Havzalar bazında başlatılan kuraklık ve yoksulluğa çare olacak İzmir Tarımı çalışmaları kapsamında bugün  Küçük Menderes Havzası'nın bereketli topraklarına sahip Ödemiş Birgi'ye giden Başkan Soyer,  6 bin dekarlık alanda bin 500 üreticiye hizmet edecek yeraltı sulama hattını devreye aldı. 

Kuraklığa ve yoksulluğa karşı "Başka Bir Tarım Mümkün" diyerek İzmir Tarımı vizyonunu ortaya koyan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bugün Küçük Menderes Havzası'nda üreticinin yüzünü güldürdü. Havzanın bereketli ovalarına sahip Ödemiş Birgi'de üreticiye can suyu olacak yeraltı sulama hattını devreye alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "'Başka Bir Tarım Mümkün'  vizyonumuzun iki temel odağı var. Biri kuraklıkla  diğeri yoksullukla mücadele. Türkiye'de su tüketimimizin yüzde 77'si tarımsal üretim için kullanılıyor. Bu büyük bir rakam. Bu dünya ülkelerinde ortalama tüketilen su miktarının çok üzerinde bir rakam. Biz 'bunu azaltarak işe başlayacağız' demiştik. Yüzde 50 mertebesinin aşağısına çekmeyi hedef olarak koymuştuk. Bugün burada döşediğimiz hatlar ve açtığımız vanalarla bunun ilk uygulamasını göstermiş oluyoruz. Birgi'de artık bahçe sulama kalkıyor, kapalı devre sulama ile aynı miktarda alan, aynı miktarda üretim yüzde 50 oranında az suyla yapılabilir hale geldi" dedi.

Başkan Soyer'e teşekkür

Üreticiye verdiği destekten ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e teşekkür eden Birgi Sulama Kooperatifi Başkanı Hüseyin Cinbal,  "İzmir Büyükşehir Belediyemiz 3 ay gibi sürede çalışmaları tamamladı.  Birgi'de artık tarlalarımızda kapalı sulamaya geçtik. Susuzluk nedeniyle incirimizin,  meyvemizin yok olmasını önleyecek  bu yatırımlar bizim için çok önemli" diye konuşu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve Birgi Sulama Kooperatifi Başkanı Hüseyin Cinbal ile birlikte vanayı açarak tarlalara su iletecek hattı devreye aldı. Programa Torbalı Belediye Başkanı  Mithat Tekin, İzmir Köy -Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer,  Ödemiş  Belediye Başkanı Mehmet Eriş'in eşi Selma Eriş, ilçede faaliyet gösteren kooperatiflerin başkanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Bin 500 üretici faydalanacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi,  Ödemiş ilçesi Birgi Mahallesi'nde Birgi Sulama Kooperatifi'ne bağlı üreticilerin arızalar ve yüzde 50'nin üzerinde su kayıpları nedeniyle kullanamadığı 12 kilometrelik sulama hattını pvc borularla yeniledi. 1 milyon 250 bin liralık yatırım kapsamında  tüm sulama hattı yer altına alınarak damla sulama yapılması sağlandı. Hattan 6 bin dekarlık alanda tarlası bulunan bin 500 üretici yararlanacak.

Editör: Haber Merkezi