YERELGÜÇ HABER / DİLEK ACAR GÜLEÇ - DHA

Çakırağa Konağı bahçesinde düzenlenen açılışa Konak, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ak Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Kültür Varlıkları Müze Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ak Parti Ödemiş İlçe Başkanı Muhammet Şen, Türk Halk Müziği Sanatçısı Bedia Akartürk, protokol üyeleri ve Birgi halkı katıldı. Açılışta Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Zeybek Ekibi halk oyunları gösterisi sergilendi.

2022 YILINDA 51,5 MİLYON YABANCI TURİSTİ AĞIRLADIK

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Bütün çalışmalarımızın temelinde sürdürülebilir kalkınmanın olmazsa olmazı olan kültürümüzün ihyası yer alıyor. Kültürel mirasımızı koruyup yenileyerek, bir yandan yenilerken, bir yandan sanatımızı geliştiriyor, geleneklerimizi örf ve adetlerimizi günümüzde yaşatmak için gerekli çalışmaları yaşatıyoruz. Turizm tarafında ise daha nitelikli bir turizm deneyimi yaşatabilmek için tarihimizin, kültürümüzün, sanatımızın desteğinden faydalanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından stratejik sektör olarak tanımlanan turizm alanındaki önceliklerimizi çevreye ve yerel halka önem vermek sürdürülebilirlik, turizmi bütün yıla ve ülkenin tamamına yaymak ve ülkeyi dünyanın her tarafında tanıtmak olarak özetleyebiliriz. Türkiye yüzyılı vizyonumuza yaraşır, yüz akı projelerimizi birbiri ardına hayata geçirirken turizmde de dünya liginde de yerimize güçlendirdik, yükselttik. Güvenli ve sürdürülebilir turizme öncelik vermemizin yanı sıra tanıtım hamlelerimiz de sonuç verdi. 2022 yılında ülke olarak 51,5 milyon yabancı turisti ağırladık ve tarihte ilk defa dünyada üçüncülüğe yükseldik. 46,5 milyon dolar gelir elde ettik bu turizm endüstrisinden. İnşallah hep birlikte 60 milyon turist ve 56 milyar dolar geliri ülkemize getirmeyi başaracağız."

İZMİR’İN GELECEĞİNİ SÜRDÜREBİLİR TURİZM OLUŞTURULACAK

"Medeniyetlerin doğup geliştiği bir coğrafyada yaşıyoruz.  Ülkemizin her bir köşesi büyük bir tarihsel birikim ve kültürel zenginlik barındırıyor. İşte İzmir'de bunlardan bir tanesi. Bakanlık olarak güzel İzmir’imiz ve tüm ilçelerinde Türkiye yüzyılına yaraşır bir çehre edinmesi için tüm gücümüzle çalışıyor altyapı üst yapı turizm geliştirme ve tanıtım projelerini birer birer hayata geçiriyoruz. Hiç şüphe yok ki doğal güzellikleri, kültür sanat ve özellikle gastronomi gibi değerleri ile öne çıkan İzmir’in geleceğini sürdürebilir turizm oluşturacak. Bakanlık olarak UNESCO’nun geçici listesine aldırmış olduğumuz uzun geçmişi boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Birgi, bu çerçevede son derece önemli bir potansiyele sahiptir. Türk sivil mimarisinin en nadide örneklerini görebildiğimiz her yeri asırlık çınarlarla ceviz ve kestane ağaçları ile bezeli şirin Birgi’mizi bu sene Dünya Turizm Örgütünün de Dünyanın en iyi Turizm köyleri listesine aday göstermiştik. Ve ne mutlu ki Türkiye’den beş şehirden biri oldu. Ve Türkiye Dünya Turizm köyleri listesinde 5 köy ile birinci sırada yer alıyor. Çakırağa Konağı ahşap Türk evlerinin en güzel örneklerinden bir tanesi. Konak Osmanlı gündelik yaşamının anlaşılması açısından önemli bir bilgi kaynağı.  Konağın nadide duvar ve tavan süslemeleri, kalem işleri, ahşap oymacılık gerçekten mimari açıdan ve kültürel mirası açısından kayda değer önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak içinde bulunduğumuz bu konak gibi özgün tarihi yapılarımızı restore ederek onlara kültürel işlevler vermeyi bir ilke olarak benimsemiş durumdayız. Ödemiş Müze Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösterecek olan konağımız Birgi’nin kültür ve turizm hayatı açısından son derece önemli bir kazanımdır.” 

TURİZM ÜLKEMİZDEKİ EN BÜYÜK BACASIZ SANAYİ

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, “İzmir tarihi turizmi ticareti tarımı ile ülkemizin önde gelen şehirlerinden biri. UNESCO tarafından asil listede olan Bergama’mız ve Efes’imiz dışında şu anda 3 tane daha geçici listemizde bulunan Birgi, Kemeraltı ve Ceneviz Kalelerini de UNESCO tarafından inşallah en yakın zamanda asil listeye geçirilmeyi başarabiliriz. İzmirliler’in hem kamu yararına, hem kültürel faaliyetlerde, sosyal alanlarda daha da iyi hizmet alması adına burada yapmış olduğumuz çalışmaların, yerel yönetimlerle beraber daha da iyi bir yere taşımak için mücadele ediyoruz.  İzmir’de çok daha güzel işler yapmak istiyoruz. Çok daha fazla hizmet vermek istiyoruz. Vatandaşımızın daha çok gezme, görme tarihini tatma anlamında hizmet vermek istiyoruz.  Bu anlamda da uyumlu çalışan belediyelerimize her alanda hizmet etmekten kaçınmıyoruz. Turizm ülkemizdeki en büyük bacasız sanayi. Bunu tanıtmak hepimizin görevidir. Bu alanda daha çok çalışmak için, el ele birlik ve beraberlik içerisinde güzel İzmir’imizi daha da güzel şekilde hizmet almasını diliyorum.”

2017 YILINDAN BU YANA KAPALIYDI

Törende konuşan Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “Ülkemizin önemli tarih kültür doğa inanç turizmi rotalarından biri olan Birgi, 3 bin yılı aşkın tarihiyle birçok medeniyette yaptığı ev sahipliği barındırdığı tarihi ve kültürel değerler,  bir müze kent olma özelliği iyi koruma planı örneklerinden biri olması, tüm tarihi boyunca yaşayan bir kent hürriyeti listesinde olması ve 2022 yılında en iyi 32 turizm köyünden biri seçilmesi ve tabi ki de Çakırağa gibi bir değere sahip olmasıyla büyük bir öneme sahip. Çakırağa Konağı, plan şeması inşaat tekniği, kalem içi bezemeleri ahşap işçiliği ile geleneksel Türk mimarisinin en etkileyici örneklerinden birisidir.  Konağımız 1995 yılından beri Kültür ve Turizm bakanlığınca çevresindeki müştelamatlarıyla birlikte müze olarak siz halkımızın hizmetine sunulmuştur. 2017 yılından beri restorasyon sebebiyle kapalı olan konağımız nihayet bugün itibariyle vatandaşlarımızla tekrar buluşacak ve ziyaret açılacaktır. Birgi’mizde restorasyon konusunda önemli mesafeler kat edildi. Şu an itibariyle valiliğimiz tarafından ulu camimizin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Belediyemiz tarafından ise Meydan Hamamı ve Kırk Uçuran Kulesi ve çevresinde restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Güdük Minare Mescidi ve sokak sağlıklaştırma konularında projeler hazırlanmış ve İlgili kurumlara iletilmiştir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Çakırağa Konağı’nın açılışı gerçekleşti. Restorasyonu yapılan konak gezilerek çalışmalar yerinde incelendi.

Daha sonra Birgi El Sanatları Evi, Aydınoğlu Mehmet Bey Cami, Dervişağa Medresesi, Küp Uçuranlar Kulesi ziyaret edildi.

ÇAKIRAĞA KONAĞI

Birgi Çakırağa Konağı, Türkiye'nin İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde bulunan tarihi bir konaktır. Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından 1761-1764 yılları arasında yaptırılan Çakırağa Konağı, 1975 yılına değin konut olarak kullanılan bu yapı, 1975 yılında müştemilatıyla birlikte Kültür Bakanlığı’nca kamulaştırılarak restore edilmiş ve 1995 yılında müze olarak açılmıştır.

Birgi Çakırağa Konağı, Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan geleneksel bir konak müzesidir. Konak, iki katlıdır ve ahşap işçiliği ve taş duvarlarıyla dikkat çeker. İçinde, Osmanlı dönemi yaşam tarzını yansıtan dekoratif ögeler ve mobilyalar bulunmaktadır.

Konak, aynı zamanda geleneksel Türk el sanatları müzesi olarak da kullanılmaktadır.

Konak'ta Çakırağa'nın İstanbullu eşine ayrılan odanın duvarlarında İstanbul Manzaralı resimler, İzmirli eşi için ayrılan odanın duvarlarında da İzmir manzaralı resimler yer almaktadır.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmasının muhammen bedelinin 6.900.000 TL olduğu belirtildi.

Editör: Dilek Acar