Uzun süredir gündemde yer alan Büyükşehir Yasası’nda yapılacak değişikliklerle ilgili son rötuşlar yapılıyor. Yerel seçimlerin 2013 Ekim-Kasım ayına alınmasının dillendirildiği bir halde bu yasa değişikliğinin kısa sürede gerçekleşeceğini söylemek sanırım yanlış olmaz.
Ancak Büyükşehir Yasası’nda yapılması muhtemel değişiklikler yerel seçim hazırlıklarını doğrudan etkileyecek bir durum oluşturacak. Zira yeni değişiklik ile il sınırlarının büyükşehir belediye sınırı olarak ele alınması düşünülmektedir. Halen 16 olan büyükşehir belediyelerinden biri olan İzmir ve ilçemiz Ödemiş de bu değişiklikten etkilenecektir.
Mevcut yasaya göre: “Büyükşehir belediyesi sınırları içine katılan ilçe belediyeleri ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan belediyeler, büyükşehir ilçe veya ilk kademe belediyesine dönüşür. Diğer belediyeler ile köylerin tüzel kişiliği kalkar. Tüzel kişiliği kalkan belediyelerin katılacağı ve köylerin mahalle olarak bağlanacağı belediyeler, Bakanlar Kurulu kararında belirtilir” denilmektedir.
Yani nüfus kriteri değişmez ve özel bir düzenleme de yapılmaz ise Ödemiş’e bağlı 9 beldenin belediye tüzel kişili kalkacak yerine mahalle ya da köy kurulması gündeme gelecektir. Hâlihazırda 30 ilçenin 21 tanesi zaten büyükşehir sınırları içindeydi. Değişikliğin kabul edilmesiyle birlikte aralarında Ödemiş, Tire, Kiraz ve Beydağ ilçelerinin de bulunduğu kalan 9 ilçe büyükşehire bağlanmış olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmanın artı ve eksilerinin tartışılıp değerlendirilmesi gereken bir ortamda Belediye Başkanı Sayın Keskin dışında bu doğrultuda bir fikir jimnastiği yapılmamaktadır. Başta Kent Konseyi’nde olmak üzere bu hususun tartışılması ve izlenecek yolun belirlenmesi uygun olacaktır.
Zira AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili sayın Mahir Ünal yaptığı açıklamada: “Bazı büyük ve merkeze uzak ilçelerin durumu gözden geçiriliyor. Alternatif bir çözüm bulunabilir mi diye düşünülüyor” demiştir.
Bunu şöyle okusak yanlış mı olur bilemiyorum: “Merkeze uzak ve büyük ilçeleri ya büyükşehir belediye sınırları dışında tutulacak ya da bu ilçelerin bir kısmı il olacak.” Bu açıdan baktığımızda tüm kamu kurumlarını, partileri ve sivil toplum kuruluşlarını bünyesinde barındıran kent konseyinin bu konuyu gündemine alarak durum değerlendirmesi yapmasında fayda olduğunu düşünüyorum.
Ödemiş’in coğrafi konumu, kültürel birikimi ve nüfus yoğunluğu Sayın Ünal’ın bahsettiği kriterlere fazlasıyla uymaktadır. Ayrıca Ödemiş’in il olması İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de işine gelecektir. Bunun birinci nedeni Ödemiş, Beydağ ve Kiraz’ın İzmir’e olan uzaklığıdır. Aradaki mesafe yerel yönetim hizmetlerinin yerindelik ilkesine uygun olmadığı gibi, hizmetlerin zamanında yapılmasına da olanak vermeyecektir. Ayrıca her ne kadar İzmir’in bir ilçesi durumundaysak da İzmir bir ticaret, sanayi ve liman kentidir. Küçük Menderes Havzası ise tarım ve hayvancılığın ağırlıkta olduğu bir yerleşimdir. Kaldı ki İzmir aynı zamanda bir deni kentidir, deniz ile içişedir, oysa yöremiz coğrafi olarak deniz kültürüne uzaktır. Tüm bu nedenler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonunu belirlerken daha geniş bir bakış açısı içinde olmasını gerektirecektir. Ödemiş’in il olması halinde ise vizyonu daha dar olacağı için bu alanlarda uzmanlaşacak ve İzmir’i marka kent yapma hedefini daha rahat ulaşacaktır.
Bu nedenle Ödemiş’in il olması yöremizden daha fazla İzmir’in işine gelecektir. İzmir’in geleceğine yönelik plan ve yatırım faaliyetlerini bir fuarlar kenti, turizm kenti, limanıyla bir ticaret kenti kimliği oluşturması yönünde daha da kolaylaşacak ve İzmir’in uluslararası marka şehir olma yolunda büyük bir atılım gerçekleştirmesinin önü açılmış olacaktır.
İl olmanın ilçemize getireceği faydaları sanırım anlatmaya gerek yok. Ama bir an önce bunun için çalışmalarımıza başlamalıyız. Aksi halde ileride İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmış Ödemiş’in bir daha il olma imkanı kalmaz.
Biz burada seyirci gibi gelişmelere izlerken İzmir’de 3 ilçe kurulması için çalışmalar devam ediyor. Bunlardan Gümüldür-Özdere-Ürkmez ve Doğanbey’in birleşmesi ile 31.ilçe olma çalışmalarında neredeyse sona gelindi. 32. ilçe olmak için Ayrancılar gündem de, 33. ilçe için ise Alaçatı beldesi gerekli girişimlerini sürdürüyor.
Bu küçük beldeler ilçe olabilmek için kenetlenmiş bir şekilde çalışırken il olmak için önümüze gelen bu fırsatı umarım pas geçmeyiz.