Ankara’ya gidecek olan dernek üyeleri projenin iptalini talep edecek.
İş insanı Mehmet Alp Ekşioğlu’nun sahibi olduğu Tire'deki Alp Bioenerji Elektrik Üretim A.Ş, Biyogaz Enerji Santrali kapasite artışı ve Organik-Organomineral Gübre Üretim Tesisi kurmak için yaptığı başvuru ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.
Projeyi inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, nihai karar verdi. Karara karşı 10 gün içinde itiraz edilebilecek. İtirazlar sonrasında Bakanlık son kararını açıklayacak.
İTİRAZ EDİLECEK
Projeye karşı olan Küçük Menderes Havzası Koza Hareketi Derneği üyeleri Ankara’ya giderek itirazlarını anlatacak ve projenin iptal edilmesini isteyecek.
‘KÜÇÜK MENDERES HAVZASINI ETKİLEYECEK’
Basına açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Selahattin Bağlı projeye itirazlarını dile getirerek “Projenin ÇED toplantısında bu katı atık yakma ünitesinin tarım arazilerine ve çevreye, yeraltı sularını vereceği zararları ve halk sağlığına tehditlerini bir rapor halinde Çevre İl Müdürlüğü'ne itirazda bulunmuştuk. Bios'un firmasının projesi onaylanırsa günlük olarak 25 bin ton atık yakılarak havaya karışacak. Her gün 25 ton havaya mikro partiküller kül olarak karbondioksit olarak kükürdiot olarak havaya karışacak. Bizim temel itirazımız burada başlıyor. Bu da havanın yağmurlu ve rüzgarlı olduğu bir gün bırakın Ödemiş’i, Kiraz, Beydağ, Tire ve Bayındır gibi Küçük Menderes Havzası’ndaki tarım bu dumandan etkilenecek, değer kaybına neden olacak. Meralar da olumsuz etkilenecek bu da hayvancılığa da olumsuz etkileyecek.” dedi.
ÖDEMİŞLİLERE ÇAĞRI
Ödemişlilere çağrıda bulunan Bağlı “Biz havzamızı koruyabilmemiz için dernek olarak üç arkadaş Ankara'ya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gideceğiz ve itirazlarımızı sunacağız. Havzamızı savunacağız. Buradaki tarım ürünlerine etkilerine anlatacağız. Bu kirli hava hem yetişkin insanların hem de bugün genç olup yarın orta yaş grubuna gelecek olan insanların da solunum yolu hastalıklarına neden olacak ve içme sularına da tamamen olumsuz yönde etkileyecek. Gelecekte ve bugünden sonra tüm Ödemiş'teki vatandaşların derneğimize sahip çıkmalarını aynı zamanda da ovayı da korumaları gerektiğine inanmaktayız” ifadelerini kullandı.
PROJE HAKKINDA
Proje kapsamında tesise gelecek 405 ton/gün hammadde (büyükbaş hayvan dışkıları, tavuk dışkıları, mısır sapı, konserve atığı) kullanılarak, oksijensiz ortamda 28.915 m3/gün (20 ton/gün) biyogaz elde edilmesi, elde edilen biyogazdan da elektrik enerjisi (3,12 MWe) üretilmesi planlanan proje kapsamında, tesiste oksijensiz ortamda fermentasyon işlemi sonucunda, sıvı fermente ürün ve 140 ton/gün katı fermente ürün elde edilmesinin planlandığı belirtildi.
TARIM ARAZİSİYDİ
Alan geçmişte İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanlarında arazinin etüt edilmesi sonucu hazırlanan Tarımsal Etüt Raporunda “Kuru Mutlak Tarım” (MT) arazisi olarak belirtilen taşınmazın “Küçükmenderes Büyük Ova Koruma Alanı” içinde kalması nedeniyle İzmir Toprak Koruma Kurulu gündemine alınmıştı. Toprak Koruma Kurulunu toplantısında, söz konusu taşınmazın 'kamu yararı' kararı alınması, toprak koruma projesi hazırlanması ve DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün şart ve taahhütlerine uyulması şartıyla oy çokluğuyla Biyogaz Enerji Santrali Amaçlı Planlama alanı olarak kullanılması uygun görülmüştü.