Engelli vatandaşların toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Taşlı, Birleşmiş Milletler, 1992 yılında 3 Aralık’ı “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul etmiştir. Mart 1993’te Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu, 3 Aralık Günü’nü tüm dünyada engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlarla eşit ölçüde” sağlanması için çalışılması gereken bir gün olarak ilan etmiştir.
Dünya’da pek çok ülke engelli vatandaşların topluma özgür ve eşit koşullarda katılımını sağlamak; eğitim, sağlık ve çalışma gibi haklarını kullanmalarının önündeki engelleri kaldırmak için ulusal mevzuatlarında düzenlemeler yapmıştır. Türkiye de engelli hakları konusunda uluslararası sözleşmelere taraf olduğu gibi, 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile engelli vatandaşların insan haklarını güvence altına alma yönünde önemli adımlar atmıştır.
Engelli hakları mücadelesinde hedef; öncelikle ulaşım, eğitim, sağlık ve istihdam gibi alanlarda engelli bireylerin haklarını tam ve toplumun tüm bireyleriyle eşit şekilde kullanmalarını sağlamaktır. Üzülerek görüyoruz ki engelli vatandaşlarımız halen bu alanlarda ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
EŞİT HAYAT HAKKI MÜCADELESİNDE ENGELLİ BİREYLERİMİZİN YANINDAYIZ
Engellilerimizin hayata dâhil olmasını sağlamak ilk olarak devletin görevidir. Buna ek olarak kamu, özel sektör ve sivil toplumun işbirliğine dayalı çalışmalar engelsiz bir Türkiye kurma yolunda atılacak en önemli adım olacaktır. Sokaklarımızın, binalarımızın ve sosyal donatı alanlarımızın engelli bireylerin erişimine uygun hale getirilmesi; toplu ulaşımda engelli dostu uygulamaların hayata geçirilmesi; engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun şekilde eğitimden tam olarak faydalandırılması; sağlık kurumlarına ve bakım hizmetlerine erişimlerinde yaşanan her türlü sıkıntının giderilmesi; engellilerimize verilen her türlü desteğin ve hizmetin insan onurunu zedelemeyecek şekilde sağlanması; engellilerin iş yaşamına katılımının teşvik edilmesi; engellilere yönelik pozitif ayrımcılığa dayalı uygulamaların her alanda genişletilmesi ve toplumun genelinde engellilere saygı bilincinin güçlendirilmesi bizce en büyük önceliklerdir.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü bir kutlama değil, farkındalık günüdür. Hepimize düşen görev ise bu farkındalığı bir gün değil yılın 365 günü yaşamak ve yaşatmaktır. “Eşit Hayat Hakkı” mücadelesinde engelli bireylerimizin yanındayız. Engelleri el ele vererek ortadan kaldırdığımız bir Türkiye’de yaşamak ümidiyle, herkesi engelli hakları konusunda farkında olmaya davet ediyoruz.

 

Editör: Haber Merkezi