YERELGÜÇ/DİLEK ACAR GÜLEÇ

Anjiyo Tanı Merkezi Orta-ileri yaş popülasyondaki kardiyovasküler risk profillerinin belirlenmesi ve hipertansiyon sıklığının saptanmasını sağlayacak sağlık taramalarını yapacak.

Kiraz Devlet Hastanesi bahçesinde düzenlenen törene Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Kutlu, Kiraz Kaymakamı Onur Titiz, Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Caner Çavdar, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Anıl Esen, Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekimi ve Kiraz Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Uzman Dr. Oktay Okuş, doktorlar, kurum müdürleri katıldı.

SAĞLIK TURİZMİ VE ULUSLARARASI SAĞLIK MERKEZİ OLMA KONUSUNDA ÖNCÜ BİR MERKEZDİR

Dokuz Eylül Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Caner Çavdar, “9 Eylül Üniversitesi, İzmir il sağlık müdürlüğü ve Kiraz Belediyesinin ortak projesi olan kalp ve damar hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli bir dönemeç olacak ‘Cana Can Kat’ projesi için burada toplanmış bulunmaktayız. Dokuz Eylül Üniversitesi hastanemiz sağlık turizmi ve uluslararası bir sağlık merkezi olma konusunda öncü olan bir merkezdir. Bu anlamda hem Avrupa’dan, hem de yurdun çeşitli yerlerinden her gün yüzlerce hastaya şifa dağıtmaktayız. Aynı zamanda üniversitemize ait olan veterinerlik fakültemiz de burada. Yine üniversitemize bağlı 2.  proje için bugün buradayız. Rektör danışmanımız Oktay Ergene, İzmir il sağlık müdürlüğümüz, Kiraz Belediyesi ve Rektörümüz Prof.Dr. Nükhet Hotar’ın desteğiyle böyle güzel bir proje doğmuş oldu herkese hayırlı olsun” dedi.

DEVLETİMİZİN İMKÂNLARI DOĞRULTUSUNDA DAHA NİTELİKLİ SAĞLIK HİZMETLERİ SUNMAKTAN DOLAYI MUTLUYUZ

Ödemiş Devlet Hastanesi Başhekimi ve Kiraz Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Uzman Dr. Oktay Okuş, “Bugün böylesine önemli bir sağlık hizmetini bölgemize kazandırmanın onurunu yaşıyoruz. Devletimizin imkânları doğrultusunda daha nitelikli sağlık hizmetleri sunmaktan dolayı mutluyuz. Pandemi sürecinde bir kez daha gördük ki Türkiye de sağlık alt yapısı çok gelişmiştir. Çok yakında da geçtiğimiz günlerde temelini attığımız yeni hastanemizi de hizmete açacağız” dedi.

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Anıl Esen, “Dokuz Eylül Üniversitemizin sayın Rektörü Prof.Dr. Nükhet Hotar’ın katkılarıyla uygulanacak olan bu projede bizler de üzerimize düşeni sonuna kadar yapacağız” dedi.

BU BAŞARI SAYIN REKTÖRÜMÜZÜN BAŞARISIDIR

Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Kutlu, “Bu başarı sayın rektörümüzün başarısıdır. Kiraza bugüne kadar verilmeyen değeri biz hep Nükhet hocamızdan gördük. Bir akademisyen, bir anne, güçlü bir kadın nasıl olunur görmüş olduk. Biz burada bu durumdan dolayı pek çok hastamızı İzmir’e yetiştiremediğimiz için kaybettik. Kendisine teşekkür ediyorum. İlçemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kiraz Kaymakamı Onur Titiz, “Nükhet hocamıza bölgemizin, ilçemizin bir anjiyo tanı merkezine ihtiyacı olduğunu dile getirmiştik. Hocamız bizi hiç bekletmeden bu projeyi başlattı. Kendisine çok teşekkür ediyor hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.

BİZ, SADECE METROPOLDE VARLIK GÖSTEREN BİR ÜNİVERSİTE DEĞİLİZ

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Güzel ilçemizin gönlümüzdeki yerini ve önemini anlatmamıza gerek yok; zaten hepiniz bunu çok biliyorsunuz. Biz, sadece metropolde varlık gösteren bir üniversite değiliz. Biz, aynı zamanda, kentin üniversitesi vizyonunu üstlenen ve işbirliğine açık bir yükseköğretim kurumuyuz. Dolayısıyla İzmir’in ilk Veteriner Fakültesini Kiraz’a kazandıran araştırma üniversitesi olarak, il sağlık müdürlüğümüz ve belediyemiz ile ortak yürüttüğümüz ‘Cana Can Kat Projesi’ ile hayata geçen merkezin de heyecanını birlikte yaşıyoruz.

Öncelikle bu süreçte emeği olan Kiraz Belediye Başkanı Sayın Saliha Özçınar’a, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Sayın Emre Erkuş’a, Hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Sayın Caner Çavdar’a, Başhekim Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Asım Oktay Ergene’ye, Tıp Fakültemiz Dekan Vekili Prof. Dr. Sayın Hatice Nur Olgun’a, hocalarımıza ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum”

BİZ, TOPLUMA FAYDA SAĞLAYACAĞIMIZ PROJE VE YATIRIMLARDA GELECEĞİMİZİ GÖRÜYORUZ

Hotar “Devlet üniversitesi olarak, öğretim ve araştırma faaliyetlerimizin yanı sıra nitelikli kamu hizmetlerini de vatandaşlarımıza sunmaya özen gösteriyoruz. Buradaki hassasiyetimizin temelini, aziz milletimize duyduğumuz bağlılık ve hizmet etme çabası oluşturuyor. Araştırma üniversitesi olarak, kuruluş ilke ve değerlerimizin sınırlarını, sadece akademik çalışmalarla çizmiyoruz. Biz, topluma fayda sağlayacağımız proje ve yatırımlarda geleceğimizi görüyoruz. Ülkemizin en önemli sağlık yatırımlarını bünyesinde barındıran ve bölgesel sağlık hizmeti sunan kurumumuzun kabiliyetini, bu noktada değerlendiriyoruz. Rektörlük olarak da, vatandaşlarımızın talep ve beklentilerini dikkate alırken; sorunlarını çözecek ve ihtiyaçlarına karşılık verecek adımları atmaya özen gösteriyoruz. Hayata geçirdiğimiz merkezimizin çıkış noktasını da, bu gerçeklik oluşturuyor. Sonuçta kalp hastalıklarına yönelik bilimsel çalışmalardan ve hizmetlerden toplumun her kesimimin yararlanmasını arzuluyoruz.”

İLÇEDE İHTİYAÇ DUYULAN MERKEZİMİZİ FAALİYETE GEÇİRDİK

Hotar, “Geçtiğimiz günlerde, halk sağlığı açısından son derece kritik sorumlulukları bulunan Veteriner Fakültemiz bünyesinde kurduğumuz hayvan barınağını hizmete açmıştık. O günkü törende, tarafımıza iletilen bilgiler doğrultusunda, kalp hastalıkları ve hipertansiyon konusunda ilçede sağlık hizmeti ihtiyacı olduğu sonucuna ulaştık. Hemen akabinde ise Araştırma Uygulama Hastanemiz, Tıp Fakültemiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüz ile iletişime geçerek ön çalışmalara başladık. Daha sonra Kiraz Belediyemizin de katkılarıyla işbirliği protokolünü oluşturduk ve bunu imzaladık. Bir anlamda, Kirazlı hemşerilerimiz için güçlerimizi birleştirerek orta ve ileri yaş grubundakilere yönelik kalp hastalıkları risklerini tespit edecek; tarama, teşhis ve tedavi süreçlerini kapsayan yeni bir işbirliği zemini oluşturduk. Bu gayretlerimizin sonucunda da Kiraz Devlet Hastanesi’nde Anjiyo Tanı Merkezi hayata geçmiş oldu.

Bu merkezde, uzman hekimlerin kontrolünde 40-80 yaş arasındaki vatandaşlarımızın hem kardiyovasküler risk profillerinin belirleyecek hem de hipertansiyon sıklığını saptayacak taramalar yapılacak. Altı hafta sürmesi planlanan ve ilk etapta 650 vatandaşımızın yararlanacağı hizmetleri, gerekli olması halinde uzatacağız. Şunu biliyoruz ki; Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her on kişiden üçü hipertansiyon hastası olarak kayda geçiyor. Tanı, teşhis ve tedavi süreçlerindeki teknolojik gelişmeye rağmen kardiyovasküler hastalıklar, küresel ölçekte can kayıplarının ilk nedenleri arasında sıralanıyor. Ülkemizin de yüksek risk bölgesinde olduğu gerçeğini düşündüğümüzde, bu çalışmamızın zorunluluk olduğunu görüyoruz.”

YATIRIMA VE SAĞLIK HİZMETLERİNE ÖNEM VERİYORUZ

Hotar, “Biz, tıp ve sağlık bilimlerine önem veren bir kurumuz. Gerek sağlık yerleşkemizdeki hastanemiz gerekse akademik birimlerimiz sayesinde ulusal sağlık sisteminin her aşamasında yer alıyoruz. Yüksek vasıflı sağlık çalışanlarımız ve teknik altyapımız, üniversitemizi bu alanda gerçekten üst sıralarda yer almasını sağlıyor. Bununla da ülkemiz ve kentimiz adına gurur duyuyoruz. Veteriner Fakültemizi kurarken; hem hayvancılığı ve bölge ekonomisini hem de halk sağlığını ve gıda güvenliğini düşünmüştük. Geldiğimiz noktada attığımız adımların ne kadar değerli olduğunu buradaki tebessümlerde görüyoruz. Yatırıma ve sağlık hizmetlerine önem veren üniversitemizde,

200 yatak kapasiteli Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nin kaba inşaatını tamamladık. Gelecek yıl bu zamanlarda açmayı hedefliyoruz.

Diş Hekimliği Fakültemizi ve Fantom Laboratuvarını kurduk; Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Hemşirelik Fakültemiz bünyesinde Simülasyon Laboratuvarını hizmete aldık.

Yaklaşık 15 milyon TL yatırımla kurduğumuz Oksijen Üretim Merkezini, Araştırma Uygulama Hastanesine kazandırdık. Uyku Bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezini açtık; Tıbbi Estetik ve Kozmetoloji Ünitesini yeniledik. Yine Hastanemiz bünyesinde yine Sterilizasyon Ünitesi ile 26 ameliyathanemizi yeniledik.

Bölgesel hizmet sunan hastanemiz bünyesinde, Türkiye’nin ilk Translasyonel Onkoloji Anabilim Dalını açtık.  Daha fazla hastaya hizmet sunmak Gündüz Tedavi Merkezi yeniledik.

Ülkemizin sağlık temalı ilk teknoparkı DEPARK’ta, ülkemize katma değer sağlayacak girişimleri ve firmaları destekledik. Bütün bu yatırımları, büyük ailemizin fertleri ve değerli paydaşlarımızın katkılarıyla hayata geçirdik.

Merkezimizin hastalarımıza ve özellikle kalp rahatsızlığı olduğunu bilmeyen vatandaşlarımıza şifa olasını temenni ediyoruz. Vatandaşlarımıza, kalp hastalıkları konusunda dikkatli davranmalarını, hekim kontrolünü ihmal etmemelerini, koruyucu sağlık uygulamalarına önem vermelerini tavsiye ediyoruz. Yine beslenme alışkanlıklarından fiziki aktivitelere kadar birçok konuda farkında olmalarını rica ediyoruz.

Projeye destek veren İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne, Hastanemize, Tıp Fakültemize, Kiraz Belediyesine, hocalarımıza, hekimlerimize ve sağlık emekçilerine teşekkür ediyoruz.”

Konuşmaların ardından Kiraz Devlet Hastanesi Anjiyo Tanı Merkezi açılışı gerçekleşti.

Editör: Gülçin Kargaoğlu