HABER:DİLEK ACAR GÜLEÇ

Ödemiş Gıda Maddeleri Odası Başkanı N.Hülya Çavuş pandemi sürecinde zor duruma düşen esnaflar için acil destek planı yapılıp uygulanması konusunda öneri de bulundu.

Tüm Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs sebebi ile birçok işyeri yapılan kısıtlamalar sebebi ile çalışamaz hale geldi.  Son yapılan kapanma tedbirleri ile kepenk patan esnafların üzerinde bulunan yüklerin alınması gerekiyor.

Esnafa acil sahip çıkmalıyız

Çok acil bir şekilde sadece direnen küçük esnaf için olduğu gibi, pandemiden dolayı batmış kapatmış esnafı da tekrar ayağa kaldıracak desteklerin bir an önce hayata geçirilmesini vurgulayan, Ödemiş Gıda Maddeleri Odası Başkanı N.Hülya Çavuş, “ Bireysel ve ticari Kredi, kredi kartı, çek, senet borçlarının en az altı ay ötelemesi ve bunlara yönelik icra takiplerinin kaldırılması.  Kira muafiyeti yada süresiz ötelemesi, tahliye davası, kira sözleşmesinin feshedilmesi ve bunlara yönelik dava konularının düşürülmesi. İşyeri ve ev elektrik, su, doğal gaz, internet gibi giderlerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmesi. Takip eden 3 yıl boyunca, gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muafiyet olması. Bağ-kur ve SGK primlerinin devletimiz tarafından karşılanması. Esnaf ve yanlarında çalışan personellerine ekonomik destek verilmesi. Yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının sağlanması. Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek, yeni başvurulara imkân tanınması” gerekliliğini aktardı.  

ESNAFIMIZIN SIKINTILARINI GÖRMEZDEN GELEMEYİZ

Çavuş, “Pandemi süresince, devletimiz ve kurumlarıyla uyum içerisinde çalışarak her hafta, bu hafta son olur umuduyla, ekranlara kitlendik, geçmedi, direndik direndik bitmedi, küçük  esnaf bitti. Artık bıçak kemiğe dayandı diyemiyoruz, hali hazırda ne bıçak kaldı ne de kemik.  Pandemi sosyal hayatımızdan çok şey aldı götürdü. Sağlıklı yaşam merkezlerimiz, halı sahalar, spor salonları. Sıcak çayları yudumlarken, siyasetin olmazsa olmazı, Kahvehaneler, kıraathaneler. Gençlerimizin buluşma yerleri, kafeler, çaybahçeleri, internet kafe ve oyun salonları. Zeybek oynayıp,horon tepip finalini halayla yaptığımız, nişan ve şenliklerimizin ev sahibi nikah ve düğün salonları. Ruhumuza gıda olan müzisyenler orkestralar. Eski ve eskimeyen dostlarımızla akşam yemeklerimizde buluştuğumuz geçmişe ve geleceğe kadehler kaldırdığımız. Lokantalar, restoranlar. Çocuklarımızı huzur ve güvenle emanet ettiğimiz, okul kantinleri. Salgın birçok alışkanlıklarımızdan, bizleri uzaklaştırdı. Fakat şu da bir gerçek ki bu işletme sahipleri ve çalışanlarından alışkanlıklarını değil, ekmek teknelerini aldı götürdü, emek sarf ederek evlerine götürdükleri ekmeği elinden aldı. Bir çok esnaf ya tamamen iflas etti yada etmek üzere. Esnafın elinde tutulması şart. Devletimizi, hükümet temsilcilerini bu konuda desteğe davet ediyorum”

Editör: Haber Merkezi