YERELGÜÇ/SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Panele Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ödemiş Belediye Başkan Yardımcıları Özay Kaptan, Feridun Azeroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Ödemiş Yerel Hizmetler Koordinatörü Hikmet Güriş, D.P İzmir İl Başkanı Serdar Faralyalı, D.P İzmir İl Kadın Kolları ve Seferihisar Kadın Kolları Başkanı Gamze Özdemir, D.P Ödemiş İlçe Başkanı Mutahhar Ateş, D.P Kiraz İlçe Başkanı Soner Almaz,  CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis,  S.S. Ödemiş Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi,  Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı ve çok sayıda davetli katıldılar.

İki oturum olarak başlayan panelde ilk oturumda Küçük Menderes Havzasında Tarım’ın geleceği ile ilgili konuşmacılar Moderatör Hüseyin Akdemir, Ödemiş Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, TİTAR Hayvancılık Tire Mehmet Doğan, Prof. Dr. Yusuf Kurucu EÜZF Toprak Bölümü Küçük Menderes Stratejik Planı Haz ekibinden, Tarım İzmir İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç konuşurken, Küçük Menderes Havzasında Suyun Geleceği adlı ikinci oturumda ise Özay Kaptan, Ziraat Yüksek Mühendisi Şener Özçelik,  Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Tomar, Prof. Dr. Şerafettin Aşık konuştu.

DEVLET ELİYLE BİTKİSEL ÜRETİM GELİŞTİRİLMELİ

Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, “Aslında biz bugün bir beyin fırtınası yaptık. Küçük Menderes tarımı ve Ödemiş tarımıyla ilgili ne durumdayız, nereye gidiyoruz ve neler yapacağız. Tabi ben bu toplantılarda üretici katılımının çok daha fazla olmasını istiyorum ama dışarıda hava çok yağışlı üreticilerin işi zor. Bu havzanın geleceği için evrensel üretim bir gelecek değil şüphesiz hayvansal üretim, insanlar üzerindeki çaresizlikten dolayı, yani patateste, karpuzda tarımsal ürünlerde, pamukta para kazanmaması sonucunda evrensel üretime geçtik. Kâr tipiyle yapılan çiftlikler üretim yapmakta zorlanıyor, hayvanlarını kestirmek zorunda kalıyorlar. Süt paralarını alamadıkları için keza bir sürü sıkıntılar yaşıyoruz. Şurası artık net önümüzdeki süreç içeresinde devlet eliyle bu bölgede bitkisel üretimin havzanın toprakların ürettiği bitkilerden elde edilen gıdaların korunması geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

YER ALTIMIZDAKİ SULARIMIZ ÇOK ÇEKİLDİ

Moderatör Hüseyin Akdemir, ”Ziraat Yüksek Mühendisiyim, Ödemişli’yim. Hem tarım yapan birisiyim hem de akademisyenim. Ege Üniversitesinden emekli öğretim üyesiyim. Şu anda bir fiil tarımla uğraşıyorum. 200 bin dönüm alanda kekik üretiyorum. Dünya kekiğinin yüzde 80 üreten bir şirketin sorumlusuyum. Küçük Menderes’e bir vefa borcu olarak bu bölgenin bir sorununu gündeme getirmek istedik. Bu bölgedeki su problemini veya tarımda yaşanan sıkıntıları ortaya koymaktı. Biliyoruz ki şu an su ciddi boyutta yer altımızdaki sularımız çok çekildi. Biz işte bu zorlukları nasıl aşarız nasıl üretim yapabiliriz bunu konuşmak için buraya toplandık” dedi.

Editör: Haber Merkezi