Yeryüzünün en şerefli varlığı olarak yaratılan İnsanlar toplu halde yaşamak zorundadırlar. Bu zorunluluğun insanlara yüklemiş olduğu bir takım hak ve sorumlulukları vardır. Bunlardan birisi de iş hayatında çalışan emek sarf eden insanların hak ve sorumluluklarıdır. Haklara saygı göstermek ve sorumlulukları yerine getirmek, herkesin ortak görevidir. Emeğe saygıda İslâm'ın üzerinde hassasiyetle durduğu bu çok önemli görevlerden biridir. Yüce Allah, emeği müstakil bir değer olarak kabul etmiş, emeğin hem maddî hem de manevî karşılığının olduğunu, Kur'an'ın değişik ayetleriyle bize bildirmiştir.
Nitekim "İnsan için ancak çalıştığı vardır." "Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onu görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onu görecektir." "Allah bir kimseyi ancak gücünün yettiği şeyle yükümlü kılar. Onun kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır." ayetlerinde, hiçbir emek ve çalışmanın gerek dünyada, gerekse ahirette karşılıksız bırakılmayacağı açıkça vurgulanmaktadır.
Peygamber Efendimiz de, bir Hadis-i Şerifinde “Allahu Teâla, çalıştırdığı işçiden azamî verim aldığı halde, onun ücretini tam ödemeyenin âhirette hasmı olacaktır.” buyurmuş; bir Kudsî Hadiste de şu ilâhî tehdidi seslendirmiştir: “ Üç kimse kıyamet gününde beni karşısında bulacaktır: Benim adımı kullanarak haksızlık eden; hür bir insanı satıp parasını yiyen; bir işçiyi çalıştırıp da ona ücretini vermeyen.”
İslam, işçilerin haklarının korunması, ücretlerinin eksiksiz ve zamanında verilmesi, onlara güzel davranılması hususunda pek çok tavsiyede bulunmuştur. Bununla beraber işverenin işçiye karşı iyi davranması, ibadet yapmasına imkân tanıması, işçinin temel hak ve özgürlüklerini tanıması ve ona göre davranması gerekmektedir.
Hz. Peygamber (sas) işçileri kastederek; “Onlar sizin kardeşleriniz olup Allah onları sizin sorumluluğunuza vermiştir. Böyle bir din kardeşi sorumluluğunda olan kimse, ona yediğinden yedirsin, giydiğinden giydirsin. Onlara güçlerinin yetmediği yükleri yüklemesin. Şayet yüklerse bu durumda onlara yardımcı olsun!” buyurarak bu konuda insanî ve ahlakî bir ödeve de dikkatlerimizi çekmiştir. Çalışanlar da aldıkları maaş ya da ücretin helal olması için, kendilerine verilen işleri belirtilen zamanda ve istenilen ölçülerde yapmaya gayret etmelidirler. Bu konuda sevgili Peygamberimiz; "Allah Taâlâ sizden birinizin bir iş yaptığı zaman, onu sağlam ve güzel yapmasını sever." buyurarak; çalışanları iyi ve kaliteli iş yapmaya teşvik etmişlerdir.
 
Sohbetimi Sevgili Peygamberimizin bir hadisi ile bitirmek istiyorum: "Çalışanın ücretini alın teri kurumadan veriniz."