Haber: Ahmet ŞENKİ

Tire Kültür Derneği Onursal Başkanı Munis Armağan'dan Tire tarihi hakkında ilginç bilgiler alan katılımcılar, Tiromder üyesi ve Ehlibeyt Camisi İmamı Abdullah Aktaş’tan dini konularda bilgiler aldılar.

ARMAĞAN, TİRE TARİHİNİ ANLATTI

Toplantının yapıldığı mevkiye adını veren Kesikbaş hakkında soruları yanıtlayan Armağan, Buğday Dede ve Sasa Bey hakkında da bilgiler verdi. Armağan, “Anonim bilgilerde Buğday Dede, Tire’nin fethinde önemli bir isim olarak anılmaktadır. Evliya Çelebi, Buğday Dede’nin eşi Sire Hatun’u İranlı bir melike olarak ele almaktadır. Hatta fethin lideri Sasa Bey’in ordusunda İranlı unsurların da bulunduğu kaynaklarca ifade edilmektedir. Evliya Çelebi  Sire Hatun’u vadinin diğer kentleri için de kullanmaktadır. Örneğin Sire Hatun’u Tire, Birgi ve Aydın’ın kurucusu, bir melike olduğunu yazmaktadır. Onun İranlı bir melike olarak ele alınması Tire tarihinde bir giz olarak daha uzun yıllar yaşayacağını göstermektedir. Öte yandan anonim bilgilerde Tire’nin alınışında Sasa Bey ile Buğday Dede’nin birlikte hareket ettikleri, Sasa Bey’in öldüğü, onun ise yaralı olarak kurtulduğu aktarılmaktadır. Tire’de çok sevilen Buğday Dede, bereket ve bolluğu anlatan kendi efsanesi ile hala dillerde ve gönüllerde yaşamaktadır” dedi.

AKTAŞ, DİNİ BİLGİLER VERDİ

Toplantıya katılanlara dini konularda bilgiler veren Ehli Beyt Camii İmamı Abdullah Aktaş da içinde bulunduğumuz Ramazan ayı ve Oruç hakkında konuştu. Aktaş, “Herkes tarafından bilinen oruç, Arapça olan ‘savm’ kelimesinin karşılığıdır. Savm, sönmek, susmak, korunmak, kontrol veya durulmak manalarına gelmektedir. Bu anlamlardan yola çıkarak orucun ne olduğunu anlayalım. Kur’an ayetinde de işaret ettiği gibi, insanların doğru yolu bulması, iyi ve kötüyü ayırt etmesi için verilen açık bir delildir. Delil ise, insanın kendi gözüyle müşahede ettiği, aynı zamanda yolunu bulması için önündeki ışıktır, rehber veya kılavuzdur, Allah emirleri, insan fıtratıdır, olması gereken insani vasıflardır. İnsanın iyi ve kötüyü birbirinden ayırması, kendine hâkim olması, başkalarının mutluluğuyla mutlu olması, paylaşması ve dayanışması oruçtur” şeklinde konuştu.

Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfulah Ayvalı ve Tiromder Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, toplantı sonunda yaptıkları açıklamada iki dernek arasındaki işbirliği çalışmalarının sürdürülmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını söylediler.

Editör: Haber Merkezi