HABER:SÜLEYMAN GÜLEROĞLU

Diyetisyen Bengü Burcu İpek, “Yaklaşık 7 yıldır Ödemiş’te klinikte hizmet vermekteyim. Öncelikle en çok yapılan hatalardan bir tanesi gün içerisinde yaşanan susuzlukla birlikte iftarımızı açtığımızda suyu çok fazla tüketmek. Suya yüklenmeyin bizler bunu tavsiye etmiyoruz. Dolasıyla orucumuzu ilk açtığımızda bunun için bir tane zeytin veya hurma yiyebilirsiniz yani bunun dışında maksimum iki bardak su tüketmeniz gerekiyor. Sonrasında ise küçük bir öğün ile başlayabiliriz. Genelde çorba veya pide veya peynir alternatifiniz olabilir. Bunu yaptıktan sonra mideniz yavaş yavaş durumu alışsın diye 10 ile 15 dakika arası mola verebilirsiniz. Daha sonra da ana yemeğe geçebilirsiniz. Bu 10- 15 dakikalık ara için dilerseniz sofradan uzaklaşarak kendinizi kontrol edebilirsiniz. 10- 15 dakikalık aradan sonra ana yemeğinizden bir porsiyon kadar alın onu mutlaka çiğneyerek tüketin. Daha sonra doydum hissi gelmese bile porsiyonlar bittikten sonra sofradan kalkmaya ve tabağınızı taşımaya çalışın ki o an yaşanan bir açlık durumunda kontrolsüz miktarlar tüketmemiş olalım. Çiğnemeyle biz bunu önüne biraz geçebilmiş oluyoruz. 20’ye yakın çiğneme uygun tokluğu getirdiği için fazla tüketimi önlüyor. Ve mide hazımsızlıklarını rahatlatıyor.  İftarımızı bu şekilde yaptık. Eğer yemekten sonra ciddi bir hazımsızlık şikâyetiniz varsa. Yarım saat sonrasında mutlaka bir fincan rezene çayı öneriyorum. Sonrasında bir tatlı veya atıştırmalık gelecekse ilerleyen saatlerde ortalama 1-2 saat gibi bir zaman koyduktan sonra haftada 1 veya 2 defa bir porsiyon tatlı onun dışındaki günlerde de yoğurt meyve karışımları gibi hafif tatlılardan gitmeye çalışalım. Orucumuzu açtık uyuyana kadar olan süre içerisinde ortalama yarım saat veya kırk dakikada bir mutlaka bir iki bardak su ilavesi yapalım. Gün içerisinde tüketmeniz gereken miktarı orada tamamlayacağız. 

“SAHUR VAKTİ SAHUR YAPILMADAN ORUC TUTMAYIN”

Sahur yapılmadan oruç tutulmasını önermiyoruz. Yeni çalışmalarda şöyle bir değişiklik var aslında yapılan çalışmalar şunu söylüyor. Özellikle erkekler için, kadınlar için bunu önermiyorum. Haftada bir iki yapabilirler. Ama erkeklerde kan yağı yüksekliği veya insülin ilacı problemi olan var ise sadece iftardan iftara beslenme yapılabiliyor. Bunu artık uygulayabiliyoruz. Dolasıyla çiğneme miktarı ve sıvı miktarını dikkat ederek tek bir öğün yaparak sonraki iftar saatine kadar sahur yapmadan sadece kalkıp sıvı eklemesiyle devam ettirebilir erkekler aynı uygulamayı kadınlar bir iki haftada bir yapabilir daha yoğun olmasını önermiyoruz. Hormonlar ve süreçler çünkü kadınlarda farklı işliyor.

Eğer uykunuz bölünmesin istiyorsanız uyumadan önce yapıp yattıktan sonra üzerine en az 1 saat kadar mideyi dinlendirip sonra uykuya geçebilirsiniz. Genellikle sahurda o saatte daha sindirime uygun şeyler tercih edilmeli böyle yağı çok yüksek olmayan haşlama sebze, meyve ve yoğurt tercihi edebilirsiniz veya kahvaltılık mesela yumurta çok tok tutucudur. Bir adet kaynamış yumurtayı ya da çok tuzlu olmayan peynirinizi niye tuzsuz zeytin yanına mutlaka gün içerisinde sizin tok tutsun ve bağırsakları beslesin diye bir sebze tabağa ve mümkünse beyaz un pide değil tam tane ekmeklerden tüketiyorsanız. Almanızı öneririm bunun dışında Ceviz tok tutuğu için üç dört tane sahurunuzu eklemenizi veya iftardan sonra ara öğünde tüketmenizde fayda var. Bunun dışında özellikle ceviz tüketimi de üç dört öğün ceviz eklemekte gün içerisindeki metal yorgunluğunuzu da giderir hem de tok tutmaya faydalıdır. Dolasıyla sahur yapanlar sahuruna yapmayanlar ise iftardan sonraki ara öğüne üç veya dört tane ceviz ekleyebilirler. Uzun süre aç kalamıyorum diyenler için ise o vakti geciktireceksek mutlaka uyuyun ve uyanın istiyoruz. Yani gece uykusundan olabildiğince verim alabilmeniz bizim için önemli sahur için kalktık olabildiğince hafif şeyler hazırlayıp yiyin ve bir iki saat sonra uykuya yattın 3 4 bardak suyu da içmeyi unutmayın çok fazla tuzlu şeyler yemeyin tuzlu turşu ve savunur halinde beslenmeniz susuzluğunuzu kontrol altına almanızı zorlaştırır. Bundan dolayı buna dikkat edin. Düşük tuzla beslenin eğer ilave etmek isterseniz gün içerisinde iftardan yarım saat geçtikten sonra başlamak şartıyla bir iki adet maden suyu tüketebilirsiniz. Sıvıyı desteklemek için iftardan sonraki aralarda yoğurt tüketmek yerine yoğurdunuzu çırparak ayran veya cacık veya maden suyu ile çoğaltarak sıvı alımınızı destekleyebilirsiniz. Mutlaka iftarın başlangıcında sıvı desteği olsun diye ılık bir çorba ile başlangıç yapabilirsiniz. Çok sıcak içmeyi de önermiyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi