Sevgili hemşerilerim, Ödemiş Devlet hastanesinden emekli olduktan sonra kendi açtığım özel muayenehanemde sizlere hizmet vermeye devam edeceğim. Bunun yanında Gazetemiz Yerel Güç’te köşe yazılarımla da sizlerin sorunlarına cevap bulacağınız konulara da değineceğim.

Bu haftaki yazımızda da ruh sağlığımızı ele alacağız.

Günümüzde en hızlı artış gösteren hastalıkların başında psikiyatrik rahatsızlıklar gelmektedir. Bunların başında depresyon, anksiyete, panik bozukluğu, takıntılar, günlük yaşam kaygıları gibi hastalıklar gelmektedir. Ve bu hastalıklar yaşamın değişik dönemlerinde ortaya çıkmakta ve ailevi, sosyal ve mesleki durumumuzu olumsuz etkilemektedir.

Psikiyatrik rahatsızlıkların başarılı bir biçimde tedavi edilmesi, tedaviye başlayanların düzenli ve önerilen sürelerde tedaviye uyumlarıyla mümkündür. İlaçların doz ve kullanım sürelerini ise kişisel özelliklerle birlikte rahatsızlığın niteliği gibi çok değişken etkenler belirlemektedir.

Kullanılan ilaçların yan etkileri çoğu kişide görülmemekle birlikte bazen ortaya çıkmakta ve bu yan etkiler genellikle tedavinin erken dönemlerinde görülmektedir. Yan etki olarak düşündüğünüz belirtiler ortaya çıkarsa bu durumu doktorunuza bildiriniz.

Tedavinin başarıya ulaşmasında uzman yardımı almanın yanı sıra aile, okul ve benzeri sosyal birimlerin bu kişilere anlayış, sabır ve güven telkin eden tarzda yaklaşmalarının da önemi büyüktür.

Unutulmamalıdır ki; psikiyatrik-ruhsal rahatsızlıklarda diğer hastalıklar gibi tedavi edilebilir nitelikte ve özelliktedir.