Cenaze hizmetlerinde ise kefen fiyatları artışa geçti. Selek Cenaze Hizmetleri’nin işletmecisi Osman Selek, “Kefen almak için en az 500 TL koymak gerek cebimize. Mazot da çok zamlandı. Aracımız eskiden 40-45 kuruş yakıyordu kilometrede şu anda 2,5 TL’den bahsediyoruz. Yakıt o kadar yükseldi. Şu anda aşağı yukarı kilometre başı 10 TL ile gidip geliyoruz şehirler arası” diye yaşanan durumu anlattı. 

Dolar kurunda yaşanan dalgalanma sonrası neredeyse bütün sektörler fiyat artışına gitmek zorunda kaldı. Fiyatların son bir senede iki katına sıçraması cenaze hizmetlerini de etkiledi.

Cenaze malzemeleri satışı yapan ve nakil işlemleri gerçekleştiren Selek Cenaze Hizmetleri’nin işletmecisi Osman Selek, ekonominin sektöre etkilerini anlattı. Bir cenaze hizmeti için kefen, yıkama malzemeleri, mezar tahtası, hasır çömleği, mezar tabelası gibi A’dan Z’ye hepsinin satışını gerçekleştirdiklerini anlatan Selek, malzemelerin fiyat artışlarına değindi.

Selek, zamlar hakkında “bizim fiyatlarımız da arttı. Hem nakliye konusunda hem malzeme konusunda hep sıkıntı yaşandı. Fiyatlar üçe dörde katlandı. İmalat, nakliye konusunda hepsinde artış oldu. Biz de mecburen fiyatları yansıtmak zorunda kaldık” dedi. 

KEFEN PARASI İÇİN EN AZ 500 TL GEREKLİ

Halk arasında kefen parası olarak geçen ve öldükten sonraki cenaze masrafları olan fiyat hakkında konuşan Selek, “Kefen parası almak için en az 500 TL koymak gerek cebimize. Ağırlıklı olarak kırsal kesimlerden kefen talebi oluyor. Belediyede yıkandığında ise belediye 100 TL para alıyor. Bunun içinde yıkaması, kefenlenmesi, mezar tahtaları, yeri, kabiri, cenaze arabası hizmeti hepsi dahil. Dışarıdan hasır çömlek, başlık takımı onlar da 150-200 TL tutuyor. O kadar para veriyorsunuz. Toplamda 500 TL’ye denk geliyor. Komik ve sembolik bir rakam alıyorlar.

Özel şirkete yaptırmaya kalksan 8-10 bin lira para alır belki bu işler için” diye anlattı.

FİYATLAR İKİ KATINA ÇIKTI

Genel olarak malzeme fiyatlarına değinen Selek, neredeyse 2 yılda ücretlerin iki kat artığına değinerek, “Komple bütün işleri, biz verirsek 700 - 750 TL parayı buluyor. Bunlar Pandemi döneminden önce 400-450 TL tutardı. İllaki ikiye katladı. Havlu gibi tekstil ürünlerinde çok zam geldi. Kereste gibi mezar tahtalarına çok zam geldi. İster istemez biz de yansıtıyoruz” dedi.

ARTIK KİLOMETRE BAŞI 10 TL ALIYORUZ

Mazot zamları sonrasında nakil işlem ücretlerinin artışına değinen Selek, “Mazot da çok zamlandı. Aracımız eskiden 40-45 kuruş yakıyordu kilometrede şu anda 2,5 TL’den bahsediyoruz. Yakıt o kadar yükseldi. Şu anda aşağı yukarı kilometre başı 10 TL ile gidip geliyoruz şehirler arası. Kilometre usulü çalışıyoruz” diye konuştu

BİZE KİMSE ‘HAYIRLI İŞLER’ DEMİYOR

Baba mesleği olarak sürdürdüğü iş koşullarını anlatan Selek, “Bizim sektörde gülen kimse yok.

Esprili biri olmaz. Hep acılı insanlar geliyor. Yakınlarını kaybetmiş, bizim müşteriler her zaman haklıdır. Yanlış bir şey bile söylese alttan almak zorundayız. Bizim meslek böyle. Keşke insanlar ölmese de bu iş olmasa. Ben de çok yakınlarımı kaybettim, kötü bir şey. Baba mesleği, bu işi de biri yapacak. Bu da bir ihtiyaç. Benimle dalga geçen çok oluyor, ‘hayırlı işler denmiyor sana’ diyorlar bana” diye anlattı.

BELEDİYENİN EN GÜZEL HİZMETİ CENAZE İŞLERİ

Belediyenin bu konudaki hizmetine değinen Selek, “Bu işte çocukluğumdan beri çalışıyorum. O zamandan bu zamana neredeyse hiçbir şey değişmedi. Şu anda belediye bütün malzemeleri karşılıyor en büyük değişiklik olarak. ‘Belediyenin en güzel hizmeti cenaze hizmeti’ diyorlar ben de katılıyorum” yorumunda bulundu.

Editör: Haber Merkezi