Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Moody's beklentisinin "eksi yönde" olduğunu açıklaması sonrasında zayıflayan lira, Euro karşısında da geriledi ve Avrupa para birimi 2.89 lirayı da aşarak 2.8958 liraya kadar yükseldikten sonra, 2.8860 - 2.8880 lira bandına çekildi.

Rusya ve Ukrayna arasında artan gerilimin de artmasıyla küresel piyasalarda gelen satışların da etkisiyle gelişmekte olan piyasalardan çıkışın da artması doların yükselişini destekledi. Rus birliklerinin Ukrayna sınırı yakınında yığınak yaptığı yönündeki haberlerin ardından bu piyasalarda satışlar hızlandı. ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'ta hava saldırılarına izin vermesinin ardından dolar daha da yükseldi. ABD'de ISM Hizmetler Endeksi Temmuz'da 56.3 olan beklentiye karşılık 58.7 olarak açıklandı. ABD'de fabrika siparişleri de Haziran ayında yüzde 0.6 artış beklentisine karşın, artışın yüzde 1.1 gibi oldukça yüksek düzeyde gerçekleştiği açıklandı.

 ABD ekonomisinde olumlu gelişmelerin yanında, küresel yatırımcılar, jeopolitik endişelerle gelişmekte olan piyasalardan çıkma eğilimine girdiler. Uluslararası hisse senedi piyasalarında gerilemeler yaşanırken, dolar olumlu ekonomik verilere dayalı olarak artan gücünü korudu.

Dolardaki yükselişe paralel olarak, Euro da 2.90 lira sınırını aştı ve 2.9160 liraya kadar çıktıktan sonra, 2.9130 lira düzeyine çekildi.

PARA PİYASI DEĞİŞEN BEŞ ÜLKEDEN EN ÇOK DEĞER KAYBEDEN LİRA OLDU

Yılbaşından bu yana üst üste rekorlar kıran dolar “kırılgan beşli” olarak adlandırılan ülkeler içinde (Türkiye, Güney Afrika, Brezilya, Hindistan, Endonezya) de en çok TL’ye karşı değer kazandı. Yılbaşından bu yana dolar TL’ye karşı yüzde 4,7 değer kazanırken TL’den sonra en çok değer kaybeden kırılgan beşli para birimi yüzde 3,7 ile Güney Afrika Rantı oldu.

HABER: ÖZNUR KUVVETLİ

Editör: Haber Merkezi