Bir Doğa Mucizesi Alıç Meyvesi

Ödemiş Cumartesi pazarında Gölcük Karşıyaka tarafından gelen turuncu rengiyle pazara ayrı bir renk katan alıç meyvesi doğal bir şifa kaynağı olarak vatandaşların ilgisini topluyor. Gölcükteki dağların eteklerinde yetişen alıç ilkbaharda açan beyaz veya pembe renkli çiçeklerinden sonra Sonbaharda meyve haline dönüşüyor. Meyveler zamanı geldiğinde silkelenmek suretiyle dallarından koparılıyor.
Orta çağdan günümüze sağlık yaşam için şifa kaynağı olmuş hafif ekşimsi tadıyla alıç meyvesi özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılıyor. Uzmanlar alıç’ın çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengin olduğunu belirtirken; kalp-damar sistemi (cardiovascular system) üzerinde pozitif etkiler gösteren 3 grup ana bileşen olan triterpenoid saponinler (triterpenoid saponins), aminler (amines) ve flavonlar (flavonoids) ’ içerdiğini belirtiyorlar.

Alıç bitkisi kalbe oksijen ve kan akışının artmasına bu durumda kalbin kan dönüşümü için harcamak zorunda olduğu gücü azaltır ve kalbi rahatlatır. Alıç’ın içeridiği bioflavonoid maddeler kan damarlarının çeperlerini güçlendirir ve vücudun diğer bölgelerine olan kan akışını da düzenler. İçerisindeki bileşiklerin kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttığı gösterilmiştir.

Alıç kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyici olarak, kullanılmasında tehlike olmadığı için, uzun süre kullanılabilir. Bunun yanı sıra çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilecek ender bitkilerin en başında gelir. Tedavi süresince başarı elde etmek için gerekli olan uzun süreli kullanımların hiçbir yan etkisi yoktur. Sonuçları genellikle etkileyici ve inandırıcıdır. Kalp ritim bozuklukları (arrhythmias), sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç bitkisinin başarıyla kullanılabilir. Ama sabırlı ve disiplinli olmak gerekir. Çünkü bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başlar ve bu olumlu etki gitgide artar. Bu bitki ayrıca, bedendeki sıvı birikimlerinin dışkılamasını da sağlayabilir. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır. Alıç’ ın içerdiği maddelerde vücut da birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur.

Ödemiş Cumartesi Pazarı Uzun sokakta Gölcükten getirdiği doğal ürünleri satışa sunan Mülkiye Çınar alıç tüketiminin Ödemiş ve çevre şehirlerden gelen alıcılar tarafından şifa kaynağı olarak tüketildiğini belirterek şöyle dedi Mülkiye Çırak “Alıç’ı gölcüğün Karşıyaka’sın da bulunan dağlardan olgunlaştıktan sonra silkelemek suretiyle topluyoruz. Dikenli bir ağaç olan alıç bahar aylarında, pembe ve beyaz renklerden oluşan çiçeklerinden sonra,  turuncu kırmızı renkteki meyvelere dönüşüyor. Alıç’ın kalp hastalıklarına iyi geldiği bitki uzmanları tarafından belirtilmesinin yanında alıcı satın alanlar reçel marmelat yapımında da kullanıyorlar. Alıç’ın Grip, Şeker ve küçük çocuklarda idrar kaçırma problemi içinde kullananlar bulunuyor.”

Haber: Ayşe AKYÜZ

Editör: Haber Merkezi