İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezde hizmet veren araba vapurlarının beşincisini İZDENİZ Genel Müdürlüğü’nün filosuna dahil etti. İzmirlilerin oylarıyla terör saldırısında kaybettiğimiz gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun isminin verildiği feribotun ilk seferine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Uğur Mumcu’nun eşi eski İzmir milletvekili Güldal Mumcu da katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezde toplu ulaşım imkânlarını artırma yolunda yatırımlarına devam ediyor. Avrupa’nın en genç deniz toplu ulaşım filosuna sahip İZDENİZ bünyesine beşinci araba vapuru da dahil edildi. İzmir’in kaynaklarıyla Tuzla Tersanesi’nde inşa edilen İzmirlilerin oylarıyla terör saldırısında kaybettiğimiz gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun ismi verilen araba vapurunun ilk seferi bugün Mumcu’nun eşi, 23’üncü ve 24’üncü dönem CHP İzmir Milletvekili Güldal Mumcu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla yapıldı.

İlk yolculara sürpriz karşılama
Başkan Soyer feribotun ilk arabalı yolcusu Dr. Önder Bayata ile ilk yaya yolcusu Berrin Kotan’a günün anısına çiçek ve plaket takdim etti. İlk arabalı yolcu Bayata, arabalı vapurun ilk yolcusu olmanın mutluğunu yaşadığını belirterek, “Özellikle feribotun isminin Uğur Mumcu olması da beni ayrıca duygulandırdı. Başkanımız Tunç Soyer’in yayaya önem veren, bisiklet ulaşımını teşvik eden yatırımlarını çok beğeniyorum” diye konuştu. İstanbul’da yaşayan arabalı vapurun ilk yaya yolcusu Berrin Kotan ise bu sürpriz karşısında çok şaşırdığını belirterek, İzmirliler’e yeni feribotun hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Körfez vapurları korna çalarak eşlik etti
Ardından kurdele kesilerek Uğur Mumcu Araba Vapuru hizmete alındı. Uğur Mumcu köşesini ziyaret eden davetliler ve yolcular, Mumcu anısına kırmızı karanfil bıraktı. Kaptan köşküne çıkan Başkan Soyer ile Güldal Mumcu gemi seyir defterini imzaladı ve korna çalarak feribotun ilk seferini başlattı. Körfez vapurları da Uğur Mumcu feribotunun Körfez’deki yolculuğuna korna çalarak eşlik etti.  Geminin kaptanı Kamile Koç’a hayırlı yolculuklar dileyen Başkan Soyer ile Mumcu, yolculara seferin sonuna gelindiğini bildirmek amacıyla kampana çaldı.

Soyer, “İzmirliler ile gurur duyuyorum”
Uğur Mumcu arabalı feribotu ile Uğur Mumcu’nun isminin Körfez’de de yaşayacağını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Pandemi ve kriz dönemleri özgür, bağımsız gazeteciliğin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Ekmek gibi su gibi hepimizin haber almaya ihtiyacı var. Uğur Mumcu özgür ve bağımsız gazeteciliği, aydın kişiliği ile Türkiye’ye ilham vermiştir. Feribotumuza ismini veren İzmirlilere de şükranlarımı sunuyorum. İzmirli olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Körfez daha da canlanacak
İzmir Körfezi’nin kent için en büyük zenginliklerden biri olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, “İZDENİZ  halen 15 katamaran, 5 araba vapuru, beş yolcu gemisi ve sosyal etkinliklere tahsis edilen Bergama Vapuru ile hizmet veriyor. Hem zamandan kazanmak hem de çok daha keyifli yolculuk için toplu ulaşımda körfezi daha fazla kullanmamız gerekiyor. Pandemi dönemindeki yolcu düşüşüne rağmen gemi sefer sıklıklarını artırmamızın altında bu neden yatıyor. Bu zorlu süreci atlattığımızda deniz ulaşım olanaklarını ve keyfini artırmaya yönelik yeni uygulamalarımız da olacak. Gemi sayısı, iskele sayısı artacak. Körfez çok daha hareketli ve canlı olacak” diye konuştu.

Mumcu’dan İzmirliler’e teşekkür
Bugün Uğur Mumcu adını taşıyan feribotun ilk seferine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Güldal Mumcu ise, “Çok heyecanlıyım, buruk bir mutluluk duyuyorum. İzmir halkına ve Başkanımıza teşekkür ediyorum.  Ne mutlu ki denizlerin üstünde sonsuzluğun altında Uğur Mumcu adı İzmir halkıyla buluştu” şeklinde konuştu.  

Uğur Mumcu Arabalı Vapuru’nun hizmete alınması nedeniyle düzenlenen programa Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı ve CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, İZDENİZ Genel Müdürü Ümit Yılmaz, İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Hakan Erşen katıldı.

Feribotun özellikleri
Uğur Mumcu Araba Vapuru, İZDENİZ filosuna dahil edilen beşinci feribot oldu. İstanbul Tuzla Tersanesi’nde inşa edilen feribot, 98 metre boyunda ve 15,21 metre eninde… 51 araç, 12 bisiklet ve 10 motosiklet taşıyabiliyor. Kapalı yolcu salonunda 194, açık yolcu salonunda 128 olmak üzere toplam 322 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Her iki yanında araç güvertesi ile yolcu güvertesi arasında erişimi sağlayan iki adet engelli asansörü de bulunan geminin diğer özellikleri şöyle:
Kapalı yolcu salonunda panoramik körfez manzarası sunan geniş camlar,
TV yayınları, kablosuz internet ve telefon-bilgisayar şarjı için prizler,
Güvertede birbirinden bağımsız iki adet evcil hayvan kafesi,
Gemi kütüphanesi ve kafe,
Bebek bakım odası,
İki erkek, iki kadın ve bir engelli tuvaleti,
Görme engelli yolcular için kabartmalı uyarı ve yönlendirme işaretleri,
Engelli yolcuların araçlarına özel park yerleri,
Kapalı yolcu salonunda tekerlekli sandalye park yerleri,
Kapalı yolcu salonunda klima ve 2-5 yaş arası çocuklar için oyun alanı.

Editör: Haber Merkezi