Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında, "Bugün itibarıyla yen kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz" diyen Erdoğan, "İller mavi-sarı-turuncu-kırmızı diye sınıflandırdık. Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verilecek" ifadelerini kullandı. İzmir'de yüksek risk olan turuncu kategoride yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda corona virüs sürecindeki kademeli normalleşme ele alındı. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alınan kararları açıklamak üzere kameralar karşısına geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle: "Corona virüs önlemlerinden bu yana 1 yıl geçti. Kapsamlı tedbirleri milletimizle paylaştık. Salgının yaygınlaştığı dönemde tedbirleri sıkılaştırdık, zayıfladığında adımları azalttık. Aldığımız tedbirlerden etkilenen kesimler için ilave destek paketleri uygulamaya geçirdik. Geliri bozulan insanlarımız oldu. Farklı yöntemlerle kendilerini desteklemeye çalıştık, çalışıyoruz. Kimi ülkelerde sağlık hizmetlerindeki eksik sebebiyle ortaya çıkan kaos ikliminin Türkiye'de oluşmasına izin vermedik. Türkiye herkesin takdir ettiği bir yerde durmaktadır. Finansal dalgalanmalara karşı devletimizin imkanlarını seferber ettik. Nüfusa göre aşılamada ilk 5'teyiz. Milletimiz devletin kasasındaki her kuruşun 84 milyonun ortak geleceğini güvence altına almak için kullanıldığından emin olsun. Bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. Salgının yayıldığı bir ortamda normalleşme adımlarını atmak mümkün değildir. Türkiye coğra alan ve nüfus itibarıyla büyük olduğu için adımlarımızı kademeli atmamız gerekiyor. Çeşitli kriterlere göre illerimiz sınıflandırıldı. 81 vilayetimiz düşük riskli mavi, orta risk sarı, yüksek risk turuncu ve ve çok yüksek riskli kırmızı olarak illere ayrıldı. her hafta risk durumuna göre illerimiz değerlendirilecek. Normalleşme uygulamaları güncelenecek. Sıkılaştırma veya gevşeme kararı iyileşme veya kötüleşmeye göre verilecek. Salgın artık eğilimine girerse kısıtlamalar genişletilebilecek. Buna göre; hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta risklerde kalkıyor. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam sokağa çıkma kısıtlaması ise sürecek. İşte Türkiye'nin salgınla mücadelede aldığı 1 Mart normalleşme kararları:

YÜZ YÜZE EĞİTİM

Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitimöğretime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak

RESTORAN VE KAFELER

Kafe-restoranlar 07.00 ile 19.00 arasında açılıyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

 Sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen, yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Ülkemizin tamamında süren akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürecek 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde kaldırıldı.

 DÜĞÜN VE NİKAHLAR

Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek"

İZMİR'DE DURUM NE OLACAK?

Yayınlanan tabloda İzmir'in yüksek riskli bölümde yer aldığı görüldü. Buna göre İzmir'de pazar günü sokağa çıkma yasağı uygulaması devam edecek. Kafeler ve restoranlar 07.00-19.00 arasında hizmet verecek. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kısıtlaması da kaldığı yerden sürecek. Liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak. Yüz yüze eğitime geçiş bir süre ertelenecek. Düğün ve nikah merasimleri ise 50 kişiyi geçmeyecek.

Editör: Haber Merkezi