NAZİF HARUPÇU

 Birgi belediye Başkanı Cumhur Şener ve Dokuz eylül Üniversitesi Ortaçağ Arkeolojisi Ana bilim dalı başkanı Prof. Dr. Ergün Laflı işbirliği ile bugün öğleden sonra düzenlenecek olan Sempozyum Birgi Belediyesi toplantı salonunda saat 13.30’da başlayacak.

Açılış konuşmasını Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener yaptıktan sonra, Ödemiş belediye Başkanı Bekir Keskin, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek’te birer konuşma yapacaklar.

Birinci Oturumda Eskiçağ’da ve Ortaçağ’da Birgi konusu anlatılacak

Oturum saat 14.30’da Oturum başkanı Emekli prof. Dr. Veli Sevin başkanlığında, Emin Başaranbilek’in Eski çağdan günümüze Birgi,

Derya Erol’un Ödemiş Müzesi Roma Dönemi Seramik Koleksiyonu, Enver Konukçu Birgi’nin Türk Hâkimiyetine Girişi ve Yeni Yapılanmalar konulu konuşma ve sunumları ile devam edecek.

 İkinci oturum’da Osmanlı Döneminde Birgi anlatılacak

İkinci oturum saat 15.30’da başlayacak ve oturum başkanlığını Enis Üçbaylar yapacak. Konuşmacılardan Murat Alandağlı 16. Yüzyıl Aydın Mensuhat Defterinde Birgi (İdari Birimler, Çiftlikler ve Sosyo-İktisadi Hayat). Zafer Koç Birgili Mehmet Efendi’yi,

Zehra Gençsoylu, 17. ve 18. Yüzyıllarda Birgi Kazası, Bülent Çelik ve Tanju Demir, 18. Yüzyılda Aydın Muhassıllığına Bağlı Bir Kaza Merkezi Olarak Birgi. Aysun Sarıbey Haykıran, Vilayet Salnameleri'ne Göre Birgi. Ercan Uyanık, 1877-78 Osmanlı Rus Savaşında Ödemiş Zeybek Taburları konularını işleyecekler.

Üçüncü oturumda, Geç Osmanlı ve Milli Mücadelemiz Dönemi’nde Birgi konusu ele alınacak

Üçüncü oturum saat 17.15’te başlayacak. Oturum başkanı Ayşen Gürel başkanlığında, Hakan Yaşar, Kamalı Zeybek ve Çetesi Hakkında Bazı Değerlendirmeler. Hakan Yaşar ve Necat Çetin Gökdeli Mehmet Çetesi İle İlgili Belgeler, Necat Çetin ve Muzaffer Çetin, Birgi Nahiyesi'ne İskân Edilen İki Mübadil Aileye ait Tasfiye Talepnamelerinin İncelenmesi. İrem Ayhan Selçuk, K. Mert Çubukçu, Birgi’de Korunması Gerekli Tescilli Taş Yapılarda Gözlemlenen Taşıt Kaynaklı Titreşimler ve Olası Etkilerine Yönelik Öngörüler konusu konuşmacılarca katılımcılara anlatılacak.

SEMPOZYUMUN İKİNCİ GÜNÜ DE DOLU DOLU

Sempozyumun ikinci günü de dolu dolu programla başlayacak ve ikinci günkü oturum saat 10.00’da başlayacak.

İkinci günün ilk oturumunda Geç Osmanlı ve Milli Mücadelemiz Dönemi’nde Birgi değerlendirmesi

Oturum Başkanı: Enver Konukçu başkanlığında konuşmacılar,

Necat Çetin ve A. Levent Ertekin, Gökçe Hüseyin (Gökçen Efe) ile İlgili Belgeleri, Necat Çetin, Mevcut Çalışmalar Işığında Birgili Cennetoğlu Ayaklanmasını, Ruhi Önkal, Necat Çetin, Sözlü Anlatımlarda Çamlıcalı Hüseyin Efe (1871- 1924) ve Çamlıcalı Çetesiyle İlgili Bazı Belgeleri, Günver Güneş, Yunan İşgali’nin Birgi ve Çevresinde Yarattığı Tahribatı anlatacak.

İkinci oturum saat 11.15’te Cumhuriyet Dönemi’nde Birgi ve Birgi’nin Etnografyası konusu anlatılacak

Oturum Başkanı: Necla Aslan Sevin başkanlığında, Günver Güneş Büyük Taşkın: 1939 Birgi Çayı Taşkını ve Yarattığı Sorunları ele alacak. Müslime Güneş, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Birgi’de Eğitim Hayatı Üzerine Bir Denemeyi, Şule Eğri, Ödemiş Geleneksel Erkek Giyiminde “Efe Oyaları”. Ve Ödemiş Müzesi’nde Bulunan Kadın Giysilerinin İncelenmesini anlatacak.

Üçüncü Oturumda, Birgi’nin Tarihsel Miras Kimliği anlatılacak

Oturum Başkanı: Feride Kat başkanlığında, Konuşmacılar Nezih Başgelen, Aziz Ogan’ın 1929 Yılı Birgi Raporu, Buket Çavuş ve Emel Göksu, Birgi’de Tarihsel Mekânsal Çevrenin Dönüşme Dinamikleri,  Müjde Altın ve Yeşim Kamile Aktuğlu, Birgi Konut Mimarisinde Sürdürülebilirliğin İrdelenmesini anlatacaklar.

Konuşmaların ardından Sergi ve poster sunumları yer alacak

Sevinç Güven (İzmir), Ergün Laflı (İzmir), Some Roman and Byzantine Bronzes at the Museum of Ödemiş.

2- Ergün Laflı (İzmir), Fibulae at the Museum of Ödemiş.

3- Alexander ZÄH (Maintal), Ergün Laflı (İzmir), Post Byzantine Churches at Caystrus Valley.

4- Yıldız Deveci Bozkuş (Ankara), Songül Duran(İzmir), Ergün Laflı  (İzmir), Post Byzantine Archaeology in Caystrus Valley.

5- Aynur Maktal (İzmir), Nurgül Yaman(İzmir), Karaoğlu Camii Haziresi Mezar Taşı Bezemeleri.

6- Davetli Poster Sunumu ve Sergi: Ayşe Çetin(İzmir), Tülin Adanır(İzmir), Birgi Dervişağa Camii Restorasyonu Bezeme Çözümlemeleri.

7- ÖFOG-Ödemiş Fotoğraf Gönülleri’nin Sunumu.

8- Belediye Başkanı M. Cumhur Şener(Birgi), Birgi’nin Tarihsel Mirası Tanıtımı ve Toplu sempozyum fotoğrafı çekimi ve Prof. Dr. Ergün Laflı Rehberliğinde Birgi Turu ile sempozyum sona erecek.