Pandemi sürecinde binlerce çocuğa kitap

İzelman A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, pandemi sürecinde yayıncılık faaliyetine başlayan kurumun temel amacının öncelikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kültürel hedeflerini desteklemek olduğunu dile getiriyor. “Tunç Soyer’in böylesi hedefleri olmasa biz bunlara kalkışamazdık” diyen Prof. Dr. Akyarlı, “Bir başka erken çocukluk eğitimi mümkün” felsefesiyle ilk olarak çocuk kitaplarını yayınladıklarını belirtiyor.

Yayımlanan ilk kitapların öncelikle İzelman Anaokulu öğrencilerine ulaştığını anlatan Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, “Pandemi sürecinde İzelman Anaokulları öğretmenleri tarafından psikolog desteğiyle hazırlanan hikaye kitapları, çocukların okuma alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olmak amacıyla basıldı. Okuma çağındakiler kitapları okudu, daha küçük çocuklarımızsa birbirinden sevimli karakterlerin maceralarını büyüklerinden dinlerken, kitap sevgisinin ilk tohumları da dikildi” diyor. Prof. Dr. Akyarlı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Süt Kuzusu Projesi’nin ulaştığı yerlere bu kitapların da ulaştığını söylüyor.

Koronavirüs önlemleri kapsamında kısıtlanan, evden çıkamayan çocuklara 80 bin öykü kitabı ulaştırdıklarını anlatan Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, belirli gün ve saatlerde sokağa çıkabilen çocuklara parklarda, caddelerde 10 bin kitap dağıttıklarını belirtiyor. Prof. Dr. Akyarlı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda kent merkezi dışındaki 19 ilçede bayram hediyesi olarak “19 bin gence 19 bin Nutuk” dağıttıklarını anımsatıyor.

İzmir’de 13 şubesi bulunan İzelman Anaokulları’nın bugün yaklaşık 1200 kontenjanı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, kitapların yazarları arasında okul öğretmenlerinin de bulunduğunu, onların deneyimlerinden yola çıkarak hazırlanan kitapların ilgiyle okunduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Akyarlı, yakın zamanda çocuk kitaplarının sesli kitaba da çevrileceğini, böylece görme engellilere de ulaşabileceklerini söylüyor.

Cumhuriyet dizisi hazırlanıyor

İzelman’ın yayıncılık ekibinde bulunan Psikolog İnci Becerik aynı zamanda “Kahkahacı Pelikan” ve “Ekin’in Karakılçık Buğdayı” çocuk kitaplarının da yazarı. Becerik yakın zamanda anasınıfı, ilkokul 1. ve 4. sınıf öğrencileri için Cumhuriyet dizisi kitaplarını yayınlayacakları bilgisini veriyor. Kurtuluş mücadelesinin çocuklara anlaşılır bir şekilde ve sade bir dille anlatılacağı kitapların nefret dilinden uzak bir şekilde, özenle hazırlandığını kaydediyor.

Psikolog İnci Becerik – Tarihçi Ceren Kırkağaçlı

Ekipte yer alan genç tarihçi Ceren Kırkağaçlı hedeflerinin çocuk kitaplarının yanı sıra İzmir’in tarihiyle, kültürüyle ilgili araştırma kitaplarını da yayınlamak olduğunu dile getiriyor. Yakın zamanda yayımladıkları İzmir’in en eski mezarlıklarından Kokluca Mezarlığı’ndaki mezar taşları üzerine bir incelemeyi içeren “İzmir’in Son Osmanlıları” kitabının büyük ilgi gördüğünü anlatan Kırkağaçlı, eserin Osmanlı harfleriyle yazılmış ve günümüze ulaşabilmiş 256 mezar kitabesinin incelemesini içerdiğini, üç yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtiyor. Ceren Kırkağaçlı’nın dikkat çektiği bir başka çalışma ise “İzmir Fecaii” kitabı. Kitabın Eski Türkçe metni İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Atatürk Kitaplığı’ndan sağlanmış. Künyesi bulunmadığı için yazarı “isimsiz kahraman” olarak tanımlanmış kitap İzmir’in Yunan işgali sırasında bir gurup vatansever genç tarafından kaleme alınmış. Halkı bilinçlendirmeyi, milli mücadele ruhunu harekete geçirmeyi amaçlayan ve orijinali Osmanlıca olan kitap, APİKAM tarafından yayına hazırlanmış.

Çevrimiçi satış daha yaygın

İzelman’ın kitapları İzmir’de şimdilik Yakın Kitabevi’nde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Örnekköy’deki misafirhanesinde satılıyor. Kitaplara Kırmızı Kedi Yayınevi’nin sitesiyle “Askıda Kitap” sitesinden çevrimiçi edinilebiliyor.

Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı ile yayıncılık ekibinden Psikolog İnci Becerik ve Sosyal İşler Sorumlusu Tarihçi Ceren Kırkağaçlı

İzmir’21 UCLG Kültür Zirvesi’nde dağıtılan ve Türkiye’de ilk kez basılan “Kültür Zirvesi Gönüllü Yerel Değerlendirme Raporu’nu İzelman’ın yayımladığını hatırlatan Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, yakında bu kitabı ücretsiz olarak “Askıda Kitap” sitesine yerleştireceklerini belirtiyor. Prof. Dr. Akyarlı, bu çalışmayı “Askıda Kitap” sitesini hareketlendirmek için de değerlendirmeyi amaçladıklarını söylüyor .

Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, çalışmalarında Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi (APİKAM) ile tam bir işbirliği içinde olduklarını belirtiyor. “Araştırmacıların ilk adresi öncelikle APİKAM. Yayınlanacak kitaplar APİKAM’ın yayın kurulunda değerlendiriliyor” bilgisini paylaşıyor. Yakın zamanda yayınevinden çıkacak kitaplar arasında Semra Daşçı’nın “Oryantalistler İzmir’de”, Yaşar Ürük’ün “Bilmediğimiz İzmir” adlı eserleriyle çocuklar için hazırlanan “Cumhuriyet Dizisi” kitapları yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi