HABER:BSHA
Erdoğan, “Hastanın çok tuzlu beslenmesi, böbrek damar darlığı, adrenalin salgılayan tümör varlığı tansiyonun inatçı olmasına yol açabilir” dedi.

Özel Medifema Hastanesi'nde görev yapan Uzman Dr. Işık Erdoğan, kan basıncının normal sınırlarda tutulmasında beyin ve böbreklerin çok önemli görev üstlendiklerini dile getirerek, “Beyin, damarlardan ve böbrekten gelen bilgilere dayanarak, özel sinirler yoluyla yolladığı talimatlarla böbreğin tedbir almasını ve tansiyonu düzenlemesini sağlar. Tansiyonu bir türlü değişmeyen hasta dikkatle incelendikten, bütün ihtimaller aydınlatıldıktan, ilaç tedavisi yeterli dozlarda denendikten sonra tansiyon hala yüksek seyrediyorsa ilaç dışı bazı girişimsel tedavi yöntemlerine başvurulabilir” dedi.
Damar Darlığını Gidermek Gerekir
Erdoğan, eğer yüksek tansiyon, ilaçların işe yaramadığı aşamaya gelmişse damar tıkanıklıklarının giderilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Böbrekler her dakika içlerinden geçen kanın basıncını izler ve yükselip alçaldığında tedbir olarak durumu düzeltmeye çalışır. Eğer böbreğe kan getiren damarda darlık varsa bu düzen bozulur. Sorun ilaçların işe yaramadığı aşamaya gelmişse damar darlığını gidermek gerekir. Böbrek damar darlıkları, katater yolu ile yerleştirilmesi işlemi ile giderilir” diye konuştu. 
İlaç Dışı Tedavi Yöntemleri Yakında Uygulanmaya Başlanacak
Bir süredir beyinden böbreğe talimat getiren özel sinirleri tahrip ederek yüksek tansiyonu düşürmeye yönelik araştırmaların yapıldığını söyleyen Erdoğan, “Böbreğe talimat getiren özel sinirleri tahrip ederek yüksek tansiyonu düşürmeye yönelik araştırmalar devam ediyor. Bunlardan birinde hedef böbrek atar damarındaki sinirlerdir. Bir diğer yöntem şah damarlardaki kan basıncını sürekli gözleyen bölgelere takılan bir pil aracılığıyla uyarı göndererek kan basıncını düşürmektir. Hipertansiyonun kontrol altına alınabilmesi için üretilen bu cihazlar ve yöntemlerin bir kısmında epeyce yol alınmış, bir kısmı da halen geliştirilme aşamasındadır. Henüz dirençli hipertansiyon için ilaç dışı tedavi yöntemleri arasında tartışmasız öne çıkmış ve uzlaşı sağlanmış bir cihaz veya yöntem olmamasına rağmen, yakın gelecekte kuşkusuz başarıya ulaşılması kaçınılmazdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi