Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “ Ödemiş Belediyesi olarak planlamaya yaparak, elimizdeki bütçeyi el verdiğince dikkatli kullanmaya çalışıyoruz. Borç yapmadan gücümüz oranda gidiyoruz. Borçlarımızı ödeyemez hale gelirsek bu hem Belediyemiz hem de halkımız adına iyi olmaz. Ayda sadece iki taksitimiz 1 milyon 20 bin lira iller bankası ve bankalara ait, elektrik ve yakıt anlamında da bunları da eklediğimiz zaman 300 ile 330 arası son akaryakıt zamlarıyla birlikte dalgalanıyor. Bunları topladığımız da 2 Milyon liraya buluyor. Çalışanların maaşıyla birlikte net 4 Milyon liraya buluyor bunun 1800 vergisi ve sigortası var. Gelen para ise yaklaşık 2 Milyon lira aylık bize 5 milyon Lira geldi desek bunun 2 Milyon lirası Büyükşehir’e gidiyor. Böylece 3 milyon lira bize kalır geçtiğimiz dönem en çok %20 oranında kesinti oldu. Bizden de en az %30 kesinti oluyor. Buna rağmen gidiyoruz. Mart seçimleri oldu. 2019 Nisan gibi başladık. O zaman iller Bankası kesintisi 230 Bin liraydı. Şimdi ise 630 Milyon lira hiç eksilen anlamında bir şeyimiz yok. Pandeminin etkisiyle bunu toparladığımızda vatandaşlardan hangisini alacağız. Vatandaştan hangi alacak olursa olsun yer kirası, emlak vergisi dahi toplam 35 Trilyon alacağımız var. Devletten de 30 Trilyon KDV alacağımız var.  Toplam 65 trilyon lira pandemi sürecinde 14 aylık yeni bütçe açığımız bu bükçe açımız ise pandemi dolasıyla kapalı olan işyerlerinin firma ödemeleri,  iller bankası, emlak vergilerinde, elektrik paylarındaki açıklarımız var. Toplamda ise yaklaşık olarak 2 Trilyon lira açığımız var. Tüm bu açıkların dışında 14 ayda 28 trilyon bu kervan bir şekilde yürüyecek. Önemli olan belli hizmetleri aksatmadan yürütebilmek, başta tabii ki temizlik şirket topluyor ama atık paylarının %20 si bize kalması gerekiyor ki belediye temizlik işçilerine verelim ama o bile kalmıyor onu bile aktarıyoruz. Çünkü vatandaştan pandemi den dolayı dönmeyen, dönemeyen kira alacaklarımız çok büyük bir oran var. Devletin desteği olsa bile ben yalnızca bir işyerinin en büyük destekçisi kendi ailemin içerisinde Ödemiş Belediyesi ama bunun dönüşünde de tüm belediyedeki personel arkadaşlarımızla birlikte bütçeyi çok iyi kullanmaya dikkat ediyoruz.  2019 yılının Haziran ayı ve ekim ayında biten İŞKUR’dan çalışan arkadaşlarımız vardı.

“BİZDEKİ HER ARTI ÖDEMİŞ AİLESİNE BİR KATKIDIR”

 Şu anda bir tane bile İŞKUR’dan çalışanımız yok. Bizdeki her artı Ödemiş ailesine bir katkıdır. Ya da yapacağımız veya sizlerden gelen istekler varsa onları daha hızlı yaparız. Evet, not olarak alıyoruz. Ama ne zaman yaparız bakarız diyoruz. Yani size karşı uyamıyoruz. Bu gerekçelerle yani 35 vatandaştan, 30 trilyon devletten, 28 kaybım topladığımız zaman yaklaşık 93 trilyon benim baştan beri aldığım borç ise 103 trilyon lira bunu artırmamanın yollarını arıyoruz.  İller bankasına sürekli borç ödüyorum. Şu ana kadar toplam yapılan işlerin karşılığında 14 Trilyon lira faizlerle birlikte iller bankasına ödedik. Göreve gelir gelmez ilk sıkıntımız ise 2012 yılından beri belediye ile işçi arkadaşlar arasında anlaşmazlıktan kaynaklanan 7 Milyon liraya yakın işçi alacağımız var. Bankadan önce 5 aldım bunun 3’ünü sonra 2 yi kullandım sonra da 5 kullandım işte bu alacaklar için kullanıldı. Bunu da ne için kullandık çünkü ben başta banka kredisini 2.10 oranında aldım sonrada 1.15 oranına düştü hemen onu yaptırdım.  2 Milyon 600 Bin lira faiz gelirinden ödemişim Ödemiş halkımızın ve belediyenin cebinde kaldı. 2 Milyon 600 sadece bir krediyle bununla birlikte işçinin alacağına yönelikte faiz en yüksek faiz oranıyla ödeniyordu yıllık %45 oranıyla ben 1,15 den aldığım zaman %18 oluyor ama % 45 faiz ödemek mi var. Yoksa %18 ödemek mi var. Aradaki o farkı yine Ödemiş Belediyesinin kasasında kalmasıydı bizde onu yaptık. Büyük projelerde yine var. Bunu seçim zamanı da söylemiştik. Büyükşehir Belediyesi yine %40 pay alıyor.

“ÖDEMİŞ’E 180 ARAÇLIK OTOPARK”

Geçen yıl 2020 yılı Ödemiş Belediyesinden iller bankası vergi payından 29 Trilyona yakın kesinti İzmir’e aktarıyor. Bize ise yaklaşık 2 katı bu da büyükşehirle uyum içerisinde olmak ve doğru projeler yapmak, isteklerimizin mantıklı olması ve başkanımızın buna olumlu bakması buna bağlı olarak’ ta büyük projeler dediğimiz hükümet meydanındaki otopark yeraltı projesi bizim için çok önemli, tek sıkıntı bankaların orada bir otoparkımız var aşağa doğru ama orası da Cumartesi Pazar olmasından dolayı kapanıyor. Bütün parklar iptal Ulus, Enstitü, Hürriyet ve savaş sokak yaklaşık 180 araçlık otopark yapılacak projesi hazır Ekim ayına kadar hazırlanma içerisinde olacak. Yapılan Gölcük otelin ihalesi pandemiden dolayı iptal oldu.  2 ay gibi bir kaybımız var ama 2 hafta sonra tekrar ihaleye gireceğiz.  İki ay gibi kısa sürede büyükşehirin  %80 %20 si de bizim yine biz yapacağız.  Otelde bize kalacak. Daha önceki şekliyle yap işlet devret ama alan kişi bunu başaramadığı için o haliyle kaldı. Bozdağ yine kışa hazırlanıyor. Orada ana caddenin bir hazırlığı var. Yine Büyükşehir tarafından yapılacak. Bunlar büyük projeler arasında yer alıyor. Yine arıtmalarda da Türkiye de en yoğun arıtmanın yapıldığı dünyanın en güzel alanı kirletilmeden daha iyi toprağını verimi dönüşmesi anlamında Büyükşehir’imizin desteği çok büyük ve İZSU ailesi buradaydı arkadaşlarımızla görüştük Kaymakçı en zor yerimiz ben geldiğim günden beri projesi hazırken, hala gerekli yazı alınamadı. Bakan değil Bakan yardımcısı imza attı diye 15 ay kaybımız oldu. Ben belediye de yoksam benim yerime imza yetkisi olan belediye başkan yardımcıları var. Dışarı gidersem başkan vekili vardır. O da imza atmaya yetkilidir. Cezaevi var.  Orada devletin kendi projesinin içinde var ama yapılmamış. Kendin dereye atıyorsun bunu vatandaş yapsa devlet ceza keser devletin kendisi bunu yapıyor ama umrunda değil.  Müteahhit işin %80ini veya istediği şey fazla gelince işi bırakabiliyor. Kaymakçı da hem suyu hem kanalı hem de atık suyu ihale olacak sonra gölcükte oraya giden yol için imar işlenme durumu Var. Sadece bakanlıktan ve Ankara’dan onay gelecek.  Koruma bölgesi olduğu için yine Çamlıca, Hamam köy ve çağır da da ilçe bazında en çok arıtmanın yapıldığı ilçe konumundayız. Bakanımızın İzmirli olması adına hızlandırmak adına destek isteyeceğiz. Olmuyorsa da  yapacak bir şeyimiz yok o yazılar beklenecek çünkü. Resmi prosedür açısından Büyükşehirin bir açığı yok ama projesi hazır onay anlamında devletin kurumlarından en başta devletin bakanından bu onay alınacak.  Orada da biz kendimizi hazır hissediyoruz. Gölcük, Bozdağ, Birgi altın üçgen bunun yanında tarihi değerleri ve özellikleri anlamında birçok yerimiz de var.  Ama Birgi de farklı bir olay var. Gelecek hafta Salı günü yine üniversiteden hocalarımız katıldığı bir Unesco yani dünya tarihi kentleri açısından yer alacağı kalıcı listede olacağı artık dünya turizmi acısından işaret edilen bir yer olması adına da ona hazırız”

Editör: Haber Merkezi