Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tire'nin Akyurt mahallesinde yürütülmekte olan EKÜY (Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi) Projesi kapsamında 250 adet Ekşilik Böceği Tuzağı 30 çiftçiye dağıtıldı.

Akyurt Mahallesindeki çiftçilere Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri tarafından ekşilik böceği zararı ve tuzak kullanımı hakkında bilgilendirme yapıldığını kaydeden Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mutlu Tıraş, "Ekşilik böcekleri incirde gerek bahçe gerekse depolarda meyvede kalite ve ürün kaybına yol açarak önemli zararlar oluştururlar. Ekşilik böcekleri direk yaptıkları bu zararın yanı sıra başta Aflatoksini oluşturan etmenler olmak üzere meyve içinin ekşimesine ve çürümesine yol açan pek çok zararlı hastalık etmenlerini de meyveden meyveye bulaştırarak incirde çok önemli zararlara yol açmaktadırlar. Ekşilik böcekleri yılda 5-6 döl vermeleri ve bir dişi böceğin yaklaşık 1000 civarında yumurta bırakması sebebiyle üreme kapasitesi çok büyük olan zararlılardır. Tüm bunlar birleştiğinde kaliteli ve AFLATOKSİN'siz incir üretebilmek için bu zararlılarla mücadele yapmanın kaçınılmaz olduğu görülmektedir" dedi.

Ekşilik böcekleri ile mücadelede çekici yem tuzakları kullanıldığını söyleyen Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mutlu Tıraş, "Tuzakların ileklerin asılmasına göre Nisan, Mayıs ya da haziran ayının başında asılarak mücadeleye başlanması mücadelenin başarısı açısından çok önemlidir. Üreticilerimizin ellerinde bulunan veya temin ettikleri tuzakları  asarak mücadeleye başlamaları ve hasat sonuna kadar mücadeleye devam etmeleri gerekmektedir. Sadece dikkat edilecek bir husus tuzakların ilek sineğine zarar vermemesi için ilekleme döneminde kaldırılması ve son ilekten bir hafta sonra tekrar asılması gerekmektedir" şeklinde konuşan Müdür Tıraş, tuzakların hazırlanması ile ilgili de bilgi vererek, "Kovanın yarıya yakın kısmına kadar su, 5-6 adet hurda incir ve bir tatlı kaşığı kuru hamur mayası konur. Tuzaklar, kovanın kapağı kapatılarak her 10 ağaca 1 adet olacak şekilde asılır. Tuzakların içeriği 15 günde bir yenilenir. Sıcak havalarda aşırı su eksildiğinde tuzak içerisine su ilavesi yapılabilir. Tuzaklar sadece ilekleme döneminde ilek arısına zarar vermemek için bahçeden toplanır ve kullanılmaz. İlekleme bitiminde aynı şekilde tekrar ağaçlara asılır" dedi.

EKÜY (Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi) Projesi kapsamında 250 adet daha Ekşilik Böceği Tuzağının talebe göre dağıtımın yapılacağı öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi