ÖTV zammı sonrası akaryakıta gelen 6 liralık artışı değerlendiren Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, “Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmış, Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmış ve 20 gün önce alınmış bir karar. Vatandaş nezdinde birden şöyle oldu, böyle oldu gibi algılanıyor ama ben bir vatandaş olarak empati yaptığımda bu verginin çıkacağını biliyordum. İçinde bulunduğumuz konjonktürden dolayı bunun da böyle olması lazımdı” dedi.
Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) yapılan zam sonrası akaryakıt fiyatlarında oluşan 6 lira dolayındaki zammın belediye hizmetlerine nasıl yansıyacağı merak ediliyor.
ŞAŞIRILACAK BİR ŞEY YOK
Bayındır Belediye Başkanı AK Partili Uğur Demirezen, yapılan ÖTV zammı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Demirezen “İçinde bulunduğumuz konjoktürden dolayı bunun da böyle olması lazımdı. Bazı vergilerin artırılacağı 20 gün önce duyurulmuştu. Bunda şaşırılacak bir şey yok” ifadesini kullandı.
EMPATİ YAPTIĞIMDA, BU VERGİNİN BURADAN ÇIKACAĞINI BİLİYORDUM
Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ÖTV, KDV gibi vergilere zam yapılacağını 20 gün önce duyurduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, bunları 20 gün önce dile getirdi. Bu karar 20 gün önce alındı. Bu gelişmeleri hepimiz takip ediyoruz. Malum, içinde bulunduğumuz konjonktürden dolayı bunun da böyle olması lazımdı. Bazı vergilerin artırılacağı duyurulmuştu. Sadece ben değil, herkes hazırdı bu zamlara. Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmış, Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmış bir karar. Vatandaş nezdinde birden şöyle oldu, böyle oldu gibi algılanıyor ama ben bir vatandaş olarak empati yaptığımda bu verginin buradan çıkacağını biliyordum”
YEREL YÖNETİMLER YASASININ DEĞİŞMESİ ŞART
ÖTV muafiyeti isteyip istemediği yönündeki soruya Başkan Demirezen, şu yanıtı verdi:  “ÖTV muafiyeti istiyorlar. Ben Şunu söylüyorum,bun sadece ÖTV sıfırlansın değil, yerel yönetimler yasasının değişmesini istiyorum. Benim ilçem 41 bin nüfuslu bir ilçe. Her ay İZSU  benden 20 milyon lira su parası adı altında para alıyor. Benim ilçeme ne kadar para veriyor?
Bunun iletim hattı zamanında İl Özel İdareler tarafından yapılmış; kuyuları, pompaları, depoları da öyle… Her şey hazır bulunmuş, hazıra konulmuş. Bu durumu görüştüğüm her Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na söylüyorum. Küçük belediyelerin korunması anlamında yasanın tümden değişmesi gerekiyor.”
BEN DE AYAĞIMI YORGANIMA GÖRE UZATACAĞIM
Ek bütçe yapmayı düşünmediğini, yeni bütçenin Ekim ayında yapılacağını, dolayısıyla ek bütçe yapmanın doğru olmayacağını belirten Başkan Uğur Demirezen, “Orada kapsamlı bir çalışma yapacağız” dedi ve ekledi:
“Bu ÖTV zammından etkilenmemek mümkün mü? Tabii ki her belediye etkilenir. Ama bunun da olması lazımdı. Her belediyenin tasarruf tedbirlerini uygulaması gerekiyor. Son dört beş yıldır pandemiden, yangından, depremine kadar pek çok sorunla boğuştu Türkiye. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, pandemi döneminde bizleri topladı, projeleri, yatırımları rafa kaldırıyoruz, sosyal belediyecilik yapacağız dedi. Hepimizin tasarruf tedbirlerini uygulamamız lazım, bu kişisel olabilir, belediyeler bazında olabilir, hükümet anlamında da olabilir. Bugün Maliye Bakanımız, iki yıl çok ciddi kemer sıkma politikası uygulanacağını söyledi. Bunu bırakın belediye başkanlığını, vatandaş olarak biliyorum. Haliyle ben de ayağını yorganıma göre uzatacağım. Belediyeler olarak popülist yaklaşımlarda bulunabiliyoruz. Parayı kontrol etmek lazım. Eldeki bütçeyi çok iyi hesap etmek zorundayız. Yoksa şu 1,5 yıldan beri gelen enflasyon farkı, o, bu, şu derken, benim de maaşlarım nereden nereye geldi? Ek bütçe yapmadım. Zaten düşündüğüm şu. Ağustos ayına geldik. Ekim’de yeni bütçe yapıyoruz. Orada kapsamlı bir çalışma yapacağız.”

Editör: Tutku İç