehir ve Aydın gibi yerlere cesaret ve umut aşılamıştır. Aynı zamanda bu direniş, Ödemişli hemşerilerimizin vatan, millet ve bayrak sevgisini, yüksek karakterini ortaya koyan çok değerli bir duruşun ifadesidir. Düşman 15 Mayıs’ta İzmir’den elini kolunu sallayarak Bayındır’a kadar gelmiş ama Ödemiş’e böyle kolay girememiştir. Sonuçta Ödemiş işgal altında kaldı, 3 yıl 3 ay kadar ta ki 3 Eylül’e kadar. Fakat işgal süresince Poslu Mestan Efe Bozdağ’daki cephesinde, Gökçen Hüseyin Efe Aydın Dağları, Kaymakçı, Çaylı civarlarında mücadele ederek düşmanı sürekli rahatsız etti, ilerlemesini engelledi. Belki biz bugün bunu tam idrak edemiyoruz ama bu direniş Yunan kuvvetlerinin Polatlı’ya 3-5 gün geç gitmesine sebep oldu ve böylece Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında büyük katkı sağladı” ifadelerini kullandı.