YERELGÜÇ/BURCU TUNÇ

Yetiştirdiği meyve ve sebzelerle tüccarın ilgi odağı olan İzmir’in Ödemiş ilçesi Kaymakçı Mahallesinde, mevsimin en önemli ürünlerinden bezelye bereketi yaşanıyor.

Kalitesi ile hem Kaymakçı’nın çevresindeki ilçelerde hem de Türkiye’nin dört bir yanında tüketiciye ulaşan bezelyeler pazarlarda ve zincir maketlerde yerini almak üzere yola çıkmaya başladı.

KAZANMIYORUM DİYEN ÜRETİCİ GERÇEKÇİ DEĞİLDİR

Kaymakçılı bezelye üreticilerinden Ali Çiyan, “Ben hem üreticiyim hem de alıp satıyorum. Ürünlerimizi ambalajlıyor hem pazarlara hem de Türkiye’nin dört bir yanındaki zincir marketlere gönderiyoruz. Ürün bollaşınca fiyatlar düştü. Fiyatları dengelemek için yukarı çekmeye çalıştık. Buradaki kooperatifler ürünü 8-9 TL’den almaya çalıştılar. Ancak ben kendi kazancımdan feragat edip 12 TL dedim. Ama kooperatifçiler kaçtı. Kaliteli mal yetiştiren üretici istediği sonuca ulaştı. Kazanmıyorum diyen üretici gerçekçi değildir. Bazen ürün bol oluyor talep olmuyor. Bazense ürün olmuyor talep geliyor. Bölgemizden günlük takriben 150 ton bezelye hasatı yapılıyor. Üreticinin malı yerde kalmıyor. Neredeyse 1 aydır bezelye, bakla hasatı yapıyoruz. Bir ay daha bezelye hasatı sürecektir” dedi.

ÜRETİM İYİ AMA MASRAFIMIZ ÇOK

Kaymakçılı bezelye üreticisi genç çiftçi Mehmet İşler ise “Bu yıl ilk kez bezelye ektim. Allaha şükür üretim iyi ama masrafımız çok. İşçi, gübre, ilaç, ekim masrafı derken kazancımızın sadece 3’te 1’i bize kalıyor. 3-4 ay bu iş için emek sarf ediyoruz. Pazarda fiyatlar devamlı değiştiği ve iniş çıkış gösterdiği için ne zaman ne kadar kazanacağımız belli olmuyor. Bu yıl hem bezelyeden hem de diğer mahsullerden umutsuzum. Bu susuz bir mahsul. Peki suya ihtiyacı olan bir mahsul için harcayacağımız elektrik parası kaç TL tutacak bilmiyoruz. 6 dekar alana ekim yaptım. Toplamda 8 ton civarı beklentim var. Ancak sonucu hasat bitince göreceğiz” dedi.

Editör: Gülçin Kargaoğlu