Gereli Tarımsal Kalkınma Kooperatif eski başkanı Mustafa Gerçek üzerine atılan suçları kabul etmedi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nden 2019 yılında Ödemiş ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi seçilen, daha sonra belediye başkan yardımcılığı görevine getirilen Gereli Köyü Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa Gerçek ve yönetimi ile ilgili görevi kötüye kullanma, zimmete para geçirme, yolsuzluk iddiaları ile müfettiş dosyası oluşturuldu.

CHP'Lİ KOOPERATİF BAŞKANINA GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA YOLSUZLUK İDDİASI

45 YAŞINDAKİ ADAM EVİNDE ÖLÜ BULUNDU 45 YAŞINDAKİ ADAM EVİNDE ÖLÜ BULUNDU


Ödemiş’in markalarından biri haline gelen, 2019/ 2023 yılları arasında isminden başarı ile bahsedilen şimdi yolsuzluk iddiaları ile gündemde olan Gereli Köyü Kalkınma Kooperatifi’nin eski Başkanı ve yönetimi ile ilgili yasal süreç devam ederken eski başkan Mustafa Gerçek, kendisine yapılan suçlamalar ile ilgili açıklamalarda bulundu. 


2010 yılında yönetime geçtiğinden itibaren 2 aracı olan kooperatife 8 araç kazandırdıklarını belirten Gerçek,  “Ekonomik şartlar, verdiğimiz ürünlerin özellikle belediyelere verdiklerimiz geç gelmesi süt paraların çek olarak ödenmesi ortakların avans talepleri gibi durumlardan kaynaklı kooperatifimiz zor duruma düşmüştür. 22 Mart itibariyle Ödemiş Belediye başkan yardımcılığı görevime başladım. 1 Nisan itibariyle kooperatif başkanlığından azlettirilerek muhasip üye konumuna düşürüldüm. 13 yıllık başkanlık dönemimde Kooperatifimiz ve ortaklarımızın haklarını gözeterek büyümesini ve marka haline getirilmesi noktasında çalışmalarımız oldu. Görevi bıraktıktan sonra yaşanan olayları bana mal etmeye çalışan yeni yönetim şahsımı hedef göstermektedir. Basın yoluyla aktarılan bilgiler eksik ve yanlıştır. Bu zamana kadar başkan yardımcılığım görevim sebebi ile açıklama yapmadım. Benden önceki ve yeniden yönetime gelen başkan Hüseyin Çakıroğlu döneminde tanesi 500 bin olan 2 tane olan süt soğutma tankı 8 âdete çıkardık.  Mandıramızın 2023 yılında mandıra ekspertiz değeri 15 milyon doların 15 TL olduğu zaman şuanda ki değeri 35 milyon TL.  Normal 45 - 50 milyon taşınır taşınmaz malları. Kayıp araçlar olduğu iddia edildi. Araçlar konusunda jandarmaya gittim ifade verdim.  Hangi araçların nerede olduğu belirttim. İfademizde hepsi mevcut.”
Usulsüz ve karşılıksız olarak düzenlendiği iddia edilen çeklerle ilgili olarak genel kurulda çek kırdırmak adına yetki aldıklarını belirten Gerçek, ortaklarımızın avans tedarikleri, malzeme tedarikleri ve oluşan ekonomik durumdan kaynaklı çek kullanımına giderek kendi adımıza çekler verdik. Çeklerin 25 milyonu süt verdiğimiz Kaplan firmasında teminat olarak duruyor. Geri kalan kooperatif ortaklarına verildi. İsim listesi muhasebede mevcuttur. İade yapılmadığı için 44 milyon kesilmiş olan çekler havada kalıyor zimmet gözüküyor. 


Ayrıca ben başkanlığı devrettiğimde, Kooperatif bünyesinde depoda bulunan 200 bin liralık su bulunmaktaydı. Peynir tenekesi, yoğurt kapları vb tüketim malzemeleri akıbeti belli değildir. 
1 Nisan’da görevi bıraktım. 2 Haziran 2023 yapılan genel kurula kadar başkan, yönetimden başka bir arkadaştı. Ben devrettikten sonra o ara dönemde stoktaki malların çoğunun ne olduğunu bilmiyorum. O arada belediyede ki görevimin başındaydım.  


2005 / 2010 yılları arasında kooperatifte ön muhasebe sorumlusu müdür olarak görev yapmaktaydım. O gün ki kurucu başkan şimdiki başkan Hüseyin Çakıroğlu idi. 2010 yılında ben artık bu işi yapamayacağım diyerek beni işaret ederek sen yaparsın diye aday olmadı.  Ve şimdide 2010 yılında kooperatifi vergi borçları piyasa borçları ile bırakıp gitti.  2023 yılında kooperatifi tekrar şahlandırmak için geleceğini söyledi. Son 1 yıldır gördüğümüz kadarıyla pekte başarılı olduğu söylenemez.


Basın açıklamalarında 14 ton süt olduğu söylendi. Şuana kadar en yüksek ulaştığı miktar günlük 9 tondur. 
Dükkan satışları ile ilgili olarak kendisinin satışları tasvip etmediğini belirten Gerçek, “1 Nisan’dan sonra başkan olan arkadaş ısrarla dükkanların zarar ettiğini iddia etti. Ben de ona madem zarar ediyor o zaman cirosu en az olan Ortaç sokakta ki dükkânı zarar etmediğini göstermek için eşimin üzerine devir almak istediğimi söyledim. Bunu da 300 bin bedelle diye kararlaştırdık.  Bu paranın ödemesini yönetimde ki diğer arkadaşlarında bildiği gibi köyden alım satım işi ile uğraşan bir ortağımızdan elden aldığımız parayı geri ödemek için evimdeki 5 düvemi o arkadaşa devrettim. Diğer 2 dükkâna gelecek olursak yine benden sonraki başkan arkadaş halıcı süt ürünleri ile anlaşma yaptı 1 milyon 700 bin  anlaşma yapmış. Sonra beraber gitmeye ısrar ederek 1 milyon 100 binden fazla vermeyeceğini söyledi. Ben mevcut başkana fiyatın düşük olduğunu belirtim, bekleyelim dedim. Başkanda yok biz satacağız deyince uymak zorunda kaldım.”
 

Editör: Tutku İç