YERELGÜÇ/BURCU TUNÇ

Zeytin ağacının hasadı, kararmanın kabuktan meyve etine geçtiği kasım aylarında yapılıyor. Verimli bir ömrün sonunda boşalan gövdesi kuruyarak köklerinden yeşeren sürgünler yeniden yeni bir ağaca dönüşüyor. Genellikle 300-400 yıl gibi yaşayan zeytin ağacının 2000 yıl yaşayanlarının olması zeytin ağacının ne kadar kadim bir ağaç olduğunun da göstergesi. 

Kutsal kitaplarda, yaratılış ve kurtuluş efsanelerinde yer verilen zeytin için bugünlerde bölgemizde hasat zamanı.

Zeytin hasadıyla ilgili Yerel Güç mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Ödemiş Sanayi Sitesi Site İşletme Kooperatifi Başkanı Erol Nokta, “Sezon gelince zeytinlerimizin hasadını yaparız. Dededen toruna yıllardır zeytin hasadı yapıyoruz. Yılsonu gibi hasadımız başlar. Bu sene bazı bölgeler daha fazla bazı bölgeler daha az verim alıyor. Aslında zeytinde bir yıl verim olur bir yıl verim olmaz. Bir kaç sene öncesine kadar böyleydi. Çünkü sırıkla yapılan zeytin hasadında ağaç yıpranıyordu. Ancak son yıllarda teknoloji geliştiği için artık bu işlem makinelerle yapılıyor. Ağaç daha az yoruluyor ve yıpranıyor. Bu nedenle neredeyse her sene verim almaya başladık. Bölgemizde genelinde yağlık zeytin ağırlıklı. Edremit, Gemlik taraflarında ise sofralık zeytin ağırlıklı olarak yetişiyor” dedi.

Zeytin işçilerinden Müjgan Tekbaş, “Uzun zamandır bu işi yapıyorum. İşim zeytini dallarından ayıklayıp temizlemek. Biz bu işlemi yaptıktan sonra zeytinler fabrikaya gidecek” dedi.

Hayriye Selçuk, “Yıllardır zeytin işiyle uğraşırız. Her işin bir zorluğu olduğu gibi bu işinde zorluğu var. Ama emeksiz yemek olmaz” dedi.

Küçük Menderes Bölgesinde zeytin hasadı yaklaşık bir ay daha devam edecek. Tüm üreticilerimize bereketli bir hasat diliyoruz.

Editör: Haber Merkezi