İzmir’in Bayındır ilçesinde çiçeğin ve renklerin buluştuğu Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali, 26. Kez kapılarını açtı.

Bu yıl 26’ncısı düzenlenen Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali, Atatürk Caddesi boyunca kurulan 328 stantla ziyaretçilerini karşılamaya başladı. Bayındır esnafının rengarenk çiçeklerle hazırladığı stantlar, önceki yıllara göre görkemini kaybeden açılış töreniyle gölgelendi. Stadyumda yapılan tören alanındaki katılım da bunun göstergesiydi.

Festivalin açılışı, protokol üyelerinin katılımıyla yapılan kurdele kesimiyle gerçekleşti. Ardından Bayındır Şehir Stadyumu’nda düzenlenen resmi törenle etkinlikler devam etti. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bayındır Kaymakamı Murat Mete, CHP İzmir Milletvekilleri Rahmi Aşkın Türeli ve Salih Uzun, Bayındır Belediye Başkanı Davut Sakarsu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, çevre ilçelerin belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program, Tire Belediyesi Armoni Bandosu eşliğinde yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra sahneye çıkan Efes Selçuk Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisiyle devam etti. Ardından Hırvatistan’dan gelen Croatian Clarinet Quartet grup, birbirinden güzel şarkıları seslendirdi. 

Başkan Cemil Tugay: "Bayındır üretirse İzmir kazanır, İzmir kazanırsa Türkiye büyür"
Bayındır 26. Uluslararası Çiçek Festivali’nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bayındır’ın İzmir’e kattığı değerin altını çizdi. Festivalin bir sevgi buluşması olduğunu vurgulayan Tugay, “Çiçek sevginin dilidir. Mayıs da sevginin ayıdır. Bugün burada bu sevgiyle buluştuk” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İzmir’in 30 ilçesi birbirinden özel, birbirinden kıymetli. Ama Bayındır’ın çiçek gibi açan yüzü, bu şehre apayrı bir güzellik katıyor. Hep birlikte; belediyelerimizle, örgütlerimizle, devletimizin kurumlarıyla ve en önemlisi vatandaşlarımızla İzmir’e, ilçelerimize hizmet etmeye gayret ediyoruz. Bu hizmetin bir ayağında kalkınma var, diğer ayağında ise kültürel mirasa ve üretime sahip çıkmak. Bayındır tam da bu iki değeri buluşturan bir ilçe: Hem kültürel derinliğiyle hem de üretim gücüyle. Çiçekçiliğin bu topraklardaki tarihi, Osmanlı’ya kadar uzanıyor. Arka bahçelerde başlayan üretim bugün yüzlerce üreticiye, binlerce istihdama dönüşmüş durumda. 950 üreticimiz, 7100 dekarlık alanda yılda 150 milyonun üzerinde süs bitkisi üretiyor. Bayındır, adeta çiçekten bir fabrika gibi çalışıyor, bacasız bir sanayi gibi… Belediyeler, oteller, siteler, kamu ve özel kuruluşlar, Bayındır’ın çiçekleriyle güzelleşiyor. Bu başarı hepimizin, İzmir’imizin gururudur.  Ve güzel bir haber: İzmir Ticaret Odası ve Bayındır Belediyesi iş birliğiyle kurulan Sera İhtisas Organize Tarım Bölgesi hızla ilerliyor. Altyapı çalışmaları tamamlandığında bu alan Bayındır’ın üretim gücünü katlayacak, istihdamı artıracak. Bayındır sadece çiçekle değil, tarımın ve hayvancılığın da kalbi. 148 bin dekarlık alanda tarla bitkileri, 200 bin tona yakın sebze üretimi, 180 bini aşkın meyve ağacı, 2000’in üzerinde büyükbaş hayvancılık işletmesi bu rakamlar, üretimin ve emeğin gücünü açıkça ortaya koyuyor. Turan Köyü’nde yetiştirilen, kokusuyla öne çıkan 100 yıllık Turan Nergisi, ve doğadan toplanan kurutmalık çiçeklerin İstanbul ve İzmir’e toptan satılması… İşte üretimin doğayla uyumlu, sürdürülebilir bir örneği. Kırsal kalkınmayı desteklemek adına sadece sözle değil, işle de buradayız. Bayındır dahil 14 ilçede yüzlerce kilometre ova yolu asfaltladık. Güvenli ulaşım için İstaşit’i Bayındır’da hayata geçirdik. Bayındır Süt Fabrikası’nı yeniden işler hale getirerek üreticiye destek olduk. 800 ton sütü işledik, çocuklara Süt Kuzusu Projesi ile ulaştırdık. İzmar marketlerinde uygun fiyatla sağlıklı ürünler İzmirlilerle buluşuyor. Bayındır üretirse İzmir kazanır, İzmir kazanırsa Türkiye büyür. Ve bugün burada, bu festivalle sadece çiçeği değil, emeği ve umudu kutluyoruz. 26 yıl önce sekiz üreticiyle, naylon çadırlarda başlayan bu festival, bugün 328 stant, 100’e yakın üretici, 3 yabancı konuk ülke, 10 binlerce ziyaretçiyle uluslararası bir markaya dönüştü. Bu başarıda emeği olan herkese; üreticilerimize, Bayındır Belediyesi’ne, Bayçikok’a, İzmir Büyükşehir Belediyesi ailesine ve her bir çalışanımıza yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Bayındır Belediye Başkanı Davut Sakarsu, “Çiçek; sevgidir, duygudur. Barışın, kardeşliğin ve dostluğun evrensel dilidir. Aynı zamanda sevgiyi anlatmanın en zarif yoludur. Bayındır’da geçmişi Osmanlı’ya dayanan, Menderes Havzası’nın bereketli topraklarında küçük bir adımla başlayan çiçeğin hikâyesi, bugün yerel kalkınma hareketinin lokomotifi haline gelmiş; kentin ana gelir kaynağı, bacasız sanayisi olmuştur. Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Cemil Tugay ve Bayındır Kaymakamımız Sayın Murat Mete olmak üzere; çiçek üreticilerimize, basın mensuplarımıza, kooperatiflerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve emeği geçen tüm paydaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bayındır'da Nesiller Buluştu Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği Bayındır'da Nesiller Buluştu Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği

Bayçikok, “Bu anlamlı festivalin; Bayındır’ımızın güzelliklerinin dünyaya tanıtılmasına, üreticimizin emeğinin görünür olmasına ve yerel ekonomimize katkı sunmasına vesile olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Uzun yıllardır bu topraklarda sürdürülen çiftçilik geleneğiyle, alın teriyle, sevgiyle ve sabırla yetiştirilen çiçeklerimiz yalnızca Bayındır’a değil, ülkemizin ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadır. Tohumdan fidana, fidandan toprağa, oradan da sofralara ve yaşam alanlarına uzanan bu kıymetli emeğin mimarları olan üretici dostlarımıza minnettarız. Bizler, en büyük değerin emek olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle çiçekçiliğe gönül vermiş tüm emekçilere her zaman destek olmanın, yerel kalkınmayı birlikte büyütmenin sorumluluğunu taşıyoruz” dedi.

Bayındır’da 3 gün boyunca devam edecek olan festivalin ilk akşamında sevilen sanatçı Mansur Ark sahne alacak. İkinci günün konuğu rock müziğin güçlü sesi Haluk Levent olurken, üçüncü gün Işın Karaca sahne alacak.