Önerge meclisten oybirliği ile geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2 milyar ESHOT ise 1 milyar 840 milyon borçlanacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a borçlanma yetkisi komisyonlardan oy birliği ile meclis gündemine geliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 2 milyar TL borçlanma hamlesi oybirliği ile meclise gelecek.
2025 Mali Yılı Bütçesinde yatırım, kamulaştırma diğer harcamalar için bankalardan 2 milyar TL tutarına kadar nakdi, gayri nakdi kredi ve/veya finansal kiralamanın sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi sözleşmesi üzerinde değişiklik yapılması ve kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ile bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmalarda münferiden işlem yapılabilmesi için yetki istendi. Önerge komisyonlardan oybirliği ile gündeme geldi.
ESHOT, 1 milyar 840 milyonluk borçlanma için meclisten onay istedi. ESHOT Genel Müdürlüğü lehine teminat verilmesi ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi ve imzalanması konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'a yetki verilmesine ilişkin önerge komisyonlardan oybirliği ile gelen önerge meclisten oybirliği ile geçti.
AMAÇ İZMİR KALİTELİ HİZMET ALSIN!
2 milyarlık borçlanmaya ilişkin açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “2 milyar borçlanma talebi var. Belediyemizin yıllık borçlanma limiti 12,5 milyarlık borçlanmayı meclisten geçirebiliriz. Son borçlanmaya oyçokluğu yapmıştık. 6 milyar borçlanmanın yatırımlara gideceğini düşünerek limiti aştınız. Limit aşıldığında bu borçlanma bakanlık onayına gidilecek. Biz il başkanımız ve genel sekreterimiz ile görüşerek belediyenin yatırımları ilerlesin ve finansman problemleri yaşanmaması nedeniyle oy birliği yaptık. Amacımız İzmir’in kronikleşmiş sorunlarının çözümünün tarafı olmak. Esasında temel yaklaşımımız yeter ki İzmirli kaliteli hizmet alsın. Bunu da ifade etmek istedim” dedi.
İlgili önergeler şu şekilde;
“İzmir Büyükşehir Belediyesinin kamu hizmetlerini kesintisiz sürdürebilmesi ve planlanan yatırımların aksatılmadan yürütülebilmesi için iç borçlanma yapılması zorunlu hale geldiğinden, 5393 sayılı Belediye Kanununun 68/e maddesi gereğince, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarlarının yılı içinde yüzde onunu geçen iç borçlanma kısmı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından onay alınmasına; söz konusu borçlanma kapsamında 2025 Mali Yılı Bütçesinde yatırım, kamulaştırma ve diğer harcamalar için bankalardan 2.000.000.000,00 TL tutarına kadar nakdi, gayri nakdi kredi ve/veya finansal kiralamanın sağlanması ve kullanılması, borçlanmanın yapılması, kredi geri ödeme koşullarının belirlenmesi, kredi sözleşmesi üzerinde değişiklik yapılması ve kullanılacak olan kredi için gerekli garanti ve teminatların verilmesi ile bu işlerle ilgili türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, kredi ile ilgili her türlü yazışmalarda münferiden işlem yapılabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi ve yüzde onu geçen 2.000.000.000,00-TL iç borçlanma tutarı için Sayın Meclisimizce karar alınmasının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu.”
“ESHOT Genel Müdürlüğünün 10/11/2025 tarihli ve E-298721 sayılı yazısında, 5393 sayılı Belediye Kanununun 68/e maddesi uyarınca, yüzde onunu geçen 1.840.000.000,00 TL tutarında borçlanma yapılması amacıyla, Belediyemizin garantör olmasına, garantörlük kapsamında her türlü işlemin yapılması ve kredi kullanımı ile ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokolleri düzenleyip imzalanması için münferiden işlem yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi hususunda Belediye Meclisimizin 14/03/2025 tarihli ve 04.273 sayılı Kararının alındığı, ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 04/09/2025 tarihli ve 13467946 sayılı yazısı ile de Bakanlık onayının alındığı bildirilmiş olup; bahsi geçen finansmanın kullanılabilmesi amacıyla, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ESHOT Genel Müdürlüğü lehine teminat verilmesi ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi hususunda Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı alınması talep edildiğinden; bu kapsamda 1.840.000.000,00-TL tutarındaki borçlanmanın ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından yapılabilmesi amacıyla, ESHOT Genel Müdürlüğü lehine teminat verilmesi ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi ve imzalanması konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY’a yetki verilmesi hususunun oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu.”





