Programın ev sahipliğini Türk Demokrasi Vakfı Başkanı Abdülbaki Mert üstlendi.
İzmir ve özellikle Küçük Menderes Havzası’ndaki afetler, yangınlar ve saha gözlemleriyle bilinen gazeteci Dilek Acar Güleç’in bu sorusu, güvenlik siyasetinin yalnızca sınır ve terör tehdidi üzerinden değil, kurumsal refleks, afet hazırlığı ve yönetişim kapasitesi üzerinden de değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koydu.

Programa katılarak tüm oturumları yakından takip eden Demokrat Parti Genel Merkez Medya ve İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Küçük Menderes Havzası Koordinatörü Gazeteci Dilek Acar Güleç, söz alarak müdehalesi, oturuma damga vuran başlıklar arasında yer aldı ve yerel–merkezi yönetim ilişkisinin milli güvenlik politikalarıyla doğrudan bağlantısını bir kez daha gözler önüne serdi.
Güleç, İzmir’deki büyük orman yangınında bizzat tanık olduğu koordinasyon eksikliklerini hatırlatarak şu soruyu yöneltti:
“İzmir’de yaşadığımız orman yangınlarında hem yerel yönetimlerin hem de merkezi kurumların koordinasyon eksikliği, refleks kaybı ve hazırlıksızlığı sahada çok net görüldü.
Türkiye’nin güvenliği açısından daha ağır tehdit dış kaynaklı riskler midir, yoksa içeride hem yerel yönetimlerde hem merkezi yapılarda görülen kriz yönetimi zafiyetleri ve afetlere karşı kurumsal hazırlıksızlık mı?
Bu noktada hangi taraf neyin sorumluluğunu üstlenmeli ve çözüm iradesini nasıl ortaya koymalı?”
Güleç, verilen cevapların tatmin edici olmadığını belirterek değerlendirmesini şöyle sürdürdü:
“Afetler, krizler ve koordinasyon eksikliği artık sadece idari bir sorun değil; doğrudan milli güvenlik sorunudur.”
“Türkiye krize yakalanan değil, krize hazırlığını tamamlayan devlet olmalı”

Güleç, afet yönetimi kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Önceliğimiz; teknolojik ve idari kapasitemizi güçlendirmek, kurumlar arası rekabeti bir kenara bırakıp çözüm odaklı bir anlayışla hareket etmektir. Afetler yaşanmadan önce alınacak önlemler hem vatandaşın can güvenliğini sağlar hem de ülkemizin stratejik dayanıklılığını artırır.”
Yerel yönetimler, merkezi idare, güvenlik kurumları ve sivil toplumun aynı masa etrafında birleşmesi gerektiğini belirten Güleç,
“Türkiye’nin ihtiyacı; her krizde yeniden öğrenen değil, krize gelmeden önce hazırlığını tamamlamış bir devlet aklıdır.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Türkiye’nin güvenlik perspektifine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu Başkanvekili, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Rektör ve Büyükelçi Prof. Dr. Çağrı Erhan, küresel güvenlik mimarisindeki dönüşümleri ve dünya düzeninin yeni parametrelerini anlattı.
Vali, Milli Güvenlik Kurulu Eski Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, Türkiye’de milli güvenlik mimarisinin nasıl inşa edilmesi, hangi yöntemlerle ve hangi aralıklarla yenilenmesi gerektiği konusunda önemli analizler paylaştı.
İzmir Milletvekili (DP) – Haydar Altıntaş, Kaymakam, AREM Başkanı, TİAV Genel Sekreteri – Doç. Dr. Selim Çapar, Büyükelçi, Akademisyen – Prof. Dr. Kerem Alkin, Enerji Uzmanı, Türk Demokrasi Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi – Ali Arif Aktürk, Gıda ve Su Güvenliği Uzmanı – Dr. Hayati Başaran, Yapay Zeka (AIPA) Kurucusu ve Başkanı – Zafer Küçükşabanoğlu, Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkan Yardımcısı – Doç. Dr. Umut Demirezen, Batman Üniversitesi – Prof. Dr. Halil İbrahim Aydın, Akademisyen – Prof. Dr. Murat Erdoğan, Ankara Milletvekili – Bülent Kuşoğlu tarafından Türkiye’nin güvenlik öncelikleri, Ekonomi güvenliği, Enerji güvenliği, Gıda ve su güvenliği, Güvenlik politikalarında yeni bir paradigma: Yapay zekâ ve siber güvenlik, Gelir ve servet eşitsizliğinin milli güvenliğe muhtemel etkileri, Güvenlik politikaları ışığında dil, kültür ve göç olgusu konuları işlendi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ömer İleri, Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili İdris Şahin, CHP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Utku Çakırözer Türkiye’nin güvenlik politikalarına dair görüşlerini paylaştı.







