Ürünlerin coğrafi işaretler aracılığıyla tescil edilerek koruma altına alınması ve ekonomik katma değerinin artırılması amacıyla başlatılan coğrafi işaret çalışmalarında Ödemiş Ticaret Odası’nın 20 Nisan 2021 tarihinde başvurusunu yaptığı meşhur “Ödemiş Nohut Mayalı Ekmeği” coğrafi işaret başvurusu, 04 Ağustos 2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Nohut Maya Ekmeğine coğrafi işaret verilmesiyle Ödemiş’teki tescilli ürün sayısı 6’ya yükseldi.

“Nohut Maya Ekmeği” lansman toplantısına, Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Bayındır Kaymakamı Emin Kaymak, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı İbrahim Surav, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve oda üyeleri katıldı.

Lansmanda, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Yücita Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı Hürriyet Ege Yazarı İsmail Uğural coğrafi işaretler hakkında bilgilendirme semineri yaptı.


ÖDEMİŞ’İN NOHUT MAYALI EKMEĞİ YÖRESEL LEZZET VE DAMAK TADI OLARAK KÜLTÜREL MİRASIMIZDIR
Ödemiş Ticaret Odası Başkanı İbrahim Surav, “Ödemiş, Kiraz ve Beydağ'a özgü ürünlerin değerini arttırabileceğimiz ürünler için gerek coğrafi işaret gerek garanti marka başvuruları süreçlerini yakından takip etmekteyiz. Coğrafi işaretler, bölgemizin tanıtımına daha büyük katma değer yaratacak ve ilçemizin zenginleşmesine önemli katkı sağlayacaktır. Yöresel ürünler, hem adıyla hem de ünüyle tarihi derinliğe sahip, standardı ve kalitesi yüksek ürünlerdir. Coğrafi işarete sahip olmak büyük bir sorumluluk getirmektedir. Oda olarak biz de bu sorumluluğu üzerimizde hissederek, bu ürünümüz için coğrafi işaret başvurusunda bulunmuştuk. Bugün burada lansmanını gerçekleştirdiğimiz "Ödemiş Nohut Maya Ekmeği" ayırt edici özellikleri ile coğrafi işaretini almış bulunmaktayız. Çavuşdağı Kuru Fasulyesi, Çekişte Zeytinyağı, Ödemiş Köftesi, Ödemiş İpeği, Bozdağ Kestane Şekeri ürünlerinin ardından odamız girişimleriyle "Ödemiş Nohut Maya Ekmeği" coğrafi işaret belgesi alınan altıncı ürünümüzün desteğini almış bulunmaktayız. Ödemiş, doğal zenginlikleri ve verimli topraklara sahip bir yeryüzü cenneti.  Ödemiş'imiz coğrafi işaret almaya uygun çok fazla ürün çeşitliliğine sahip. Önemli olan potansiyelimizin farkına varabilmek. Coğrafi işaretlerin öneminin bilinciyle, tescillenmiş ürünlerimiz için bundan sonrası kalite standardının yükseltilmesi, marka yaratılması, taklitlerinden sakınılması için çalışmalara ve tanıtım faaliyetlerine ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. Ödemiş Nohut Mayalı Ekmeği yöresel lezzet ve damak tadı olarak kültürel mirasımızdır. Almış olduğumuz coğrafi işaretle bu kültürel mirasımız korunacak, gelecek nesillere aktarılacak, ilçemizin de sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayacaktır. Bölgemiz için hayırlı olmasını diliyor, bu çalışmaya katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum” dedi.

İLÇEMİZİN 'NOHUT MAYALI EKMEĞİ' COĞRAFİ İŞARETİ BAŞVURUMUZ TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU TARAFINDAN TESCİL EDİLMİŞTİR
Ödemiş Ticaret Odası Genel Sekreteri Adnan Bengi, “İlçemizde üretilen ürünlerin korunması, kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve yöresel ürünlerimizin yurtiçi ve yurtdışında tanıtımının yapılabilmesi amacıyla coğrafi işaret tescil belgesinin alınması büyük öneme sahiptir. Ürünlerin coğrafi işaretler aracılığıyla tescil edilerek koruma altına alınması ve ekonomik katma değerinin artırılması amacıyla başlatılan coğrafi işaret çalışmalarında 20 Nisan 2021 tarihinde başvurusunu yaptığımız meşhur "Ödemiş Nohut Mayalı Ekmeği" coğrafi işareti başvurumuz, 04 Ağustos 2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir.  İlçemize ait yöresel ürünlere verdiğimiz önemi, bu ürünlerin gerek ulusal, gerekse uluslararası platformlarda hak ettiği değeri bulması için yaptığımız çalışmalarla ortaya koymaktayız. Bu vesile ile yaptığımız çalışmalara büyük destek veren oda başkanımız, Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerimiz ile özverili çalışmaları ile emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma huzurlarınızda çok teşekkür eder, Coğrafi işaretli ürünümüzün tüm ilçeye ve bölgeye hayırlı olmasını dilerim” dedi.
BİZİMDE BEYDAĞ BELEDİYESİ OLARAK ‘HER KÖYE BİR FIRIN’ PROJEMİZ VAR
Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, “Unutulmuş eski geleneklerimiz işte kızlarımızın artık fırınlarda ekmek yapamadığı bu günlerde nohut mayalı ekmeğin tekrar tanıtılması ve bölgemize büyük katkılar sağlayacağına inandığımız coğrafi işaretler bizim için çok önemli yöreye de apayrı bir katkı sunuyor. Bizde küçük çalışmalar yapıyoruz bu konuda özellikle Beydağ Belediyesi olarak ‘Her Köye Bir Fırın’ projemiz var. Burada amacımız kızlarımızın ekmek ve börek yapmasını unutmasınlar diye çalışmamız var. Aynı zamanda 3 Ağustos 2022’de bizde Beydağ’da ‘Simit Dürüm’ adı altında belki çok kişinin bilmediği sabah kahvaltılığımız var. Onun coğrafi işaretini aldık. Aynı zamanda ‘Kestane Unu’ coğrafi işaretlemesine de başvurduk. İnşallah bu üründen hem bölgemize hem de Küçük Menderes Havzasına apayrı bir değer katacak.  Bize coğrafi işaret konusunda yardımcı olan Yavuz hocama, tarım yazarımıza ve bu işaretlemede katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bölgemize havramıza hayırlı olsun” dedi.
İZMİR’İN KIRK TANE COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ VAR. ALTI TANESİNİN ÖDEMİŞ’TEN OLMASI DA ÖDEMİŞ’İN BU KONUYA GÖSTERDİĞİ DEĞERİ KIYMETİ İFADE EDİYOR.
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, “Ödemiş Nohut Mayalı Ekmeği’nin coğrafi işaret alması, tescil edilmesi duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum. İlçemize, ülkemize, bölgemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Üreticilerimize, emeği geçenlere de çok teşekkür ediyorum huzurlarınızda. Bildiğiniz gibi bölgemiz Küçük Menderes Havzası sadece ülkemizin değil belki de dünyanın en önemli havzalarından birisi. Tarım ve Hayvancılık açısından. Yaklaşık 100 rakımdan 1600 rakıma kadar bu ilçede, bu bölgede,  bu havzada içeren 4-5 ilçede üretim yapılmakta. Her türlü ürünü üretmekte çiftçilerimiz, üreticilerimiz. Çiftçilerimiz canla başla çalışıyorlar. 12 ay her türlü üretimi gerçekleştiriyorlar ilçemizde. Satışta da belki problem yaşamıyorlar özellikle son bir iki senedir gıda ürünlerinde. Ama üretici hak ettiği katma değeri sağlayabiliyor mu? Sağlayamıyor mu? bazı yıllar sağlıyor bazı yıllar sağlamıyor. Üreticimizin böyle bir problemi var. İşte bunun için değişik alternatif yollara başvurmamız gerekiyor. Birincisi markalaşmamız lazım. Bu konuda önemli markalarımız var. Gerek peynir sektöründe gerek zeytinyağı sektöründe bu konuda bir çalışmalar yapılmış. Gerekli festivaller, fuarlar vb. etkinliklerle ürünlerimiz tanıtılmaya çalışılıyor. Ve çiftçilerimizin daha fazla katma değer elde etmesinin yolları aranıyor. Tabii, çok kıymetli ürünlerimiz var arkadaşlar. Özellikle süt ve süt ürünlerimiz, süs bitkilerimiz, fidancılığımız, kestanemiz, patatesimiz, zeytinimiz, zeytinyağımız, işte şu dönem işte barbunyamız, kornişon turşumuz, domatesimiz vs. önemli olan bu ürünlerimizin daha fazla katma değeri elde edilerek pazara ulaşabilmesi. Bunun için de bir markalaşma bir de böyle çok güzel sivil inisiyatif alarak değerli odalarımız, gıda maddeleri odamız, ticaret odamız bu konuda çalışmalar yaptılar ve coğrafi işaretli konusunda önemli adımlar atıldı. İlçemizde altı tane ürünümüzün coğrafi işareti tescil edildi. Bu da ülkemizde çok fazla önemi, değeri anlaşılmış mevzu değil coğrafi işaret mevzu ama Avrupa’da ciddi ekonomik katkı yaratan bir sektör. Özellikle Türkiye’nin 13 veya 14 ürünü coğrafi işareti Avrupa Birliği’nden tescil almış. Bu gerçekten Türkiye açısından düşük bir rakam. Biz bu konuda daha fazla gayret göstermemiz lazım. İzmir’in kırk tane coğrafi işaretli ürünü var. Altısı Ödemiş’ten olması da Ödemiş’in bu konuya gösterdiği değeri kıymeti ifade ediyor. İnşallah bu konudaki çalışmaların ileriki günlerde artarak devam etmesini temenni ediyorum. Ben tescil belgemizin ilçemize, üreticilerimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ticaret odası başkanımızı, yönetim kurulu üyelerimizi, meclis başkanımızı, meclis üyelerimizi şahsım adına, ilçemiz adına, vatandaşlarımız adına teşekkür ve tebrik ediyorum” dedi.
5.KUŞAK OLARAK İŞLETMEYİ DEVRALDIKTAN SONRA NOHUT MAYALI EKMEĞİN DAHA GÜZELLEŞMESİ VE GELENEKLERİNDEN KOPMADAN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPTIM

Tokoğlu Ekmek Firması Sahibi Erdem Tok, “Yaklaşık beşinci kuşak olarak işletmeyi devraldıktan sonra nohut mayalı ekmeğin daha güzelleşmesi ve geleneklerinden kopmadan en güzel şekilde vatandaşlara hizmet verebilmesi için gerekli tüm adımları bilinçli bir şekilde atmak için mücadele eden bir vatandaşım. Ödemiş Ticaret Odası başkanlığının öncülüğünde Türkiye Patent Enstitüsünün coğrafi işaretinin tescilinde emeği geçen tüm çalışanlara tüm başkanlara değerli meslektaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte yaklaşık 2 yıllık bir sürecimiz olmuştu. Eksikliklerimizi tamamlayıp bu ödüle laik olduğumuz için kendim ve meslektaşlarım adına çok gururluyum ve çok onurluyum. Akabinde insanların geçmişte Ödemiş’in birçok havzasında köylerimiz mevcuttur. Yaklaşık yüz yıl öncesinde bu ekmeklerimiz işletmelerin sayısı az olduğu için insanlarımız evlerinde mayaları kendileri tutardı ve eskiden köy fırınlarında köylü insanlarımız minnet dediğimiz büyük tahtalarla fırınlara getirip bu ekmekleri pişirirlerdi ve eskiden bu ekmeğe nohut mayalı eski köy minnet ekmeği derlerdi. Minnet de tahtanın ismiydi. Zaman geçtikçe artık köy fırınları yerine ticari faaliyet yürüten bizler bu işlere biraz daha önem vererek insanların sofrasına nohut mayalı ekmeğin daha çok, daha çeşitlilik halinde geçmişten gelen doğallığını hiç kaybetmeden ürünlerimizin kalitesini hiç bozmadan mücadele veren esnaflarız. Umarım bundan sonra tescillenmiş olan ödemiş nohut mayalı ekmeğinin coğrafi işaretinin tüm merciler sosyal medya, basın yayın ve siz değerli vatandaşlarım adına Türkiye’nin daha ileri noktasında bunun tanıtımı bunun lansmanının yapılabilmesi için kendi adıma gerekli mücadeleyi vereceğimden yana hiçbir şüpheniz olmasın” dedi.

Toplantı sonunda Ödemiş Ticaret Odası Başkanı İbrahim Surav ve ÖTO Meclis Başkanı Arif Basmacı, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Yücita Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği Başkanı Hürriyet Ege Yazarı İsmail Uğural’a plaket takdim etti
 

Editör: Tutku İç